Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A Vatikánba is küldtek pápaszemet

Családmesék: Háczkyék a megyeszékhely ismert optikusai, negyedszázada nyitott győr-belvárosi üzletük.

Lehet valaki optikus úgy, hogy nem arra készül, ám lehet tudatosan is. A győri Háczky családban mindkettőre volt és van példa. Optikus lett ugyanis a család minden egyes tagja.

A két Háczky fiú, István és Gábor most az édesapjuk negyedszázada nyitott győr-belvárosi üzletében dolgozik, édesanyjuk Nádorvárosban, a maga optikusszalonjában. Idősebb Háczky István, aki a szakmát hozta a családba, négy éve halt meg. – A nagyapa magyar királyi alezredes volt, apánk ezért nemigen tudott olyan iskolába kerülni az ötvenes években, ahová szeretett volna, ezért is lett optikustanuló – mondja Gábor, aki apjánál volt már tanuló, s dolgozott vele együtt később, mellette vált oklevéllel bizonyított mesterré.

A fiúk már megszülettek, amikor édesanyjuk tanuló lett, majd fotóoptikai eladóként dolgozott, elvégezte a „belker" főiskolát. A két gyerek közül István nem optikusnak készült, műszerész lett, ebben a szakmában kezdett el dolgozni. Azt mondja, két dudás nem fér el egy csárdában, nem tudta volna elviselni apja munkaadói keménységét.

Az optikusság alapjait azért az apa István fiával is elsajátíttatta. A nyári szünetekben a két fiú ott csiszolt az apa műhelyében. Ezért dolgozhat együtt, egy műhelyben most öcs és bátyja az édesapa alapította vállalkozásban. Idestova ötven éve, hogy a megyeszékhelyen a Háczky név összekapcsolódik az optikussággal.

Érthető a kiterjedt ismeretségük, s hogy van páciensük Dunántúl-szerte sok helyről, de viselnek Ausztráliában, Svédországban vagy a tengerentúlon is Háczkyéknál készített szemüveget. Még idősebb Háczky egyszer egy vatikáni egyházi méltóság számára készített „okulárét", s gazdája annyira elégedett volt, hogy később a Rómából küldött „recept" alapján a győri püspökségén keresztül kérte Háczkyéktól az újabb és újabb pápaszemeket.

Ahogy az élet minden területén, az optikusságban is nagy a fejlődés. A (szem)üveget mindinkább kiszorítja a műanyag lencse. Az alapanyagokban mind nagyobb teret nyer a vegyészet, hihetetlen, mi mindenre alkalmassá tehetők az új lencsék. Háczkyék a szemüvegek mellett csiszolnak lencséket, még kézzel is, kórházak számára, például műszerekbe.

Győrött húsz cégnél rendelhető szemüveg, nagy a verseny: a megbízhatóság, a páciens maradéktalan kiszolgálása a megmaradás feltétele. És még nem beszéltünk a piacon is vásárolható kész szemüvegekről. „Ez jó lesz, mert jól nagyít" – idézi Gábor, amit hallott egyszer. Pedig a szemüveg nem nagyító, rendeltetése a szem optikai hibáinak korrigálása. És ugye a két szemünk sem egyforma...

Ferenczi József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmondtak Korcsmáros Györgynek

Kötelezettségei vétkes megszegése miatt felmondott Korcsmáros György színigazgatónak csütörtökön a győri közgyűlés. A polgármester ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, a direktor munkaügyi bírósághoz fordul. Tovább olvasom