Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

A vevő kérheti a pénzt

Üvegvisszaváltással próbálkoztak a fogyasztóvédelmi felügyelők 31 üzletben a közelmúltban és ˝csak˝ 5 helyen tagadták ezt meg.

E téren mégis sok a vevőket megtévesztő szabálytalanság. Főként az árfeltüntetéssel és a kisboltokban akad gond.

Az élelmiszer-göngyöleg forgalmazásának ellenőrzése során a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Felügyelősége 14 esetben szabott ki bírságot, összesen 460 ezer forint értékben. Pőczéné Sáhó Márta központi szervezetvezető elmondta: elsősorban azt figyelték, pontosan beazonosítható-e már a polcok feliratain, mennyibe kerül az ital és mennyibe az üveg. Ha ugyanis betétdíjas a termék, az ár két részből áll. Kellene, hogy álljon. De még arra is akadt példa, hogy vásárláskor 65 forintot számoltak a szörp üvegjéért, visszaváltáskor 45-öt. Ha felügyelő próbájakor történik ilyen vevőmegkárosítás, az 40 ezer forintjába kerülhet a kereskedőnek.

Betétdíjforintok: A vevő ragaszkodhat ahhoz, hogy pénzben kapja meg a visszavitt üveg árát. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina
Betétdíjforintok: A vevő ragaszkodhat ahhoz, hogy pénzben kapja meg a visszavitt üveg árát. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina

Tehát már vásárláskor érdemes figyelni a betétdíj feltüntetését, mert ha van ilyen, akkor az üzlet köteles visszavenni az üveget. Ez a nála forgalmazott termékekre vonatkozik, de a sörösüveg visszaváltását nem háríthatja el akkor sem, ha az adott márkát nem árusítja, de a palackjával azonos formájú más típust igen. S az üvegvisszaváltó részlegen is kell lennie árlistának a fogyasztók tájékoztatása érdekében.

A vevő ragaszkodhat ahhoz, hogy pénzben kapja meg a visszavitt üveg árát. Ha elfogadja a pénztárnál beváltható kupont, bizonylatot, akkor pedig annak értékét nem csak a visszaváltás napján vásárolhatja le. Nem szabhat erre határidőt az üzlet, mégis volt példa, hogy egy helyen ezt még nagy betűkkel kiírva hirdették is. S jó tudni, ha elromlik az automata visszaváltó berendezés, biztosítani kell helyette a kézi megoldást, a bolt nyitva tartásával azonos időtartamban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tengerész emlékek és csatahajó makettek Győrben

Győr - A Maurer Péter hagyományőrző matróz gyűjteményéből öszeállított Tengerész emlékek című… Tovább olvasom