Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 5°C | 13°C Még több cikk.

A Vaskakas-ház 300 évvel idősebb, mint hitték

Az eddig feltételezettnél legalább háromszáz évvel idősebb Győr egyik látványossága, a Vaskakas-ház - közölte az épület átalakításában résztvevő egyik építész.
Józsa Ágota elmondta: eddig azt feltételezték, hogy a ház egyetlen etapban, 1840 körül épült, ezzel szemben a most folyó átalakításokat megelőző kutatások során szembesültek azzal, hogy már 1561-ből vannak utalások erre az épületre. Ezek szerint az 1537-től négy évtizeden át folyt várerődítési munkálatok részeként alakították itt ki a tábori rendész házát börtönnel, kápolnával.

Az egykori késő reneszánsz épületből egyetlen faldarab maradt meg. A következő bővítés a 18. század közepén történt, ekkor boltokat toldottak az utcafronthoz, majd néhány évtizeddel később - 1790 és 1792 között - emeletet húztak az épületre. Ez a szint azonban teljesen elüt az alsótól: boltozatok közepe fölé helyeztek főfalakat, ami az utókort meglehetősen bonyolult statikai megoldások alkalmazására készteti - jegyezte meg a szakember.

Józsa Ágota közlése szerint - jelzett téglák hiányában - ma már nem állapítható meg, hogy a következő fél évszázadban mikor került még egy szint az épületre, amely ekkor már nem a hadsereg, hanem egymást váltó polgárcsaládok tulajdona volt, majd egyikük 1924-ben a városnak adta el a házat. Ezt követően alakítottak ki először bérlakásokat az épületben.

A szakember megjegyezte: a harmincas években felvetődött, hogy vármúzeumot alakítanak ki itt, de a turisztikai hasznosítás terv - jelentős módosulással - végül egy étteremben öltött testet.

Olvasóink írták

 • 5. knifemaster 2011. november 01. 09:07
  „4. peet2 2011.10.30. 22:16

  Itt vagyok: Nyitólap > Győr hírei, győri hírek > A Vaskakas-ház 300 évvel idősebb, mint hitték”
 • 4. peet2 2011. október 30. 22:16
  „Hahó !! Valaki tudja ,hogy mely város melyik épületéről van szó,
  mert a hirből nem derül ki!!”
 • 3. xy55 2011. október 30. 19:26
  „Egy jó kis mélygarázst alá,aztán már minden rendben lesz!! :)”
 • 2. odre 2011. október 30. 16:57
  „1. DON!
  "a most folyó átalakításokat megelőző kutatások során..."
  ez a cikk épp arról szól, hogy kicsit utánanéztek az épület történetének...”
 • 1. DON 2011. október 30. 15:35
  „Bocsánat, de mielőtt elkezdenek egy beruházást egy olyan településen, amely nem a múlt században alakult ki, nem illene előbb olvasni valamit a történelméről? Ott a levéltár, ott van a rengeteg Győrről írt könyv. Hozzánemértésről tanúskodik ez az írás is, és aggodalomra ad okot, hogy olyanok alakítják a városképünket, akiknek fogalmuk sincs arról, hol is vannak.
  Szánalmas. Senkiben fel nem merült eddig, hogy átgondolt beruházásról van szó. De ezek után...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonat gázolt a Győri Ítélőtábla közelében

Péntek este baleset történt a Győri Ítélőtábla közelében: 39 éves hajléktalan ugrott egy… Tovább olvasom