Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A víz szorongat, de a búza talán túlélheti

Ami máskor áldás és élet, az most hatalmas mennyiségben akár a vég is lehet. A gazdákat az ár- és a belvíz is szorongatja.

A 81-es felújítása is csúszhat akár, mindenesetre a földeken rengeteg a felesleges víz. A gazdák kára tetemes, akár milliókra is rúghat az egész megyében.

Víz alatt a kukorica, s már nem nyeli a temérdek vizet a búza földje sem. A leginkább érintett Pér környéki gazdák közül ketten, Biliczki József és Huszár László nagyon elkeseredettek, a víz mindenhonnan a földjükön köt ki, mindenük odaveszhet.


Biliczki József és Huszár László kára sok gazdáéhoz hasonlóan akár milliós lehet. Fotó: Harcsás
Biliczki József és Huszár László kára sok gazdáéhoz hasonlóan akár milliós lehet. Fotó: Harcsás


˝A 81-es mentén árkokat markoltak géppel, így utat törhetett magának a víz, ami csak folyik, folyik... Kértük a kivitelező cég képviselőjét, ne tegyék ezt, hiszen körülbelül 9–10 hektárunk így is vízben áll. Úgy tűnt ekkor, helyreállítják, amit kimarkolt a gép, ám éjszaka újra csak a földjeinkre folyt a víz. Tehetetlennek érezzük magunkat, hisz a kárunk már most is tetemes és akkor még nem beszéltünk arról, hogy meglehet, az idei termés nagy része tönkremegy.˝

Huszár László szerint a búzának most talán nagyobb a túlélési esélye a kukoricánál, de egyelőre lehetetlen a permetezés, nem tudják gombaölőzni. A gazdák már maguk is homokzsákoltak, útját próbálták állni a víznek, ám egyelőre csak a sok napsütésben, meg az égi fohászban bíznak.

Víz, víz mindenütt: Az árkokban magasan áll a víz, ám megtelésükkel lefelé, a földekre folyik minden. Fotó: Harcsás Judit
Víz, víz mindenütt: Az árkokban magasan áll a víz, ám megtelésükkel lefelé, a földekre folyik minden. Fotó: Harcsás Judit

A víz útját segítendő árkokat markoltak ki a gépek, ám úgy tűnik, ez  – a hatalmas víztömeg miatt – egyelőre csepp a tengerben, mert a föld nem nyeli a nedűt.
A körülmények és az ünnep lévén sem munkagépet, sem pedig nyilatkozót nem találtunk a kivitelező munkát végző Magyar Aszfalt Kft.-től, így szűkre szabott információval és a látottakkal szolgálhatunk. A víz útját segítendő árkokat markoltak ki a gépek, ám úgy tűnik, ez  – a hatalmas víztömeg miatt – egyelőre csepp a tengerben, mert a föld nem nyeli a nedűt és arra folyik, amerre utat talál magának. A mindszentpusztai csomópont valóságos teknőt jelent, s azt sem nehéz megjósolni, hogy a kialakult helyzet miatt csúszhat a 81-es út felújításának határideje.

Olvasóink írták

 • 11. Lacus 2010. június 04. 20:47
  „Tisztelt ENZSO!
  Tudom én is, hogy mi van kint a területeken, mert bár városban lakom de nem elégszem meg az újság és a tv híreivel. Ezek úgysem a lényeget közlik, hanem azt amiből szenzációt lehet kreálni. Sajnos teljes mértékben igaza van mindenben. Én nem mertem ilyeneket leírni, mert a fórumokon sajnos vannak ide nem illő irogatók is, akik csak poénkodnak mindenen. Sajnos én is látom, hogy ez az év ( de lehet hogy 2 ) sok-sok gazdálkodó életét teszi tönkre és még akkor nem beszéltem az elúszott házak tulajdonosairól. Nagyon kemény 2-3 év vár ránk.”
 • 10. enzso 2010. május 30. 22:25
  „Tisztelt Lacus!! Egyik részből igazad van!! De ahol megvan az elvezető árok pl nálunk ott sem viszik el a vizet mert az is teli van vizzel a magas belvíz miatt!!!! Régen más világ volt ne hasonlítsd össze a mai korral!
  Ha kimegy sáros traktorral az útra azért én is nagyon paprikás leszek hogy még arra is lusta a jóember hogy kimenyen és letakarítsa. Ez roppant dühítő dolog bár nem tartozik a témához
  lenni lesz gabona csak nem mindegy hogy mennyi. Én mint mezőgazdaságban dolgozó ember látom azt hogy a sok eső miatt (kb 170mm idáig, más években 30-50mm-er) a kukoricán napraforgón áll a víz az árpák és a buzák gombásak, rozsdásak. A repcék a földön vannak a lucerna vagy fexik vagy ha le lett kaszálva akkor meg csak a kóró van meg belőle. A földekre rá menni nem lehet a sok eső miatt!!! Permetezés nélkül nem lesz megfelelő a termés mennyisége és a minősége sem. a gondokat sorolhatnám tovább de ........
  Ha kevés lesz a termés az nem csak az mg-be dolgozó embereket fogja nehéz helyzetbe hozni hanem mindenkit, mert pl drágulni fog a kenyér és a többi élelmiszer is. Ezt ne felejtse el senki sem!!!!!!”
 • 9. Lacus 2010. május 30. 20:23
  „Sírnak-rínak és még meg is érteném őket, ha válaszolni tudnának arra a kérdésemre, hogy: melyik tudálékos földműves volt az, aki a több termés érdekében feltöltötte és beszántotta a földeken húzódó árokrendszert. Mert azok ugye arra voltak hivatottak, hogy a belvizet magukba gyűjtsék és elvezessék a főcsatornákba-ameddig ezek is megvoltak. Az "átkosban" azért figyeltek az ilyenekre és rendszeresen tisztították is őket. Lehet, hogy e két gazda is emlékszik rá csak nyíltan nem hangoztatják. És akkor még a mezőgazdasági utakról nem is emlékeztünk meg, mert ugye akkoriban mocskos sáros kerekű mezőgazdasági gépekkel nem volt szabad rámenni az aszfaltos utakra.
  Gabona az lesz - legalább is hazai felhasználásra. Tavaly is a gazdák nyakán maradt a termés nem? Tele voltak a tároló silók.”
 • 8. urbaniastapista 2010. május 27. 21:46
  „Szép, nagy gazdák. :)”
 • 7. enzso 2010. május 27. 07:38
  „:D”
 • 6. janika 2010. május 27. 05:59
  „Szerintem inkább halastavakat kellne kialakítani minden önkormányzatnak! Akkor talán megszünne az !ingyenélőknek" a monopol helyzete! Egyre több a horgász és Ők tartják el az egyesületeik veztését, A MOHOST-t és az Állami jegy árulókat! Mindössze ez 6380,-Ft a semmiért! Egyébként lesz ok megint az áremelésekre!”
 • 5. enzso 2010. május 26. 22:12
  „Fomeb: Jolvan! Talán termeljenek rizst nem??????
  Ennyi erővel ne egyél mert úgyis megéhezel!!
  ennyi”
 • 4. FOMEB 2010. május 26. 16:18
  „Senki ne izguljon! A zöldek már tudják a megoldást! Nem árvízvédekezni kell, hanem visszadani a természetes ártereket! Nem termelni kell a földeken, hanem azt visszadni a víznek! Idézet a Védegylet (www.vedegylet.hu honlapról: Árvizek után - új vízgazdálkodás előtt)
  "Mi lenne hát a valódi megoldás?
  Ha összehangolnánk a vízgazdálkodást a tájhasználattal, a domborzathoz igazítanánk, úgy csökkenthetnénk a súlyos árvízi károkat és haszonra fordíthatnánk a vízben bő időszakokat. Vagyis: adjuk vissza a víznek, ahol csak lehet, a természetes ártereket. "
  Végül is itt, a szándék ellenére ez történt. És vannak, akik szerint ez a követendő út. De mit fognak csinálni, ha lesz erdő, de nem lesz gabona? Biztos, hogy ez a megoldás?”
 • 3. moldvanszilvi 2010. május 25. 20:33
  „Nem hiszem, hogy a kilogrammok számitanának, hanem az, hogy ki védi meg az igazát KI NEM!!!!!!!!!!!!!
  Nekik a megélhetésen múlik neked meg azon, hogy ki hogyan néz ki!!!!!!!!Sajnos!!!!!!!!!Ilyennek is kell lennie valakinek!!!!Ezeknek az embereknek van Elismerésük a MINDENNAPOKBAN is!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. enzso 2010. május 25. 19:02
  „Tisztelt Janika! 100kgnál kezdődik a férfi!!! Ezt ne felejtsd el:D
  A cikkhez: tényleg katasztrófális a helyzet nagyon sok helyen nálunk is!! kukoricának "sanyi" a gabonák betegek( gomba rosda stb ) van rajta ebben az évben nem a nyereségre kell számítani hanem arra kell oda figyelni hogy nehogy nagyon nagy veszteség legyen.
  Illetve ha nem tudunk termelni akkor senkinek sem lesz jó nem csak nekunk. Mivel ha kevés van akkor drágábban veszik meg a gabonát-> megérzi ezt a malom ipar a sütő ipar olaj ipar stb. A különbözetet nem ök fogják kiizzadni hanem majd kenyér árat emelnek és ílyenformán áthárítják a vevőkre azaz ránk!!!”
 • 1. janika 2010. május 25. 11:36
  „Hát a fotóket elnézve, nem ártana egy kis nadrágszíj húzás! No, megy egy kis diéta sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még lezárva a 81-es

A 81-es főút 51–61. kilométerszelvénye között teljesen lezárták az utat a híd rossz állapota… Tovább olvasom