Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

A város elkerülné a kártérítést

Kompromisszumos megoldást szeretne a győri közgyűlés a volt lovassági laktanya beépítésére.
A győri közgyűlés múlt csütörtöki ülésén fogadta el koncepcióként a József Attila utcai volt lovassági, majd szovjet laktanya beépítéséről szóló rendezésiterv-módosítást – erről tartott sajtótájékoztatót Kun András alpolgármester, Gergely Zoltán polgármesteri szóvivő, szocialista képviselő és Graffelner Kálmán szabad demokrata képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke kedden a városházán.

A volt laktanya
Igények és feltételek

A testület február 24-én úgy határozott, hogy a március 24-i ülésre olyan javaslatot kell beterjeszteni, amely biztosítja a lakóterület-felhasználást és az üzletház kialakítását, a lehetőségek szerint érvényesíti a lakossági igényeket, illetve szem előtt tartja a 2003-as értékesítéskor kiírt feltételeket. Utóbbira azért van szükség, hogy a város ne kényszerüljön kártérítést fizetni a befektetőnek.

Egy komoly érdeklődő

Magyarázatképpen elhangzott: a város a kilencvenes évek elején kapta meg az államtól a területet, amelyre 1993-ban készült el, és 1994-ben módosult a rendezési terv. Ebben 15 ezer négyzetméteres üzletközpont és – 55 négyzetméteres alapterülettel számolva – 788 lakás szerepelt. Új elemként 1998-ban belépett a szintterületi mutató, amelyet erre az ingatlanra – Gergely Zoltán szerint – indokolatlanul alacsonyon állapítottak meg, s a szakma akkor ígéretet tett arra, hogy ezt összhangba hozza a rendezési tervvel. A város két éve döntött úgy, hogy értékesíti a több részből álló ingatlant, amelyet az egyetlen komoly érdeklődő, a budapesti NOA Investment Befektetési Kft. kikiáltási áron, 682 millió forintért vett meg. A cég néhány hónappal később 17,5 millió forintért újabb telket vásárolt parkolóépítéshez.

Kisebb központ lesz

Időközben 2003 végén hatályát vesztette a győri rendezési terv. Gergely Zoltán hangsúlyozta: az elfogadás előtt álló verzióban a kereskedelmi központ már nem 15 ezer, hanem csak 9 és fél ezer négyzetméteres, míg a lakások nettó alapterülete alig változott. A szabályok elfogadása esetén 65 négyzetméteres alapterületű lakásokkal számolva legfeljebb 679 fér rá a területre. Kun András megjegyezte: ezeket a feltételeket a befektető is elfogadja, de tovább nem tud várni, hiszen másfél éve áll a pénze az üzletben. Kifejtette azt is: az önkormányzat nem kínálhat rosszabb feltételeket, mint az értékesítéskor, mert kártérítést kellene fizetnie. Az alpolgármester elmondta: a lakók érdekeit figyelembe veszik például a körforgalom, a parkolók, az Auróra utca felőli épületmagasság és a családi házaktól való távolság meghatározásánál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárják, ha nem lesz változás

Ha nem történik változás a lakosság, valamint a forgalom- biztonság érdekében, az érintett önkormányzatok nem riadnak vissza attól sem, hogy lezárják a Koroncó–Rábapatona közötti összekötő utat. Alehullott ónos eső miatt történt balesetek helyszínelése, majd az árokba borult teherautók műszaki mentésének idején órákra lezárták a 85-ös számú főutat. Tovább olvasom