Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

A verés ténye vitathatatlan, a hallgatásra nincs magyarázat

Győrújbarát - A fegyelmi tárgyalás megkezdődött, ám a körülményeket nagy valószínűséggel tovább vizsgálják. A győrújbaráti iskola megbízott igazgatója hallgat. A sokakat felháborító esethez a kisalfold.hu-n is többen hozzászóltak, a megyei pedagógiai intézet igazgatója szakértői segítséget ajánlott fel.

Mint arról beszámoltunk, hétfőn az egyik nyolcadikos fiút bántalmazta egyik osztálytársa úgy, hogy a sértett fiút lefogták, mások pedig végignézték, gúnyolódtak az ütlegen. Foltjait már nem tudta leplezni, ez ugyanis vele is, másokkal is előfordult már. Az ügy könnyű testi sértésnek minősül, a rendőrség is vizsgálja.

Hegyesi-Németh Márta megbízott iskolaigazgató ismételt kérésünkre sem volt hajlandó nyilatkozni az eset körülményeiről, így a csütörtökre összehívott fegyelmi tanács döntéséről sem tudhattunk meg információt. „A közoktatási törvényben foglaltaknak megfelelően járunk el" – nyilatkozta szűkszavúan.

Ha kérik, segítenek

Turbók Arnold Bertalan, a megyei pedagógiai intézet igazgatója elmondta, a közoktatási törvény egyértelműen rögzíti, minden cselekménynek a gyerek érdekét kell szolgálnia, őt az iskolában sem testi-, sem lelki fenyítés, retorzió nem érheti, s az itt történtekért a nevelő felel. Ha tudomására jut ilyesmi, azt a helyzetnek megfelelően diszkréten kezelnie, felettesének jelentenie kell, s nem mérlegelhet, ha az a gyerek érdekét veszélyezteti. „A vezetőnek ki kell vizsgálnia az ügyet, s az már mérlegelés kérdése, kérik-e intézetünk segítségét, szakértőink véleményét, személyes jelenlétünket. Ilyen felkérést még nem kaptunk, de ha megkeresnek, szívesen segítünk, állunk rendelkezésre" – közölte.


Amit tudni lehet

Fegyelmi ügyben tájékozódtunk, eszerint pedig a legtöbb iskolában a fegyelmi intézkedéseket a tanuló tájékoztató füzetébe és az osztálynaplóba is be kell írni. Ha a tanuló a kötelességeit vétkesen és súlyosan megszegi, fegyelmi eljárás alapján, írásbeli határozattal fegyelmi büntetésben részesíthető. A közoktatási törvény 76-77. §-ai szabályozzák a tanulók fegyelmi és kártérítési felelősségét. Ezek alapján a lehetséges fegyelmi büntetések:

- megrovás,

- szigorú megrovás,

- meghatározott kedvezmények, juttatások csökkentése, illetve megvonása,

- áthelyezés másik osztályba, tanulócsoportba, vagy iskolába.

(A felelősségre vonás eljárásmódjára és formájára nézve a 8/2000. (V. 4.) OM rendelet 5. számú melléklete az irányadó.)


A fegyelmi eljárás szabályai: fegyelmi tárgyalás, bizonyítás, fegyelmi határozat, az eljárást megindító kérelem, kizárás.


Olvasóink írták

 • 4. ktstilus 2009. augusztus 16. 00:00
  „Üdvözlök minden olvasót cikkírót
  Látom itt is sok a humánus és kedves hozzászólás mint mindenhol és mindig. A tényeken nem akarok vitatkozni és nem is tudok , mert nem voltam ott. Az egyik fél ezt állítja aki verekszik pedig mindig az ártatlanságát bizonygatja és természetesen az mindig a "szemét" akit megvernek. A gyilkos , a szadista pedig a tisztelni való és természetesen a jelenkor "példaképe". Akit meg megölnek, az pedig egy szemét mert mért volt ott. ezzel nem akarom /fafu/ 2009. 01.15.-ei állítását megkérdőjelezni, mert ha Ő személyesen látta és ott volt akkor tudhatja. De ha nem , akkor ez is megint egy nagy blöff és kábítás. Én viszont saját tapasztalatomból állíthatom és tudom , több ember által történt orrbetörés és verekedés kapcsán, hogy az ilyen esetekben az aljas és állatias embereket magasztalják fel és az áldozatokat köppdösik meg . No természetesen ehhez kell egy bizonyos szint, ott az "alja" tájékán......”
 • 3. Fedayn 2009. január 17. 13:24
  „Éljen a liberális oktatáspolitika!”
 • 2. elemér 2009. január 16. 23:49
  „Erröl pedig jó tudni, mert lehet hogy lövöldözés is következik ha ez igy megy.”
 • 1. fafu 2009. január 15. 20:01
  „hétfőn az egyik nyolcadikos fiút bántalmazta egyik osztálytársa úgy, hogy a sértett fiút lefogták, mások pedig végignézték, gúnyolódtak ebből anyi az IGAZ h hétfőn történt a fiút senki nem fogta le, 3-an voltak a terembe a lány a fiu és mégegy ember senki nem gúnyolódott az eseten. megint jókorra hazugságtartalmú cikk. gratulálok ismét ;)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csoda? Négy emeletnyi zuhanást élt túl a fiú

A tizennyolc éves Teidl Csaba tavaly október végén esett ki negyedik emeleti lakásuk erkélyéről – csodával határos módon túlélte, de a család nem érti, miért nem nyomoz a rendőrség az ügyben. Tovább olvasom