Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A vásárlási csúcsra még várni kell

Egyelőre kevés a vásárló, inkább csak nézelődnek az emberek a győri belvárosban a karácsonyi vásárt illetően.
Évről évre egyre kevesebb a vásárló – ez a megkérdezett belvárosi „faházas" árusok tapasztalata, akik nem annyira az Árkád nyitásának, sokkal inkább a pénztelenségnek tudják be a negatív tendenciát. „Igaz, ha év elején nyitott volna, talán jobb lett volna" – jegyezte meg Horváth József, aki a kezdetektől, nyolc éve árul ajándéktárgyakat a megyeháza előtt. Lehetne több vásárló, mondja, inkább csak nézelődnek az emberek. Egyelőre, az árusok ugyanis bíznak benne, hogy hét végére beindul, ha nem is a roham, de legalább az „egészséges" karácsony előtti ajándékvásárlás.

A tapasztalatok szerint az ünnep előtti utolsó héten élénkül meg igazán a vásárlási kedv, sőt, sokan az utolsó egy-két napban bonyolítják a legnagyobb forgalmat. Hogy idén ez mennyit jelent, egyelőre nem tudni, de sokan panaszkodnak a pénztelenségre.
– Sokkal megfontoltabban vásárolnak az emberek, mint a korábbi években, az áremeléseket, a megszorításokat mi is érezzük. Itt mellettem a bőrárut – övet, pénztárcát – régen vitték, mint a cukrot, ma sokan megnézik az árát, és visszateszik, pedig ugyanannyiba kerül, mint tavaly – panaszkodik Kovács Lajos, aki szintén az első évtől visszatérő résztvevője a vásárnak.

Többen megerősítették: valóban nem emeltek árat, a vásárlók már a kicsi drágulásra is érzékenyek.
Bár a Dunakapu téri piacon is évek óta egyre kevesebb az árus – 5–6 éve még 230-an voltak, ma alig több mint százan –, nem érzik azonban, hogy az Árkád megnyitása óta kevesebben lennének a vásárlók. Az időjárás sokkal inkább rányomta a bélyegét az elmúlt hetekre: tizenhét fokban nehéz ráhangolódni a télre, s kevesen vásároltak a kabátokból, csizmákból... Nagy Lászlóné, a piacot üzemeltető Kisosz titkára szerint nem az Árkád, hanem az olcsó árukat ontó multik a fő vetélytársaik, az új bevásárlóközpont teljesen más közönséget vonz.

Megerősíti ezt Réti Károly, a Kisosz megyei elnöke is – „civilben" maga is kereskedő –, aki szerint csak az Árkád nyitása utáni első egy-két hétben lehetett érezni a visszaesést, amikor, engedve az újdonság varázsának, mindenki igyekezett „elzarándokolni" az új bevásárlóközpontba.
– Az emberek rájöttek, hogy a piac – annak ellenére, hogy teljesen más árkategória, mint az Árkád – nem egyenlő a bóvlival, s nemcsak a százforintos zoknit találják meg itt. A sátrakban is egyre gyakrabban találkozni minőségi áruval; a távol-keletiből is a magasabb minőségűt hozzuk, s egyre több a török vagy magyar termék.

A silány áruk visszaszorultak a kínai boltokba – mondta a kereskedő.
A belvárosi üzletek kínálatát nézve úgy tűnik, valóban „ráerősítettek" a karácsonyi bevásárlásra: a legtöbb helyen akciókkal, kedvezményekkel csalogatják be a vevőket. Van, ahol ajándékot adnak a vásárlás mellé, máshol „egyet fizet, kettőt kap" akciót tartanak. „Nézze meg, mi is majdnem a fele árukészletünket kedvezménnyel adjuk, új árut is gyakrabban hozunk, mint egyébként. Nem akarom elkiabálni, de úgy tűnik, sikerül megtartani a vásárlóinkat" – mondta egy nevét nem vállaló butikos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Humánumból jelesre vizsgáztak

A kilenc éve működő győri Segítőház Alapítvány – hagyományaihoz híven – ünnepek előtt… Tovább olvasom