Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A válság szorításában a patikusok

Győr-Moson-Sopron - Az etikus magyar gyógyszerészetért, a betegek érdekeiért emel egyre határozottabban szót a szakmai kamara. Az országos elnökség körútjának első állomásán, Győrben a megyei patikusok számára rendezett fórumot a napokban.


A kényszerű liberalizáció a piac farkastörvényeivel szembesítette a gyógyszerészeket. Azt, aki elkötelezett a szakma tisztasága mellett, nem akciózik, s nem adja meg magát a multiknak, a megélhetését és a betegek ellátását teszi kockára. Egyre erőteljesebben hallatják érveiket a válságos helyzetbe jutott megyei patikusok, akik a napokban Győrben a dr. Horváth Tamás elnök vezette országos kamara által szervezett fórumon vettek részt.

Több mint félszázan képviselték a szakmát és fogalmazták meg a legsúlyosabb gondokat, amelyek annak ellenére is alig enyhültek, hogy decemberben három fő célkitűzésüket sikerült törvénybe iktatni. Az egyik értelmében a gyógyszertár nem kiskereskedelmi egységnek, hanem egészségügyi intézménynek minősül, míg a másik szerint ettől az évtől úgy a régi szakmabelieket, mint a friss végzősöket doktori cím illeti meg. A gyógyszerészek úgy érzik, ezek a rendelkezések segítik megőrizni a tradicionális gyógyszerészetet az etika szellemében. A harmadik része a törvénynek a gyógyszerészi gondozásról szól, amely még színvonalasabbá teszi azt a munkát, amelyet a betegek érdekében végeznek. Dr. Kárpátiné dr. Gangl Teréz, a megyei kamara elnöke a Kisalföldnek elmondta: arra már most is van példa, hogy a patikákban vérnyomást mérnek, tanácsadást tartanak, vagy elsősegélyt nyújtanak egy utcán elesett embernek, ám a jövőben szigorúan rögzített továbbképzésekre és vizsgákra építve ÁNTSZ-engedélyt kaphatnak arra, hogy több vizsgálatot, szűrést végezhessenek.

Dr. Váczi József és Vargáné dr. Pozsgai Ilona győri patikusok kapták meg a megyei kamara Arany Kehely-díját, amelyet évente ítélnek oda az etikus gyógyszerészetért tevékenykedő szakembereknek.
Dr. Váczi József és Vargáné dr. Pozsgai Ilona győri patikusok kapták meg a megyei kamara Arany Kehely-díját, amelyet évente ítélnek oda az etikus gyógyszerészetért tevékenykedő szakembereknek.


Ezzel régi vágyuk teljesülne, ám a decemberi törvény egyelőre csak a gondozás tényét rögzíti, a gyakorlati megvalósítás részletei még kidolgozásra várnak.

A tervek szerint emellett az orvosok munkáját segítve egy adatbázis által a betegek gyógyszerezését is nyomon követnék.
A megyei kamaraelnök a Kisalföld kérdésére, amely azzal volt kapcsolatos, hogy múlt héten az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a vényeken szereplő adatokat, azt mondta: értetlenül állnak a döntés előtt, hiszen azok épp a betegek érdekeit szolgálják. A lakcím alapján tudják ugyanis szükség esetén felkeresni őket, illetve az életkor függvényében változhat a tanács a gyógyszerek szedéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogadjunk szót az orvosnak!

Régió - Nyugat-Dunántúlon minden negyedik – de lehet, hogy minden harmadik – embernek… Tovább olvasom