Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

A vízplazma a jövő energiája?

Gróf Spanyol Zoltán találmányának alapja a víz nukleáris energiájának hasznosítása, amely különböző berendezések üzemeltetésére is használható.
A világ nagy találmányainak sokasága magyar tudósokhoz köthető – ezt vitatni se lehet. Az is igaz, közülük csak kevesen lettek „próféták" saját hazájukban. Hasonló sorsot tudhat magáénak Gróf Spanyol Zoltán. Pár évtizede mint „osztályidegen" hagyta el az országot, azóta Németországban, Münchenben él, de egyre több időt tölt itthon, előadásokat tart találmányáról (tegnap Győrben járt): a víz elégetéséről. Pontosabban a vízplazma hasznosításáról.

Már használják...

Találmányát 1985-ben adta be a német szabadalmi hivatalba, hét év után, 1992-ben fogadták el hivatalosan, 13 német szakintézmény és 27 ország véleményezése után. (A német szabadalmi intézmény háromezer dolgozójából 650 a tudós, akik arra ügyelnek, hogy Németország a technológiai és technikai termékeivel egyre magasabb helyre kerüljön.)

A találmány alapja a víz nukleáris energiájának hasznosítása: robbanómotorok, kazánok, sugárhajtóművek, áramtermelő aggregátorok és más berendezések üzemeltetésére. Sokan érdeklődnek a vízplazma hasznosítása iránt. Némelyek, mint például a NASA, próbálnak legális formát találni. Mások, például az oroszok, igencsak lopásgyanúsan már használják is.

Nyolcezer fokon

Hétfői győri előadásán Gróf Spanyol Zoltán is egy Romániából beszerzett, orosz gyártmányú készülékkel illusztrálta találmányát. Egy kicsi, fúrógépgépforma szerkezetbe vizet töltött, áramra kapcsolta, és láss csodát: már dolgozni is lehetett a hegesztőkészülékkel. Az égő vízplazma simán vágja az acéllemezt, megolvasztja a porceláncsészét. A vízből 8 ezer Celsius-fokos energia nyerhető... A bemutató tényleg csak illusztráció. A feltaláló nem akar ilyesmivel házalni, kereskedni, nem akar ilyen vagy hasonló készülékeket gyártani. Itthon létrehozott Vízenergia Alapítványa magasabb célokra hivatott: a vízplazma általános felhasználására.

Szakmai fejtegetések helyett röviden a szabadalom lényegéről. Hagyományos üzemanyagaink közül a benzinben 86 rész a szén és 14 rész a hidrogén – ám az energiát mégis ez a kis rész adja. Az autónk motorjában a szénnek csak egyharmada tud ugyanis elégni. Elektromos gyújtóhatásra a vízplazma akár nyolcezer Celsius-fokos hőt is produkál. Egy kicsike, mindössze pár gyufásdoboz nagyságú készüléket kellene autónkba építeni, s egy liter vízzel akár egy órán át autózhatnánk.

Laboratórium kellene

A dolog persze nem egészen ilyen egyszerű. Az égő plazma nem veszélytelen jószág, tudni kell kezelni. S hogy miként, ahhoz lenne szüksége a feltalálónak egy laboratóriumra, ahol kikísérletezhetnék, hogyan lehet vízzel működtetni autót, kazánt, egyebeket. Egymilliárd forintba kerülne a labor beindítása. Fél kilométernyi autópálya építési költsége. Csóválhatjuk a fejünket: mi pénz ez, ha valóban korszakalkotó találmányról van szó?

Bizony, ilyen a találmányok sorsa: akkor vesszük őket komolyan, amikor már nincs más lehetőségünk. Gróf Spanyol Zoltán szerint Európának mindössze 15 évre elég olajtartaléka van (az araboknak 30 évre), s nem biztos, hogy mi kapjuk az utolsó cseppeket. Lehet, mondja a feltaláló, hogy mindössze öt év múlva már madzagon húzhatjuk benzines autóinkat... Nem árt jobban figyelni az alternatív lehetőségekre.

Olvasóink írták

 • 4. moderator 2011. július 06. 07:05
  „http://www.youtube.com/watch?v=2t3NElUUHg8”
 • 3. Kiss Gyula 2008. április 01. 19:05
  „Szokás Einsteint idézni, most is lehet:
  " Két dolog végtelen: a Világegyetem és az emberi nutaság. Bár az elsőben nem vagyok biztos..."
  Eseleg a másodikat modulálni lehetne még, pl.: hiszékenység, beetethetőség, "bemontajatévé meg megirtaja zujság tehátigaz", stb.
  No igen: ha már Archimedes törvénye sem tananyag, mit várhatunk?”
 • 2. Csukovits György 2008. április 01. 13:15
  „Szinte gondoltam, hogy kileszek szűrve”
 • 1. BALOGH PÉTER 2008. január 19. 11:43
  „Akik ma gátolják ezt a fejlesztést nagyon megfogják bánni mert nem
  az elsök között lesznek az UJ ENERGIA PIACON.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nap a jótékony bálon is sütött

A Süss fel Nap alapítvány jótékony céllal bált rendezett, melyen mintegy százötvenen jöttek össze… Tovább olvasom