Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

A város kiváltságlevelét kiadták könyvben

Győr - Dr. Gecsényi Lajos, az Országos Levéltár mostani és a megyei levéltár egykori igazgatója mutatja be a Magyar Kultúra Napján, január 22-én a győri városháza dísztermében rendezett ünnepségen azt a Győri Levéltár gondozásában megjelent kötetet, amely az V. Ferdinánd által 1844-ben Győrnek adományozott pecsétről és oklevélről szól – jelentette be Bana József, a Győri Levéltár igazgatója egy pénteki sajtótájékoztatón.
Ismeretes, hogy a magyar nyelv kötelező használata 1844-től datálódik hazánkban. Akkor Győr tanácsa kérte az uralkodót az addigi latin nyelvű körpecsét megváltoztatására. Ő eleget tett ennek: megerősítette a korábbi kiváltságokat és ünnepélyes, bőrhártyára készült latin nyelvű kiváltságlevelet bocsátott ki, amelyet függő pecséttel is ellátott. Ez küllemében sokban hasonlít Mária Terézia 1743-as, Győrt szabad királyi várossá nyilvánító okleveléhez. A város 1844-es címere – ami egyszerűbb és a napi használat számára alkalmasabb – vált általánossá egészen 1948-ig.

Bana József arról is tájékoztatott: napjainkban ezen a területen sok az összevisszaság. Az önkormányzat alá tartozó intézmények többnyire az államcímert használják, míg a város  a korábbi bonyolult ábrájú Mária Terézia-féle pecsétlenyomatot. Elfelejtődött az V. Ferdinánd oklevelében szereplő pecsétlenyomat, pedig az igazgató szerint célszerű lenne most is ezt használni.

Az ezer számozott példányban megjelent könyv tanulmányokkal, magyarázatokkal kiegészítve készült.
Ottófi Rudolf alpolgármester a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a magyar kultúra napi ünnepségen Szegediné Bozzay Katalin, a Kovács Margit Általános Művelődési Központ igazgatója Győr Közművelődéséért, míg Horváth Gizella, a Győri Balett alapító tagja és Györgyfi József operaénekes Győr Művészetéért díjat vehet át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pápai reptérfejlesztés Győrnek is jó lehet

Győr - Az MSZP győri szervezetének vezetőivel, szocialista képviselőkkel találkozott tegnap a… Tovább olvasom