Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 13°C Még több cikk.

A városháza jobb a kormánynál

A győriek sokkal elégedettebbek a helyi önkormányzat, mint a kormány teljesítményével – derül ki egy a Kisalföld birtokába került tavaszi közvélemény-kutatásból. A felmérés szerint a legismertebb és legnépszerűbb győri politikus Balogh József polgármester.
A Medián közvélemény-kutató intézet idén tavasszal speciálisan győri közvélemény-kutatást készített, amelyben a választási részvételről és a szavazási szándékokról, a helyi politikusok ismertségéről és népszerűségéről, a dolgok állásáról és a politikai intézmények teljesítményéről kérdezte a helyieket.

A felmérés eredményeit összegző dokumentum a napokban került a Kisalföld birtokába.
A június 13-i európai parlamenti választásról szóló adatok most már kevésbé érdekesek – hiszen az ország túl van az eseményen –, legfeljebb annyiban, hogy a Medián gyakorlatilag telibe találta a győri végeredményt, s ez erősíti a többi adata hitelességét.

A választani tudó biztos szavazók a között a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség támogatottságát 50, a Magyar Szocialista Pártét 36, a Szabad Demokraták Szövetségéét 5, a Magyar Demokrata Fórumét 4 százalékosnak találta. Június 13-án a következő eredmények születtek a megyeszékhelyen: Fidesz 49,93 százalék, MSZP 32,42 százalék, SZDSZ 7,45 százalék, MDF 6,51 százalék.

Ismertség és népszerűség

A felmérés szerint a győri politikusok közül azok a legismertebbek – Dézsi Csaba András, a Fidesz városi elnöke kivételével –, akik egyúttal országgyűlési képviselők is. Balogh József polgármestert 98 százalék, Dézsi Csaba Andrást 86 százalék, Medgyasszay Lászlót, a megyei közgyűlés alelnökét 67 százalék, Szakács Imrét, a megyei közgyűlés elnökét 61 százalék, Birkás Tivadar fideszes honatyát a megkérdezettek 57 százaléka ismeri. Az alpolgármesterek közül Schmidt Péter ismertségi mutatója 51, Kun Andrásé 44, Eredics Imréé 43 százalékos.

Ehhez nagyjából hasonló képet mutat az, hogy a városlakók mennyire vannak tisztában helyi képviselőik tisztségeivel. Balogh Józsefről szinte mindenki tudja, hogy ő a polgármester (95 százalék), bár azt már csak alig, hogy a parlamentben is tevékenykedik (14 százalék). Dézsiről 38 százalék mondta, hogy önkormányzati képviselő. Medgyasszay Lászlóról majdnem minden második győri tudta, hogy országgyűlési képviselő, a város másik két ilyen politikusáról már sokkal kevesebben (Szakács Imréről 23, Birkás Tivadarról 16 százalék; ugyanakkor Szakácsról 12 százalék tudta, hogy ő a megyei közgyűlés elnöke).

Ugyanígy megfelel a helyi politikusok személyes ismertségének pártkötődéseik ismerete. Balogh József szocialista voltával csaknem mindenki tisztában van (93 százalék), Dézsi Csaba Andrást kétharmadnyian voltak képesek helyesen a Fideszhez sorolni. A három ellenzéki honatya (Szakács, Medgyasszay, Birkás) esetében 50 százalék alatt volt a lakosság találati aránya, Schmidt Péterről ellenben csak 6 százaléknyian tudták, hogy független.

A Medián kutatása szerint Győr legnépszerűbb politikusa a polgármester 69 ponttal, akit az őt ismerők héttizede a jövőben is szívesen látna valamilyen fontos politikai tisztségben. A második helyen Medgyasszay László (66), a harmadikon Schmidt Péter (64), míg holtversenyben a negyediken Szakács Imre és Dézsi Csaba András (62–62) áll. Eredics Imre népszerűségi indexe 55, Birkás Tivadaré és Kun Andrásé 52–52 pont.

Távol a tökéletestől

A közvélemény-kutató azt találta, hogy a város lakói elégedetlenek azzal, ahogy az országban mennek a dolgok. Tíz győri közül hét-nyolc inkább vagy nagyon elégedetlen. Az elégedetlenség egyaránt jellemzi a különböző nemű, korú és iskolázottságú rétegeket. A sorból valamelyest az idősek lógnak ki, de ők is csak egy árnyalattal kevésbé elégedetlenek, mint a náluk fiatalabbak.

Ami a várost illeti, az elégedettek vannak többségben. Az emberek hattizede (inkább) elégedett, s csak négytizede (inkább) elégedetlen.
Az intézet a kormány és az önkormányzat teljesítményét is vizsgálta. Eszerint a megyeszékhelyen élők csaknem héttizede szerint a Medgyessy-kabinet hivatalba lépése óta gyenge teljesítményt nyújtott. A városháza teljesítményét ellenben a helyiek inkább jónak, mint gyengének tartják: hattizedük az előbbi és több mint háromtizedük az utóbbi véleményt képviseli.

A szocialista és a szabad demokrata szimpatizánsok pozitívabban értékelik a városházát, mint a Fidesz támogatói, jóllehet az ő véleményük szerint is távol van az önkormányzat attól, hogy teljesítményét igazán jónak lehessen mondani. Balogh József polgármester munkáját a város lakóinak több mint hattizede jónak tartja, háromtizede gyengének.

A Medián százfokú skálára vetítette a kapott válaszokat, ahol a 100 pont jelentése „nagyon elégedett", illetve „nagyon jó teljesítmény". Az elégedettség az országos dolgok állásával 32, a városi dolgok állásával 51 pont. A kormány teljesítménye 35, a győri önkormányzaté 54, a polgármesteré 56 pont.

A szakemberek arra is kíváncsiak voltak, a győriek szerint kin-min mennyire múlik a város jövője. A sorrend a következő lett: a polgármesteren, a városi közgyűlésen, a kormányon, a társadalmi szervezeteken, valamint az egyéni országgyűlési képviselőkön. Érdekes, hogy a helyiek úgy érzik, az MSZP helyi politikusain is több múlik, mint rajtuk.

A legnagyobb gondok?

A kérdezők tizenöt társadalmi-szociális problémát kínáltak fel a válaszadóknak, akiknek ezek közül az öt legfontosabbat kellett kiválasztaniuk. Eszerint az önkormányzatnak sorrendben az egészségügy helyzetére, a helyi munkalehetőségekre, az utak állapotára, a közbiztonság állapotára, a tömegközlekedésre és a köztisztaságra kellene több figyelmet fordítania. A lista legvégén a helyi korrupciós jelenségek, a város arculata és az épületek külső megjelenése, a helyi vállalkozások gondjai, a roma probléma, a városi hivatalok munkájának eredményessége, illetve a kultúra, művelődés lehetőségei állnak.

A közvélemény-kutatást a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 2004. március 13. és 22. között végezte. A felmérés a város felnőttnépességét reprezentáló 1000 ember személyes megkérdezésével történt. A minta kisebb torzulásait a Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú városi lakosság nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően plusz/mínusz 3–6 százalék.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkapta a működési engedélyt a Csizmás Kandúr Állatmenhely

Aki az állatokat óvja, egyben em- berségét is gyakorolja – vallja Eva Rhodes, aki nagy… Tovább olvasom