Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A vizitdíj az ügyeleten nem visszatartó erő

Győr és környéke - A hőség megoldotta azt, amit még az emelt összegű vizitdíj bevezetése sem ért el: nagy melegben többnyire csak indokolt esetben veszik igénybe a vidékiek a háziorvosi ügyeletet. A rendszert öt éve központosították.

A korábbi rendszert, amely szerint rendelési időn kívül is a helyi háziorvost hívhatták a Győr környéki falvak lakói, épp öt éve váltotta fel a központosított ügyelet. Nemcsak hétvégente, hétköznapokon is délután négytől reggel hétig sürgős esetekben Győrben, a Dembinszky utca 29. szám alatti rendelőben fogadja doktor a betegeket. A rendszert szervező dr. Duschanek Péter a Kisalföldnek elmondta: harminc háziorvos vesz benne részt rendszeresen. Hatvan település, mintegy nyolcvanötezer ember tartozik ehhez az ügyelethez és a lakosok megszokták a váltást, ami abból is látszik, hogy évente hat-nyolcezer alkalommal fordulnak az ügyeletesekhez.

A központosítást öt éve azzal a szándékkal szervezték meg, hogy az orvosoknak és az ellátottaknak is jobb legyen. A doktorok érzik is a változás előnyeit, a folyamatos készenlét stresszterhelése helyett jobban beoszthatják idejüket, amiből amúgy is egyre többet vesz el a megnövekedett adminisztrációs kötelezettség. Többet foglalkozhatnak továbbképzéssel, hisz a betegnek is érdeke, hogy a rendelésen az újdonságokat is követő, kipihent orvos lássa el.

Duschanek doktor szerint előrelépést jelentett a központosítás azzal is, hogy a szolgáltatás színvonalát egységes protokollal tudták emelni és a Dembinszky utcában jól felszerelt rendelőben tudják fogadni a sürgős eseteket.

Emellett az erők koncentrálásának előnye, hogy összefogva a háziorvosok pályázati lehetőségeket használhatnak ki. Ugyan pillanatnyilag nincs ilyen kiírás, de még vannak futó projektjeik, amivel a szűrést, a megelőzést szolgálják.

A betegeknek, akik közül csak néhányan tettek nemtetszést jelző megjegyzéseket az ügyelet helyszínére eleinte, újabb változást idén februárban a vizitdíj bevezetése jelentett. Ha a sürgősségi ellátást indokolatlanul veszik igénybe, ezer forintot kell fizetniük. A jogszabály harminckét kórképcsoportban írta körül, mi az, ami sürgős, mikor nem kell fizetni. Például eszméletvesztésnél, vakbélgyulladásnál, balesetből származó vérzésnél. De az ügyelethez fordulóknak csak átlagosan tíz százaléka számít ilyen esetnek, a többiektől be kell szedniük az orvosoknak az előírt díjat, különben azt finanszírozásukból vonja le az egészségbiztosító, a büntetéssel együtt. Ebből látszik: az emelt összegű vizitdíj nem jelent visszatartó erőt az ügyeleten, viszont az elmúlt napok hősége miatt javult az indokolt igénybevételek aránya. Valószínűleg azért, mert a melegben nem szívesen mozdulnak ki otthonról az emberek. Duschanek doktor pedig még azt tartotta fontosnak, hogy leszögezze: az ügyelet nem indokolt igénybevételének az a veszélye, hogy elvonhatja a kapacitást azoktól, akik valóban sürgős beavatkozásra szorulnak.

Telefonon segítenek a döntésben

A betegek gyakran hivatkoznak arra, nem tudják maguk eldönteni, mi indokolja a sürgősségi ellátást, mi nem. Ezért érdemes telefonon felhívniuk a Győr környékieknek a háziorvosi ügyeletet, mielőtt oda indulnak. A 96/542-043-as számon felkészült szakember fogadja a hívásokat, kikérdezi a beteget, hozzátartozóját, szükség esetén tanácsot ad. Segít eldönteni, hogy mentőt kell-e hívni, az ügyeletre kell-e menni vagy elég a háziorvost rendelési időben felkeresni. Gyerekek ellátásáért júniusig kérték el a háziorvosi ügyeleten az ezer forintot, ha nem volt sürgős az eset. Jelenleg azonban – mivel országos szinten jogvita alakult ki az erre vonatkozó jogszabály ellentétes értelmezése miatt – felfüggesztették ezt.

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Cant’ Art új éneklemeze

Győr - Tizenhat éve énekelnek együtt, a Cant’ Art énekegyüttes koncertjeit a város zenei… Tovább olvasom