Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

A vértanú püspök jubileuma

Imakilenceddel, Boldog Apor Vilmos mártír püspök életútját feldolgozó versennyel emlékeztek-emlékeznek névadójuk születésének 120. évfordulójára a róla elnevezett katolikus iskolaközpontban. A püspökség boldoggá avatásának 15. évfordulójára – november 9-re – szervez ünnepséget.
Százhúsz évvel ezelőtt, 1892. február 29-én született Segesváron Apor Vilmos, akit tizenöt évvel ezelőtt, 1997. november 9-én iktatott a boldogok sorába Rómában II. János Pál pápa. A kettős jubileum alkalmából többféle programmal emlékeznek a vértanú püspökre a megyeszékhelyen.

A róla elnevezett iskolaközpontban a nagyböjt kezdetén Pápai Lajos megyés püspök mutatott be szentmisét és meghirdette azt az imakilencedet, amelyen az 1200 aporos diákon kívül naponta részt vettek a Szent Anna Otthon lakói és a Szentlélek-templom hívei is.

Az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban ünnepi szentmisével emlékeztek meg a boldog vértanúról, majd egy megáldott babérkoszorút helyeztek el az intézmény bejáratánál lévő domborműnél – tudatta Benk
Az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban ünnepi szentmisével emlékeztek meg a boldog vértanúról, majd egy megáldott babérkoszorút helyeztek el az intézmény bejáratánál lévő domborműnél – tudatta Benk

– Az ünnepi alkalomból elhangzott Apor Vilmos püspöki jelmondata is: „a kereszt erősíti a szelídet, és szelídíti az erőset". Ehhez kapcsolódik az ő öröksége is, egész életében adott a rászorulóknak, a háború viharában zsidókat, lányokat és asszonyokat mentett, a tisztaságot védelmező életáldozatával pedig a legszebb üzenetet, követendő példát hagyott ránk, a fiataljainkra – hangsúlyozta Benkovich Ferenc pápai prelátus, a Szentlélek-templom plébánosa.

– Idén májusban a hagyományos Apor-napunkat is a vértanú püspök emlékezetének szenteljük. Az ő tiszteletére az alsó tagozatosainknak, az ötödik-hatodik osztályosoknak pedig emlékversenyt hirdettünk, amellyel azt szeretnénk elérni, hogy diákjaink minél jobban megismerjék Apor Vilmos életútját.

Az egyházmegyei hivatal illetékesétől megtudtuk, hogy a győri püspökség Apor Vilmos boldoggá avatásának tizenötödik évfordulójára tervez megemlékezést. A november 9-i szentmisét Alberto Bottari de Castello pápai nuncius mutatja be a győri bazilikában. J. Kovács Andrea sajtóreferens elmondta: Pápai Lajos április 28-án avatja a Szeretet Napokon befolyt pénzből létesült kovásznai Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központ falán azt a domborművet, ami a Csaba testvér által működtetett gyermekmentő intézmény névadójának állít emléket. Az ünnepi alkalomból a győri megyés püspök egy becses ajándékot is visz Székelyföldre, a vértanú egy ereklyéjét, amit a csíksomlyói kegytemplomban helyeznek el.


 Adományokat várnak. A kovásznai Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központ falára készülő dombormű felállításához adományokat vár az Országzászló Alapítvány a céljaikkal egyetértő, törekvéseiket segíteni kívánó polgároktól. Számlaszámuk: 58600300-11207139.


Olvasóink írták

  • 2. Tunde24 2012. március 12. 18:08
    „Szégyeld magad!révfaluiszunyog”
  • 1. révfaluiszúnyog 2012. március 09. 22:22
    „Na ennél a papnál jellemtelenebb figurát még nem hordott a föld a hátán!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Társasházi kérdések és hasznos válaszok

A megyei kamarában tartották meg a Társasházi Háztartás című szaklap és a Társasházak és… Tovább olvasom