Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

A vízi polgárőrök tovább keresik a Rábában elmerült 15 éves fiút

A kisalfold.hu úgy tudja, a vízi polgárőrök tovább keresik a fiút. A rendőrség és a tűzoltóság befejezte a keresést.

15.34 - Kevéssel dél után befejezték a rendőrök és a tűzoltók a kedd délután a Rábában eltűnt fiú keresését. A kisalfold.hu úgy tudja, a vízi polgárőrök tovább keresik a fiút.

15. 10
- Kevéssel dél után befejezték a rendőrök és a tűzoltók a kedd délután a Rábában eltűnt fiú keresését. Jelezték: délután négytől este kilencig keresték a 15 éves fiút, akit Rábapatona szélén láttak utoljára kirándulótársai a vízben, majd reggel újraindították a kutatást, de nem jártak eredménnyel.

Kocsis Tünde alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kedden azt közölte az MTI-vel: a Vas megyei Nickről evezett le a folyón egy hat tizenévesből és két felnőttből álló csoport. Megálltak fürdeni Rábapatonán, majd a fiú, amikor már mászott volna ki a vízből a parti stégre, hirtelen elmerült.

A kisalfold.hu úgy tudja: a fiatalok egy fáról lelógó kötélről ugráltak a Rábába, amikor a fiú megütötte a hátát, de még elindult a derékig érő vízben a stéghez, aztán egy csobbanás nélkül eltűnt.

Rendőrök, vadászok és vízügyi szakemberek - összesen mintegy harmincan - kedd estére átvizsgálták folyásirányban két kilométer hosszan mindkét partot, de nem akadtak a tinédzser nyomára. Helyiek az MTI tudósítójának azt mondták: búvárok is érkeztek az eltűnt fiú keresésére. Hozzátették, hogy arrafelé másfél-két méter mély és erős sodrású a folyó.

Korábban:

"Nagy erőkkel folyt a keresés a parton is, részt vettek benne a hatóságok emberei, a helyiek, mintegy harmincan."
Karatés sporttársaival, egy győri társasággal ment vízitúrázni a Rábára az a 15 éves fiú, aki kedden 16 órakor eltűnt a folyóban. A nicki gáttól indultak kenukkal és a rábapatonai hídnál, egy stégnél megálltak fürödni. Kötélről ugráltak a Rábába, amikor a fiú megütötte a hátát, de még elindult a derékig érő vízben a stéghez, aztán egy csobbanás nélkül eltűnt. Társai rögtön keresni kezdték. Kedden sötétedésig tűzoltók, vízügyesek, helyiek kutattak utána még a parton és Győrben is – hiába.

„A csúcson kell abbahagyni" – szóltak társai a fiatalnak, ő pedig azt felelte: „Én is így gondolom." Ezek voltak az utolsó szavai, mielőtt elmerült a Rábában.

Ezeket a mondatokat és a megelőző percek eseményeit újra meg újra felelevenítették az eltűnt fiú társai. Két felnőtt és öt gyerek ült fázva a parton.

Az eltűnt sporttársai fázva várakoztak a parton, bizakodtak abban, hogy a tűzoltók megtalálják barátjukat. Fotók: Krizsán Csaba
Az eltűnt sporttársai fázva várakoztak a parton, bizakodtak abban, hogy a tűzoltók megtalálják barátjukat. Fotók: Krizsán Csaba


Arról beszéltek, hogy egy, a folyó fölé benyúló faágra rögzített kötélre csimpaszkodtak, azt meghimbálták és beugráltak róla a vízbe, majd leereszkedtek a stégig, kimásztak rá és újra mentek a kötélhez. Egyszer azonban társuk furcsán esett, de felállt a vízben és mondta, hogy a hátát ütötte meg. Ekkor biztatták az említett szavakkal, hogy jöjjön a partra.Többen együtt el is indultak, a fiú is lépdelt a derékig érő vízben, s már majdnem a stéghez ért. Azt nem látták, amikor elmerült, mert közben egy másik fiatal ugrott a kötélhintáról. Miután észrevették, hogy nincs köztük a fiú, rögtön kenuból is keresni kezdték társai. „Csobbanás nélkül tűnt el. Arra semmi jel nem utalt, hogy rosszul lenne" – ezt ismételgették a stégnél, ahol a kenuval, kajakkal kirándulók szoktak kikötni. Itt nincs kijelölt fürdőzőhely, a parton ártéri liget terül el, villanypásztorokkal kisebb területekre osztották a legelőt.

A mentők a parton várakoztak, hogy gyorsan be tudjanak avatkozni, ha kell. A település polgármestere, Jutasi Kálmán is a helyszínre sietett, hogy a segítségét felajánlja.
A mentők a parton várakoztak, hogy gyorsan be tudjanak avatkozni, ha kell. A település polgármestere, Jutasi Kálmán is a helyszínre sietett, hogy a segítségét felajánlja.


Megkérdeztük, miben segíthetünk a fázó fiataloknak. Egyikük egy pokrócot kért, a velük lévő felnőtt férfi pedig azt mondta: azzal segítsünk, hogy reménykedjünk, előkerül a fiú, bizakodjunk, hogy kimászott a partra és csak elkeveredett, mert jó úszó, sportos, talpraesett, erős. „Ha van egy faág, amibe belekapaszkodhat, azt ő most is fogja" – érzékeltette az edző tanítványa kitartását egy órával a fiatal elmerülése után, valamint azt is elmondta, hogy a sportkör tagjai, akiknek ő a vezetőjük, évente szoktak errefelé a Rábán túrázni. Aztán ahogy telt az idő, fogyott a remény. A tűzoltók motorcsónakjukkal felgyorsítva felkavarták a vizet, hátha felbukkan a fiatal teste, csáklyával is kutattak utána több kilométer hosszan a folyón. Nagy erőkkel folyt a keresés a parton is, részt vettek benne a hatóságok emberei, a helyiek, mintegy harmincan.Jutasi Kálmán rábapatonai polgármester a fagyizóból sietett a helyszínre és a segítségét ajánlotta. Hamarjában egy kenut és egy motoros gumicsónakot kerített, tulajdonosaikat megkérte, hogy segítsenek a keresésben. A vízügyeseket is hívta, ők is csónakot hoztak. Szakemberük elmondta, hogy öt kilométer/órás a sodrás, örvényes a folyó, közepén a mélysége akár négy-öt méteres lehet, de ott, ahol a fiú eltűnt, csak derékig érő. A polgármester úgy emlékszik, az elmúlt 16 évben itt senkit nem ért vízi baleset, de nagyon ritkán fürödnek a folyóban a helyiek, csak akkor, ha alacsony a vízállás. Különben veszélyes lenne a polgárőrök szerint is.

Ahol a fiatalok korábban kötélhintáról ugráltak a folyóba, a tűzoltók vízre tették csónakjukat, hogy keressék a Rábában eltűnt fiút.
Ahol a fiatalok korábban kötélhintáról ugráltak a folyóba, a tűzoltók vízre tették csónakjukat, hogy keressék a Rábában eltűnt fiút.


Egy rábapatonai férfi vadászkutyával járta a partot, hogy megtalálja az eltűntet. Térdig elmerült a sárban Sárközi Béla is, amikor a parton igyekeztek felkutatni a fiút. Fél órán belül öten a helyszínre értek, de aztán már csak abban tudtak segíteni, hogy a nézelődők ne zavarják a mentésben részt vevőket, ne menjenek túl közel a parthoz. A rendőrök időközben a helyszínre hozták az eltűnt fiú édesanyját és később a tűzoltók a keresést egyre nagyobb területre kiterjesztették. A győri polgárőrség segítségét is kérték, hogy figyeljék a vizet és a Győri Búvár Sportegyesület tagjait is a helyszínre hívták. Ketten merültek le a mederbe, egyikük, Bartos György elmondta, hogy több száz méter hosszan, a kis látótávolság miatt csak tapogatózva keresték a fiú testét, de nem találták. Este 9 órakor a sötétedés miatt a tűzoltók is felfüggesztették a kutatást, de szerdán folytatják.

Bajról értesített, életet mentett a zászlós

A Rábapatonán a folyóban eltűnt győri fiú szüleinek értesítésére indult két kollégájával a Győri Rendőrkapitányság őr-járőr alosztályának járőrvezetője, Fekete Károly zászlós kedden délután. A szülő számára megrázó hír közlése után a rendőrök arra vártak, hogy elinduljanak az édesanyával, amikor az élet új feladatot szabott ki számukra.

– Míg a fiú édesanyját vártuk, hogy elindulhassunk vele, egy kerékpáros tekert el mellettünk. Pár pillanattal később egy csattanásra figyeltünk fel, a biciklis elesett, arccal a földre. A vér elkezdett ömleni a szájából és az orrából. Azonnal odaszaladtunk hozzá, s próbáltuk úgy fektetni, valamint a nyelvét is félrehúztam, hogy a vér ne jusson a légcsatornába,  s tudjon levegőt venni. Ez kis időre segített, de pár perc múlva egyre rosszabb állapotba került, a feje lilulni kezdett. Ekkor hozzáláttam az újraélesztéshez, a mentőktől tanultak szerint ritmikusan nyomkodtam a mellkasát, mire rövidesen ismét elkezdett lélegezni. Aztán megérkeztek a mentők, akik mintegy harminc perc után hozták olyan állapotba, hogy a kórházba indulhattak vele – emlékezett a történtekre Fekete Károly.

A zászlós szerint a 60 év körüli férfi nem volt ittas, rosszul lehetett. De erre majd a vizsgálatok adnak választ.

– Amíg az újraélesztéssel voltam elfoglalva, a két kollégám elindult Rábapatonára az eltűnt fiú édesanyjával. Ez nagyon fontos feladatuk volt. Egyedül maradtam, tettem, amit tudtam. Végül egy szomszéd jött oda segíteni, hogy a rosszul lévő férfit megfelelő testhelyzetben tartsuk. Nagyon jól jött az oktatás, amit a közelmúltban tartottak alosztályunk járőreinek a mentőszolgálat munkatársai. Ennek is köszönhető, hogy a mostani újraélesztés már a második eset volt. A közelmúltban a Marcal-tónál élesztette újra az egyik kollégám egy kábellopás gyanúsítottját, miután az előlük vízbe menekülő, de ott fuldokló férfit kimentették – mondta végül Fekete Károly.
Korábban:

21 óra 44 pec - A sötétedés miatt este kilenc órakor felfüggesztették annak a 15 éves fiúnak a keresését, aki kedd délután merült el a Rábában.  A helyiek azt mondták: búvárok is érkeztek az eltűnt fiú keresésére. Hozzátették, hogy arrafelé másfél-két méter mély és erős sodrású a folyó.

21 óra 01 perc - Sporttársaival, egy győri társasággal ment vízi túrázni a Rábára az a 15 éves fiú, aki délután négy órakor eltűnt a folyóban. A fiatalok a nicki gáttól (Vas megye) eveztek lefelé, de rábapatonai híd közelében megálltak fürödni.

Kötélről ugráltak a Rábába, amikor a fiú megütötte a hátát, de még elindult a derékig érő vízben a stéghez, aztán egy csobbanás nélkül eltűnt. Társai rögtön keresni kezdték. Aztán tűzoltók, vízügyesek, helyiek kutattak utána még a parton és Győrben is több tucatnyian, nagy erőkkel. A Győri Búvár Sportegyesület tagjait is a helyszínre hívták segíteni.

Délután négytől két felnőtt és öt gyerek ült fázva a parton Patonánál. Az eltűnt társai folyamatosan hajtogatták: ˝Csobbanás nélkül tűnt el.˝, ˝Nem volt rosszul.˝, ˝Talpraesett, jó úszó.˝

Eközben rendőrök szervezték a keresést, mentősök várakoztak beavatkozásra készen, a tűzoltók csónakból kutattak. A helyiek is ezt tették, akinek volt vízi járműve. Jutasi Kálmán rábapatonai polgármester is a segítségét ajánlotta.

19 óra 27 perc - A Vas megyei Nickről több kenuval evezett le a folyón egy hat tizenévesből és két felnőttből álló csoport. A győri társaság egyike a rábapatonai Rába-híd közelében eltűnt a folyóban, miközben ott kikötöttek fürdőzni.

Az eltűnt édesanyja - akit a rendőrök hoztak a helyszínre - és a többi túrázó, köztük két felnőtt most is a stégnél figyelik fázva a keresést. Több helyi, s a hatóságok is kutatnak a 15 éves fiú után. A parton, a vízen és Győrnél is egyaránt keresik a fiatalt. Jó állóképességű az eltűnt, ezért sokáig bíztak abban, hogy előkerül, de óráról órára fogy a remény.

17 óra 37 perc - Kocsis Tünde alezredes elmondta, a Rábapatonán táborozó fiúnak azt követően veszett nyoma, hogy bement a vízbe a település szabad strandján; jelenleg is keresik.


Rábapatonai strand nagyobb térképen való megjelenítése

Olvasóink írták

 • 4. Dwatson 2011. augusztus 17. 21:04
  „Sajnálom a fiút,én is szoktam néha-néha fürdeni itt,sajnos ezen a részen nagyon sekély a Rába,teljes szélességben nem szokott térdig érni a víz,most sem ért deréknél feljebb,a legmélyebb része a stég körül van.A sekély vízbe való ugrálás már sok tragédiát okozott,főleg a Balatonon,de itt is elképzelhető ez a szörnyűség,részvétem a családjának.”
 • 3. tricse 2011. augusztus 17. 17:45
  „Félve és reménykedve kattintok rá minden alkalommal a cikkre! Nekem is van egy ennyi idős fiam!Nem szabad feladni a reményt és keresni kell!”
 • 2. lászló8 2011. augusztus 17. 15:52
  „senkialadár
  Te nagyon jó ember vagy,úgyhogy mától inkább legyen a neved ALADÁR!!!Szép napot kívánok Neked!!!”
 • 1. senkialadár 2011. augusztus 17. 15:03
  „még mindig nem lett meg? :S nem ismerem a srácot de nagyon nagyon imádkozom hogy megtalálják valamelyik ágon kapaszkodva pár km-el odébb,én is voltam 15-16 éves mindenhonnan leugrottunk ami csak víz fölé ért,hídtól a faágakig mindenhonnan de mennyire meggondolatlanok voltunk bele se merek gondolni mi is történhetett volna velünk,remélem ez a srác is megússza.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökken a bíróságok terhelése

A győri ítélőtáblán a büntetőügyek, a gazdasági perek száma is nőtt. Tovább olvasom