Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

A város egyik jelképe lehetne

Megújult az idén, négy hónapig tartó munkával, több tízmillió forintból a győri tévéállomás.
Megújult az idén, négy hónapig tartó munkával, több tízmillió forintból a győri tévéállomás. A város legmagasabbra nyúló építménye akár a megyeszékhely egyik jelképe is lehetne.

Szabadhegy legmagasabb dombján, tengerszint felett 134 méteren épült már három és fél évtizede a győri tévétorony – a maga 107,4 méterével szinte uralja a várost. Akár jelkép is lehetne, mondja Soós Lajos állomásüzemeltetési vezető, talán kicsit fájlalja is, hogy nem lett az. És aztán a torony hiába látszik olyan messziről, még a közvetlen közelében élők sem tudnak sokat szerepéről, feladatairól. Annyira nem, hogy még be is panaszolták, hátha káros sugárzásokat bocsát ki, dr. Gönczöl Katalinig jutott a dolog, és természetesen kiderült, nem igazak az állítások.

Horváth Ede Kubába...

Soós Lajos 1982 óta dolgozik itt, ám aprólékosan ismeri a torony, pontosabban az egész állomás történetét, amelyet nemcsak írás, hanem valóságos házi technikai múzeum is őriz. Maga a torony 1968–69-ben épült. Talán kevesen tudják, a mikrohullámú távközlés első győri telephelye 1959-től a városháza toronyszobájában volt. Az első, Pozsony–Budapest közötti közvetítés 1959 februárjában volt. A torony megépítését a technikai fejlődés követelte meg. A Budapest–Győr–Sopron–Bécs mikrohullámú összeköttetés biztosította az akkori tévé- és rádióműsorok továbbítását, de még a távbeszélő jelekét is. Érzékletesen szólva: Horváth Ede aligha tudott volna Kubával beszélni a győri tévétorony nélkül...

A technikai fejlődés folyamatos és egyre gyorsuló. Ma a győri állomás az m1, az RTL és a TV 2 tévéműsorait, a Bartók, a Petőfi, a Danubius és a Sláger rádió programjait sugározza – a legújabb pedig a közeljövőben üzembe helyezendő Kossuth adó a CCIR FM-sávon. Innen működtetik a sáráspusztai középhullámú állomást is.

Büszkék rá

A fejlődéssel változik a torony külső képe is, nem csak a már említett idei nagy felújítás okán. Eltűnik kilenc hatalmas parabolaantenna, ezekre már nem lesz szükség. Emberpróbáló munka ott fenn dolgozni. De ha már ez szóba került, említsünk még egy érdekességet. A toronyba egészen a csúcsig fel lehet menni, mert az égbe nyúló „árbocban" belül lépcső van, a hatodik erkélyszintig lift visz fel, legfelül ki lehet bújni, de biztonságból minden erkélyen körbevezet a piros színre festett korlát.

Az állomás történetéhez tartozik, hogy az itt dolgozók létszáma pontosan a fele, mint kezdetekben, noha a berendezésállomány a sokszorosára bővült. Büszkék arra, hogy több, komoly beosztásba jutott szakember itt kezdte pályáját, s hogy részt vehetnek a Széchenyi-egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésében is.

A jövő a digitális műsorszórás

A napokban Sopronban, az Antenna Hungária Rt. ottani tévéállomásának 35. évfordulóján rendezett sajtótájékoztatón az új tulajdonos, a svájci Swisscom AG nevében Kárpáti Rudolf műsorterjesztési vezérigazgató-helyettes úgy nyilatkozott, hogy fejleszteni kívánják a céget, s mi-

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták a Bem téri fényfüzért

Miután kigyulladtak az ünnepi fények Győrben,… Tovább olvasom