Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

A városkép megőrzése közös feladat

Nagyban meghatározza egy város lakóinak hangulatát, hogy tiszták-e a közterületek, működik-e a közvilágítás, s az autósnak nem kell kátyúkat kerülgetni.
Győr városüzemeltetésért felelő alpolgármestere, Németh Zoltán szerint a szakterület alulfinanszírozott, de a város még szebbé, lakhatóbbá tehető.

Az új beruházásokkal jelentősen változott a városkép Győrben, de az új körforgalmak, az aluljáró megépítése vagy az útfelújítások mellett számos más dolog is hatással van a lakosság hangulatára.
– Ez a terület jelentősen befolyásolja a városlakók közhangulatát. Nem mindegy, hogyan tudnak parkolni, világítanak-e az utcai lámpák, össze van-e gyűjtve a lomb, de több feladat is van – kezdte a Kisalföld kérdéseire adott válaszát Németh Zoltán alpolgármester, majd hozzátette: ez a tevékenység alulfinanszírozott. Négy éve, amikor a város a legszebb volt, több pénz jutott erre a területre.

– Nem a hatékonyság romlott, a pénzügyi lehetőségek szerényebbek. Nyilván nem elég a közterületek takarítása több emberrel, több pénzből. Azt is tisztázni kell, kinek mi a feladata, a joga és a kötelessége.
Az alpolgármester szerint úgy nem érhető el eredmény, ha a szolgáltatón kívül azok, akik még felelősek a rendért, tisztaságért, nem tesznek meg mindent.

– Mindenkinek tudnia kell a feladatát, azt, hogy a járdáját letakarítsa, vagy ne tegye ki lomtalanításon kívül a heverőt a lakótelepi szemetes mellé. De ha kirakja, vagy nem takarítja a hozzá tartozó területet, akkor annak megfelelő szankciója legyen. Erre fel kell hívni mindenkinek a figyelmét, kérni kell, kommunikálni a lakossággal, szükség esetén bírságolni. Amellett, hogy a szolgáltató műszakilag felkészül a város képének megőrzésére, javítására, az ügyfélmagatartást is formálni kell. Azon dolgozunk, hogy a rendeleti kiskapukat bezárjuk, a hiányosságokat helyrehozzuk – magyarázta Németh Zoltán.

A parkgondnoki szolgálat ötlete négy évvel ezelőtt vetődött fel.
– A munkaerőpiacról kiszorult embereket, gyesen lévőket vagy nyugdíjasokat lehetne foglalkoztatni, akik területük gazdái lennének. A városvezetés felé támogatom az ötletet, de ennek nagy költségigénye van. Döntés kell hozzá, hogy jövőre el tudjunk indulni az úton.
Az útfelújításokkal, s a megmaradt kátyúkkal kapcsolatos kérdésünkre válaszolva az alpolgármester elmondta:

– A hitelből történő útfelújítások ellenére a kátyúzást nem lehet megúszni. De néhol a felújítások sem a megfelelő minőségben készültek el, s nem mindenhol ott, ahol az indokolt lett volna. Miután a pénz elfogyott és ugyanúgy kell kátyúzni, mint eddig, olcsóbban kell megoldani. Ezt egy önkormányzati tulajdonú társaságnál képzelhető el, mert ha ő csinálja meg házon belül, a vállalkozó hasznát nem kell kifizetni – hangsúlyozta Németh Zoltán.

Az alpolgármester hozzátette, hogy takarékos megoldás, ha a problémát a hulladékgazdálkodási programhoz kapcsolják. Az ott képződött anyagok visszaforgatásával – az inert törmelék felhasználásával, valamint a Pápai úti hulladéklerakó rekultivációjánál termelődő biogáz felhasználásával – ugyancsak spórolni lehetne.

A közvilágítási problémákkal kapcsolatban megtudtuk az alpolgármestertől, hogy számos észrevétel érkezett hozzá is.
– Valóban sok a probléma, amelyeket hetekig nem javít ki a szolgáltató. A városi útkezelő jelzi az áramszolgáltatónak, hol nem világít a lámpa. Aztán a szolgáltató vagy megcsinálja, vagy nem. Úgy gondolom, a szerződésen is módosítani kellene. Felül kell vizsgálni, milyen kötelezettségek vannak benne, tűrhetetlen, hogy a város kifizeti az átalánydíjat, s közben nincs közvilágítás. Ez a rendszer nem működik, a városnak kedvezőtlen, a lakók meg panaszkodnak.
A falfirkák eltüntetésével kapcsolatban jó hírrel szolgált az alpolgármester, elmondta, hogy sikerült megfelelő technológiát szerezni, a gépészeti technológia is megvan.

– Maga a szolgáltatás elindítható, tavaszra jogilag is tisztázni kell a helyzetet. A városkép érdekében közfinanszírozású közfeladatként végezné el a graffitimentesítést a Győri Kommunális Szolgáltató – tudtuk meg Németh Zoltántól, aki az egész városra kiterjedően fontosnak tartja térfigyelő kamerarendszer fejlesztését, korszerűsítését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A drog ellen más utakon

Hiába szerveznek az iskolák drogprevenciós előadásokat, klubokat a szülőknek, érdeklődés hiányában… Tovább olvasom