Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

A Vasasban szólal meg a Vaskakas?

Elképzelhető, hogy a győri önkormányzat megvásárolja a ˝Vasas˝ néven közismert Ady Endre Művelődési Házat, ennek lehetőségéről egyelőre csak tárgyalások folynak.

Ha a feleknek sikerül megállapodni, az a Vaskakas Bábszínház problémáit is megoldaná.

A helyben élő gyermekes családok jó része pontosan tudja: a bábszínház réges-rég kinőtte a Gyermekek Házát. Százharminc nézőtől már rendre zsúfolt lesz a terem, előadás előtt pedig a kisgyerekek hosszú ideig állnak vigyázzban, amíg ki nem ürül az előtér. S amit a néző talán nem lát: maga a társulat is kinőtte a színpadot. 

Janszky Andrea ügyvezető igazgató megkeresésünkre reagálva elmondta: jelenleg a bábszínházban a bevilágítás feltételei rosszak, a 320 centi magas színpad adottságai lehetetlenné teszik például egy árnyjáték bemutatását. Az ország egyik legsikeresebb bábszínházáról van pedig szó, amely egyben a legkisebb is. A folyosókkal együtt 500 négyzetméter területet tudhat magáénak a Vaskakas, amelynek az évi mintegy 300 előadására tavaly 36 ezren vettek jegyet. Összehasonlításképpen tesszük hozzá: a második legkisebb bábszínház – a pécsi Bóbita – 1100 négyzetméteren dolgozik és 37 ezer nézője volt 2009-ben.

Ezek az érvek nem új keletűek, hiszen a bábszínház 1994 óta működik itt, és évek óta szeretne méltóbb helyre költözni. Jó okkal reméli tehát, hogy az önkormányzatnak sikerül megállapodnia a ˝Vasas szakszervezeti˝, hivatalosabb nevén az Ady Endre Művelődési Ház megvételéről. Az egyezkedés régóta tart, de a város kezét egyelőre az is köti, hogy a házban működő egyesületeknek most még nem lenne hová menni.

Többek között a Rába-fúvósok, néptánc- és dalkör, a Paál László Képzőművészeti kör és az éremgyűjtők klubja bérli a helyiségeket.

Ottófi Rudolf alpolgármester elmondta: addig semmiképpen sem beszélhetünk adásvételről, amíg a következő héten megrendezendő ülést meg nem tartják. Ezen az ülésen tárgyal ugyanis az önkormányzat a tulajdonossal és a bent lévő szervezetekkel. Azonban két kérdés kétségkívül hosszú évek óta felmerül: az egyik, hogy az Ady Endre Művelődési Házat az önkormányzat bekapcsolhassa a város kulturális életébe, a másik pedig a Vaskakas problémája.


A folyosókkal együtt 500 négyzetméter területet tudhat magáénak a Vaskakas, amelynek az évi mintegy 300 előadására tavaly 36 ezren vettek jegyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötletdömping a kórházi parkolásért

A Petz-kórház Zrínyi utcai részének parkolási gondjai kapcsán olvasóink megoldási javaslatokkal… Tovább olvasom