Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A város fizesse az oltást?

Győr - Tud-e és akar-e több tízmillió forintot költeni a győri önkormányzat arra, hogy a város 13 éves kamasz lányait beoltsák a méhnyakrákot okozó vírus elleni védőoltással? Ez is eldől a mai közgyűlésen.

Az ENSZ egészségügyi világszervezet, a WHO becslése szerint naponta 650 nő hal meg méhnyakrákban a világon; hazánkban 2007-ben 1300 új esetet és 420 halálesetet jegyeztek fel. Annak ellenére ennyire elszomorítóak az adatok, hogy a súlyos betegség egyik felelőse – a humán papilloma vírus – ellen már létezik védőoltás. Igaz, rendkívül drága: a szükséges három szérum csaknem 90 ezer forintba kerül.

Néhány település – például Százhalombatta – már térítésmentesen biztosítja a fiatal lányok számára az oltóanyagot. A győri közgyűlés csütörtöki ülésére Szabó József önkormányzati képviselő (Magyar Demokrata Fórum) terjesztett be hasonló indítványt. Ő nem a teljes ingyenességben gondolkozik. Szerinte a 13 éves győri lányokat kellene beoltani úgy, hogy a rászorultaknak a költségek száz százalékát, a többieknek pedig a kétharmadát fizetné ki az önkormányzat.

Szabó József önkormányzati képviselő (Magyar Demokrata Fórum) próbaszámítást is végzett.

A városban 653 hetedikes diáklány van, az ő oltásuk piaci áron 56 millió
forintba kerülne.

Úgy véli, ha Győr nagy tételben rendel, legalább 20 százalékkal kevesebbe kerülne a szérum, így a városra jutó rész – a szülői önrész levonása után – 30 millió forintot tenne ki. Ezt az összeget növelné a szociálisan rászorulók plusztámogatása és csökkentené az esetleges szponzor bevonása. Szabó József a Kisalföldnek elmondta: az ötlet akkor fogant meg benne, amikor tavaly egyik ismerőse azt panaszolta neki, hogy huszonéves lánya méhnyakrákban szenved.

A javaslat elfogadása kétséges, miután a testületben a legnagyobb képviselőcsoporttal rendelkező Fidesz nem támogatja. Somogyi Tivadar frakcióvezető, alpolgármester – aki nem mellesleg szülész-nőgyógyász főorvos – kérdésünkre ezt a városi költségvetésnek a válság miatt amúgy is nehéz helyzetével indokolta. Szerinte az egyébként jó ötlet sok kérdést vet fel. Furcsán venné ki magát – mondta –, hogy egy adott osztályban csak a győriek kapnának oltást, a vidékről bejárók nem.

A Fidesz-frakció a „két részt a város, egy részt a szülő fizet" elvével sem ért egyet, mert úgy véli, vagy mindenkinek ingyen jár a szérum, vagy senkinek. Így pedig már 50–60 millió forintos teher nehezedne a városra, „aminek még a győri egészségügyben is sok helye lenne".

A szakorvos-politikus fontosnak tartotta elmondani: a méhnyakrák kialakulását a humán papilloma víruson kívül számos más – részben ismeretlen – tényező is előidézheti. Azaz ennél a védőoltásnál – ellentétben például a kanyaróval – nem arról van szó, hogy életre szóló védettség alakul ki, sőt, a beoltott személyeknél a rendszeres citológiai szűrések sem mellőzhetők.

Olvasóink írták

 • 3. ttt111 2009. február 14. 13:14
  „az embereknek muszáj adót, bérleti díjat stb fizetni...semmi sincs ingyen...és ha már kifizetted akkor azé akinek fizetted...ennyi erővel az ön pénze se a sajátja hanem pl. ha a pénztárostól kapta visszajáróként akkor a pénztárosé vagy az üzleté...”
 • 2. Primax 2009. február 13. 10:53
  „Ez egy nagyon-nagy csúsztatás :
  Mi az, hogy "a város" fizesse ? Van neki pénze, saját ? Ami az övé ? GYŐR-é ?
  Nem az adó és- egyéb járulékfizetők pénzéről van itt szó ? A bérleti díjként és /vagy egyéb jogcímeken beszedett pénzekről, amelyeket szintén állampolgárok/cégek/vállakozások adnak ?
  Ezt a hülyeséget : méghogy "a város" fizet/ne....
  És ilyesmiket sokszor hallunk : "A FIDESZ pénze, az MSZP pénze, a Kormány pénze...stb..."
  EZ A MI PÉNZÜNK, EMBEREK !”
 • 1. info2009* 2009. február 12. 21:16
  „Gyarto: MERC / Nev: Gardasil HPV vakcina

  Mit tartalmaz:
  Aluminium = benulast okoz
  Sodium chloride
  L-histidine
  Polysorbate 80 = Rakot okoz, mutaciokat
  Sodium Borax = csotany mereg fo alkotoresze
  Élesztőgomba
  Mellekhatasok:
  vakbelgyulladas
  rheumatoid- arthritis
  asztma
  kohoges
  hasmenes
  laz
  fejfajas
  izuleti fajdalmak
  orrdugulas
  rosszullet, szedules
  hanyas
  gyengeseg
  benulas
  rakot okoz

  http://hirosindex.hu/szenvedely/noknek/benulast_okozhat_a_hpv_oltas
  http://hpvteszt.hu/sajto-hpv/index1_html
  http://hpvoltas.atspace.com/
  http://www.szuleteshete.hu/cikk.php?cid=50368&id=99
  http://www.associatedcontent.com/article/921099/gardasil_vaccine_ingredients_roach.html?cat=70
  http://www.buzzle.com/articles/gardasil-vaccine-bad-medicine.html
  http://www.democraticunderground.com/discuss/duboard.php?az=show_mesg&forum=222&topic_id=39645&mesg_id=39662”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvonó az időseknek

Győr - Akadálymentessé válik Győr valamennyi idősotthona. Legutóbbi beruházásként a kismegyeri… Tovább olvasom