Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

A vendéglősök másként látják

Győr - A Széchenyi tér felújításához elkészült pályázat, melyet a tervtanács dicsérő szavakkal fogadott el – lapunk tegnapi számában olvashattak róla – jelentős szerepet szán a vendéglőknek és teraszaiknak.
A probléma csak az, hogy nem úgy, ahogy azt a vendéglátás szakemberei jónak tartanák. A terv készítésekor őket senki nem kérdezte meg.

A Széchenyi térnek élő térnek kellene lennie, ehhez pedig szükségesek a vendéglők és teraszaik. Ezzel egyetértettek azok az elismert szakemberek, akik véleményüket elmondani ültek le a Pálffy étterem teraszára a Széchenyi tér sarkán. Arra, amit mondanak, a tervkészítők eddig nem voltak kíváncsiak.

Pető István, a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke elmondta, a tér felújításával teljesen egyetértenek, ám az élettől teljesen idegen, hogy a teraszokat elválasztják a vendéglőktől. A világot bejáró szakember szerint ilyet sehol nem csinálnak. Ez nehezíti a vendéglősök dolgát, a pincérek napi öt-hat kilométerrel többet kell hogy gyalogoljanak, és a tálaláshoz fedett tányérok szükségesek. Brüsszel, Lion, Luxemburg, Prága, Pécs, Debrecen lehet a jó példa arra, hogy a vendéglőkhöz szervesen illeszkedő teraszok még késő ősszel és kora tavasszal is vendégforgalmat generálnak.

Szabó László, a közeli La Mareda tulajdonosa, a Győr és Környéke Vendégvárók Egyesületének elnöke szerint az sem jó megoldás, hogy egységes teraszokat terveztek. Minden vendéglő a saját imázsának megfelelően, természetesen igényesen kell hogy kialakítsa a kiülőrészeket. Ezek alapján választanak a vendégek, hogy oda mennek-e vagy egy másik helyre. Az elismert vendéglátós kifejtette azt is, fontosak a turisták, de még fontosabbak a városban lakók. Mert ahol a lakók jól érzik magukat, és itt az egész városról, sőt, vonzáskörzetéről is szó van, oda a turisták is szívesebben mennek. Márpedig a Széchenyi teret az egyébként szép terv a vendéglői teraszok betolásával a tér közepe felé megtöri, nem igazán teszi alkalmassá a nyüzsgő közösségi életre.
Árvai Tibor, a Pálffy étterem üzletvezetője a terv ügyében nem foglalt állást. Azt azonban megerősítette, hogy még őket sem – a legnagyobb felújított teraszuk nekik van a Széchenyi téren – kérdezték meg arról, vajon jó lesz-e, ha nem az épületekhez kötődnek a teraszok.
A vendéglősök véleményei között Németh Zoltán, az Apostol vezetőjének gondolatai is helyet érdemelnek.

Szerinte a győri vendéglősök aktivitása mozgatórugója lehet egy élő Széchenyi térnek, ám csak úgy, ha nekik és közönségüknek is kedvező tervek alapján kezdik meg a felújítást.

Ráadásul a tér házainak igazán jellegzetes részeit nem takarják a teraszaik.
A győri vendéglősök és érdekvédelmi szervezeteik véleményére eddig nem volt senki kíváncsi, bíznak abban, hogy előbb vagy utóbb csak megkérdezik őket. Abban is reménykednek, hogy Győrnek is lehet egy Liszt Ferenc tere (Budapesten egy teljesen halott térből tucatnyi vendéglő betelepítésével világvárosi forgalmú, lüktető közösségi teret varázsoltak.)
Mit mesélnek Győrről?

Éjfélkor rendőrök szólították fel távozásra a vendégeket.
A történet nyáron, az idegenforgalmi szezon közepén játszódott le. Bár Győrött éppen a vendéglősök összefogásának köszönhetően (Kisalföld, 2006. 06. 29.) a teraszok éjfélig lehetnek nyitva és éjjel egyig ez kitolható a hétvégéken és ünnepeken, ha vendég van, úgy tűnik, sokan nem tudnak erről. A Pállfy étterem teraszán húszfős nemzetközi társaság ült. Éjfélkor – lakossági bejelentés alapján – rendőrök érkeztek és távozásra szólították fel őket. Kérdés: ezek a turisták, üzletemberek melyik élményüket mesélték el otthon Győrről? Azt, hogy szép volt a Káptalandomb, vagy azt, hogy rendőrökkel küldték őket aludni?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borkai: Együtt a térért

Győr - A Magyar Szocialista Párt győri szervezetének szerdai sajtótájékoztatóján Gergely Zoltán… Tovább olvasom