Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

A vérmes kutyákat lelövik, ugye?

Győr-Moson-Sopron - Korábban számoltunk be arról, hogy négy gyermeket támadott meg egy rottweiler Tényőn, s ez már sokadik ilyen eset a megyében. Vajon mik a törvényes eszközeink a baj elhárítására?

Az elmúlt időszakban jó pár kutyatámadás borzolta a kedélyeket, tavaly májusban két nagy testű eb Enese-Péterházapusztán egy 68 éves férfi karjában izomszakadást okozott. Egy éve, februárban Győrszemere és Koroncó között történt egy emlékezetes támadás, akkor egy romániai asszonyt harapdáltak össze az egyik szemerei csirketelepről kiszabadult állatok. Páliban egy másodikos kisfiút mart meg kutya az iskolaudvaron, Téten két újságkihordóra támadt, Kapuváron pedig egy férfi ujjpercét harapta le egy megvadult eb.

Emlékezetes, hogy Törzsök Gyula, Gönyű volt polgármestere még regnálása idején arra biztatta hivatásos vadászkollégáit, hogy járjanak sűrűn azokon a belterületeken, ahol a veszélyessé vált kóbor kutyák gyakran előfordulnak. 

 Törzsök Gyula kezdeményezése azonban  az állatvédők ellenállásába ütközött, a Kisalföldi Erdőgazdaság fővadásza szerint viszont a probléma súlyosságát mutatja, hogy körülbelül tíz polgármester jelentkezett ezután, hogy tanácsot kérjen a legális lehetőségekről. Sajnos – véli Törzsök Gyula – a vadászati törvény ellentmondásai igen nagy akadályt jelentenek, holott Gönyűn már egy sor támadást történt, és a gyerekeket félve engedik el a szülők. Joghézag például az, hogy a belterületen kószáló, veszélyes ebekre nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a betévedt, kártékony vadra: azokat szó nélkül eltávolíthatja a hivatásos vadász.

Horváth Gyula, Győrszemere polgármestere is számos alkalommal fogott be kóbor ebet. Fotó: Bertleff András
Horváth Gyula, Győrszemere polgármestere is számos alkalommal fogott be kóbor ebet. Fotó: Bertleff András

Más kérdés, hogy amikor közvetlen életveszélyről van szó, akkor a fegyver- viselőnek nemcsak joga, de kötelessége is lőni.

Mint mondja, ő maga is kénytelen volt néhány éve végezni egy állattal, amely az egyik barátja házába fészkelte be magát, s a hazatérő tulajdonosra rá akart támadni.

Győrszemere polgármesteré- nek részben a 83-as főút  közelsége jelenti a problémát, innen sok kóbor eb téved a faluba. De évről évre nagyobb gondot okoznak a kiszökdöső ebek is. Mint Horváth Gyula állítja: a település számára nem jó megoldás, ha szerződést köt a győri gyepmesteri teleppel, mivel az önkormányzat nem szívesen fizet havi átalányt – évente mintegy 600 ezer forintot – azért az egy-két esetért, amikor befogóra van szükség. Ezért eseti alkalomra szerződnek befogóval, aki hivatalosan, számla ellenében kap átlagosan 15–20 ezer forintot az akciókért, s a veszélyt jelentő kutyát annak rendje szerint telepre szállítja. Hozzátette:  maga is számos alkalommal fogott be kóbor ebet, szakemberre pedig 2006 óta tartó polgármestersége alatt csak háromszor volt szükség. Horváth Gyula elmondta: óriási káoszt okozhat, hogy a kutyák nyilvántartását kivették a jegyzők hatásköréből. A polgármester és az állatorvos ezért a napokban fogja számba venni a beoltott kutyákat, s a szabályt megszegő tulajdonosokkal szemben szankciót alkalmaz az önkormányzat. Mert egyre nyilvánvalóbb, hogy a támadásokért a puszta emberi hanyagság a felelős. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rába: meddig tart a csökkentett munkaidő?

Győr – Az első negyedévben a győri Rába Járműipari Holding mindhárom üzletága csökkentett… Tovább olvasom