Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

A városra néző szer két oldalán

Folytatjuk a győri kerületek örömeit-gondjait a teljesség igénye nélkül felvillantó sorozatunkat.
Révfalu, Marcalváros II. és most Szabadhegy: folytatjuk a győri kerületek örömeit-gondjait a teljesség igénye nélkül felvillantó sorozatunkat. A „városra néző szer" két oldala sokat változott az utóbbi években, s még többet fog a következőkben.

„ Tősgyökeres szabadhegyi vagyok. Szeretem a városrészt hibáival együtt is, soha eszembe se jutott, hogy elköltözzek innen" – írja olvasónk, Simon Róbert Balázs. A személyes találkozáskor aztán, miközben a városrészt járjuk, kiderül, több kötődése van annál, hogy itt lakik. Korábban ugyanis főiskolai szakdolgozatát Szabadhegy és Kismegyer művelődéstörténetéből írta, úgymond, rálátása van a jelenen kívül a múltra is.
Rengeteg az elvégzendő feladat Szabadhegyen, mondja, később fel is sorolja ezeket, de szigorúan azzal a megjegyzéssel: csak jobbító szándékból. Következetesen kerüli, hogy bárkit is hibáztasson...

Amikor jönnek az esők

Nézzük tehát, mi van a már emlegetett „városra néző szer" (ma József Attila utca) két oldalán? Ha már így került szóba, dél felől a dombos, észak felől a laposabb rész, ahová amonnan mindig lefolyik az esővíz (az idén

augusztusi özönvízkor már komoly károkat okozva épületekben, kertekben). Az a baj, hogy a József Attila utcától északra eső utcákban (Templom, Pattantyús, Isaszeg stb.) nincs csapadékvíz-elvezető csatorna, de még árok se, néha járda se. Az aszfaltozott útfelületről zúdul le az esővíz, visz, mos magával mindent. Végigmehet bárki ezen a dombos részen, csodálkozhat: az utóbbi időben a régi, vagy nem is olyan régi házakat valóságos villák váltották fel, gyönyörű a környék, csak az oda vezető utak...
Az utak kritikus állapota egyébként egész Szabadhegyre jellemző (nyilván nem véletlen, hogy a tervezett útépítési programban kiemelt helyen szerepel a rendbetételük).

Csak azok az átjárók...

Szabadhegyet a város belsőbb kerületeitől a Győr–Pápa–Celldömölk vasútvonal választja el. Van ugyan három átjáró is, mindegyik sorompós, de gyakoriak a torlódások. A Fehérvári útnál megoldódni látszik a helyzet, hiszen épül, jövőre elkészül egy új felüljáró. A Szent Imre úti átjáró „baján" az segítene, ha elkészülne a már sokszor szóba került, s terveken már létező,

82-es út új nyomvonala. (Nyugatról kerülné meg Szabadhegyet, s egy új vasúti felüljáróval a Marcalváros közepén húzódó útba kötne be.)
Szólni kell a „középső" átjáróról a József Attila-lakótelepnél. A gyalogosok, kerékpárosok itt aluljárón közlekedhetnek, az

autósok viszont gyakran kapnak sorompót. Simon Róbert szerint a Nádor aluljáró elkészülte után a forgalom nagy része praktikusan a Tihanyi útra terelődik Szabadhegy felől, távlatban biztosan nem lesz elég a sorompós megoldás, alul- vagy felüljáró lesz szükséges.
A József Attila utca ma is óriási forgalmat bonyolít le (bár az átmenő kamionokat, nagy teherautókat kitiltották). Beépítési adottságok miatt az út túl keskeny ekkora forgalomhoz, ráadásul a kerékpárosoknak sincs külön sávjuk...

Dísztelen Rózsák tere

Szabadhegyen alapvetően kertvárosi a beépítettség, jó lenne (a volt lovassági laktanya területére is gondolva), ha ez nem is változna. Szomorúnak tartják az itt élők, hogy a kerület jellegéhez képest kevés a közösségi zöldterület. Életet kellene vinni a Rózsák terére, mondja Simon Róbert, miközben mutatja: a téren manapság igen kevés a rózsa, s egyéb se nagyon van. Lenne hely egy modern játszótérnek. S talán vissza lehetne állítani a városszépítő egyesület által a ’80-as években állíttatott díszkaput. Illetve valami hasonlót, merthogy az eredeti nyomtalanul eltűnt.
A sokak által kedvelt Móra park is megérdemelne egy korszerű játszóteret. Félreértés ne essék, nem követelések ezek, inkább óhajok a komfortérzés fokozásához.

Lenne hely

szabadidőközpontnak


Ha már a Móra parkban jártunk: a József Attila Művelődési Házzal igazán elégedettek lehetnek a szabadhegyiek, programjai változatosak, kiállításai érdekesek és színvonalasak. A kerület jól ellátott iskolákkal, s azok nem csak a diákok számára elérhetők. Ami a kereskedelmet illeti, igazából annak sincs hiányossága. Annyira, hogy ha valaki itt új boltot akar nyitni, jól nézzen körül, milyen profilt választ, nehogy a már meglévők miatt vevő nélkül maradjon.
Ejtsünk végezetül pár szót a sportról. Bizony jó lenne egy szabadidőközpont. A dombokon, Szabadhegy és Kismegyer között van még beépítetlen terület, ami távlatban alkalmas lenne ilyesmire.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verdi szülőföldjén játszanak

Milánóban, a Verdi-konzervatórium ezerszemélyes nagytermében lépnek fel a győri Filharmonikusok. Tovább olvasom