Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

A vastuskóig tart az idegenvezetés

Győr - Eddig közepes látogatottságot könyvelhetett el Győrben a megyei múzeum, de a két csúcsidőszak közül – a májusi után – még hátravan a szeptemberi. Sok múlik az idegenvezetőkön is, de a szervezett városnézések szinte soha nem érintik a múzeumok belsejét.
A még sok lezáratlan statisztika s a nyári szabadságolások miatt a győri Városi Művészeti Múzeum egyelőre nem tudott adatot szolgáltatni arról, hogy híres tárlatait – mint a Vasilescu-gyűjtemény, a Kovács Margit- vagy a Borsos-kiállítás – hányan látogatták idén.

Általában igaz azonban szinte minden múzeumra, hogy a városnézések megszokott forgatókönyve szinte soha nem tartalmazza a tárlatnézést, a szállodák vendégeit Pannonhalmára viszik, Győrött pedig a Széchenyi térrel véget ér az útjuk.

Ott még megtekintik kívülről a „vastuskós házat", de a belsejében lévő Patkó Imre-gyűjteményre már nem kerül sor. Ugyanígy fehér folt marad számukra a Xántus-múzeum gazdag anyaga és a Bécsi kapu térről nyíló kazamata, ami már több mint ötven éve ad helyet a római kori és kora újkori kőtárnak.

Az első félévben körül belül 5000-en vettek jegyet. Körülbelül minden negyedik vásárló külföldi. Fotó: illusztráció
Az első félévben körül belül 5000-en vettek jegyet. Körülbelül minden negyedik vásárló külföldi. Fotó: illusztráció

A mélypont 1996 volt, ekkor körülbelül 10 ezer látogató vett belépőt az említett három megyei múzeum valamelyikében, ez tavalyra 13 ezerre emelkedett, ami egy húszéves – úgymond túlkoros – állandó gyűjtemény esetében szép fejlődésnek számít. Némethné Jankovics Györgyi, a Xántus János Múzeum közönségkapcsolati munkatársa szerint most két csúcsidőszak – a májusi és a szeptemberi – között járunk, ugyanis látogatóinak felét az iskolai kirándulásoknak köszönheti az intézmény. Az első félévben körülbelül 5000-en vettek jegyet 600 vagy – diákok esetében – 300 forintért, a szeptember viszont olyan emelkedést ígér, hogy a tavalyi vendégszámmal idén is lehet számolni. És bár említettük, hogy az idegenvezetők hűvösen viszonyulnak ezekhez a gyűjteményekhez, így is körülbelül minden negyedik jegyvásárló külföldi.

A teljes statisztika azonban nem mérhető az eladott jegyeken – hangsúlyozta a múzeum munkatársa –, mivel még egyszer ennyi vendég fordul meg itt egyik-másik rendezvény, mint a például a Múzeumok Éjszakája, számos kiállítás, művészeti szakkör – alkalmával. S ahogy minden jó múzeumnak, úgy a Xántusnak is van „adu ásza", ez pedig a közelmúltban kiállított régészeti gyűjtemény, helyesebben a leletek másolata. Mivel nem eredetiek, hozzájuk is szabad érni, s így a diákok kipipálhatják a kirándulásokat megkeserítő fegyelemproblémát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenki Fesztiválja

Megye - Az Esélyek Háza szervezésében nagyszabású fesztiválra várják az érdeklődőket szeptember 8-án… Tovább olvasom