Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A varrás a túlélés lenne egy ikrényi családnak

Tizenhárom éve vált járásképtelenné az ikrényi Nagy Tibor. Családja megélhetése azóta nem könnyű, de most különösen nehéz helyzetbe kerültek bankhitelük miatt.

Az jelentené számukra a túlélést, ha a feleség otthon végezhető munkát kapna.

1997. február 17. – pontosan emlékszik arra a napra Nagy Tiborné, amikor addig életerős férje agyvérzést kapott. Olyan súlyos volt nála annak lefolyása, hogy fél oldalára lebénult és egyensúly-érzékelését teljesen elvesztette. Az orvosok szerint azt is csak fiatal korának köszönhette, hogy egyáltalán túlélte az esetet. A jó szakmával rendelkező, autószerelőnek tanult családfenntartó azóta folyamatos ápolásra szorul. Felesége, Emma nem is hagyta magára és a tragikus esemény idején még csak 6 és fél éves fiuk is beletanult édesapja ellátásába.

A család több helyről kapott támogatást és nagy erőfeszítéseket tett a megélhetésért, ahogy arról öt éve már írtunk. 2008 ősze óta romlottak jelentősen kilátásaik, devizaalapú jelzáloghitelük törlesztőrészlete jelentősen emelkedett. A férfi rokkantnyugdíját teljes egészében arra fizetik be és még az asszony ápolási díjának egy részét is. 


A szeretet csak még erősebb lett Nagyék családjában, mióta az édesapa megbetegedett, de most a bedolgozói munka létszükséglet számukra. Fotó: Bertleff András
A szeretet csak még erősebb lett Nagyék családjában, mióta az édesapa megbetegedett, de most a bedolgozói munka létszükséglet számukra. Fotó: Bertleff András

A kölcsön pedig kellett: abból alakították át a fürdőszobát, hogy ott mosdatni tudják a beteget. Hogy ˝ne kerüljenek a híd alá˝, villanyra, vízre is alig futja. Fiuk, Dániel felnövekedése során sosem kaphatott olyasmit, amire minden gyermek vágyik, például egy új sportcipőt. Most mégis ő jelenti egyetlen mentsvárukat, hamarosan szobafestőként végez. Keresete segíthet, de a fiatalnak saját terveire, saját családalapításra is gondolnia kell előbb-utóbb. Ezért szeretne az édesanya otthon dolgozni, akár csak alkalmi megbízással, bedolgozóként.

Még a felszerelésem is megvan a munkához, de nem hagyhatom a férjem felügyelet nélkül.
– Sokan nem is hiszik el, milyen gondot okoz a megélhetés, azt mondják, jó szakmám van. Ez igaz is, női szabó és szűcs vagyok, a Hofer szűcsnél, a Gardéniában is dolgoztam, többféle területen gyakorlatot szereztem. Még a felszerelésem is megvan a munkához, de nem hagyhatom a férjem felügyelet nélkül. Másrészt állandó jelenlétem jelenti számára az örömet. Azt is kevesen hiszik el, hogy a szeretet köztünk csak még erősebb lett, mióta megtörtént a baj, és ezt mindketten így érezzük. Eleinte persze még azért is küzdenem kellett, hogy Tibor elfogadja kiszolgáltatottságát, mert teljesen elvesztette életkedvét. Küzdenünk kellett, de meggyőztük, hogy ő így is csodálatos férj és édesapa – mondta el az asszony.

Átsegítené a mindennapokon Nagyékat, ha alapvető tisztító-, tisztálkodási szereket, tartós élelmiszereket kapnának adományként, de főként munkát szeretne az asszony megélhetésük érdekében. A jótékony felajánlások közvetítését az ikrényi polgármesteri hivatal vállalta.

Olvasóink írták

 • 6. knifemaster 2010. április 03. 02:12
  „Igen,egy számlaszámot nyugodtan ki lehetne tenni,most hogy egy segíteni vágyó említette.”
 • 5. A8 2010. április 02. 00:30
  „Häla Istennek akadt legaläbb egy Polgärmesteri Hivatal, amelyik a

  "jotekony felajänläsokat" közvetiti! Minden tiszteletem az ikreny-i polg.mest.hivatale

  Tisztelettel S.P.”
 • 4. Torrente 2010. április 01. 20:33
  „Nekem sincs sok, de még emelni bírom a kezemet. Számlaszám ? Pár forint összejöhetne, amíg akadna munka.”
 • 3. DoLcsi 2010. március 31. 15:42
  „Az a szomoru,hogy az ilyen helyzetben került családok nem kapnak semmiféle segélyt mert a havi fizetésük meghaladja az 1 főre jutó minimált,de ha roma kérne soron kívül kapna a merci meg a márványlapos lakása mellé!!!Ezér tart itt ez az ország ahol most!!!Ezeket kéne észre venni nem pedig a ROMÁKAT!!!”
 • 2. janika 2010. március 31. 09:32
  „Szerintem a felszerelését nem kellett volna emlegetni mert a végrehajtó, azt is vinni fogja e rendszerben!”
 • 1. Timóka 2010. március 31. 08:16
  „Én jól ismerem a családot, nagyon szerényen élnek és nem igazán panaszkodtak.De most sajnos nincs más ki út a bajból mint segítséget kérni,én nagyon tisztelem és sajnálom őket.A feleség nagyon szépen varr.Nagyon szép menyasszonyi ruhákat is vart .Csak jót lehet elmondani a családról .Ezért kérek én is mindenkit aki tud segítsen nekik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jóval kevesebb sonkát veszünk

Visszaesett a húsvéti kereslet, bár az árak nem változtak tavaly óta. A nagyáruházaknál feleannyi… Tovább olvasom