Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A válság elvitte a jutalmakat

Győr-Moson-Sopron - Önmérsékletet tanúsítanak a politikusok: a városi és a megyei vezetők nem veszik fel az ilyenkor esedékes jutalmukat – derül ki körképünkből, amelyben öt városi, illetve a megyei önkormányzat illetékese szólal meg. A megszorítás van, ahol a köztisztviselőket is érinti.

A decemberi közgyűlések/képviselő-testületi ülések visszatérő témája volt eddig az önkormányzati vezetők jutalmazása. Idén azonban nem „csámcsoghatunk" a három- hat havi fizetéseknek megfelelő jutalmakon, ugyanis elmarad a jutalomosztás – polgármesteri, alpolgármesteri szinten biztosan. A jelenlegi gazdasági helyzettel indokolja minden érintett önkormányzat, hogy nem engedik ki a nadrágszíjat egyetlen vezetőjük esetében sem.

De lássuk részletesen:
Győrben tehát a polgármester és a négy alpolgármester nem vesz fel év végi jutalmat; az önkormányzati fenntartású intézményeknél a vezetők (igazgatók) dönthetik el, hogy a költségvetésükbe belefér-e a jutalmazás, s ha igen, akkor mely munkatársak kaphatnak egyszeri fizetéskiegészítést. Az biztos azonban, hogy erre pluszpénzt nem biztosít számukra az önkormányzat. Arról, hogy az osztályvezetők kapnak-e jutalmat, ma döntenek.

Sopronban a polgármester és az alpolgármesterek ebben a helyzetben nem vesznek fel jutalmat – tudatta a Kisalföld megkeresésére Fodor Tamás polgármester. „A 2009-es országos költségvetés reálértékben 10 százalékkal kevesebb pénzt ad az önkormányzatoknak. Decemberben ezért csupán az egész évben kiemelkedő munkát végzett köztisztviselők kapnak jutalmat, a korábbi évekhez képest kevesebben és kevesebbet. A kiváló munka jutalmazását viszont fontosnak tartjuk különösen most, hogy a kormány javaslatára megszűnt a köztisztviselők 13. havi illetménye is" – nyilatkozta dr. Dobos József jegyző, hozzátéve, konkrét személyekről és összegekről egyelőre még nincs döntés.

Mosonmagyaróváron a Szabó Miklós mosonmagyaróvári polgármester és Nagy István alpolgármester év végi jutalmával kapcsolatos előterjesztés csak később  kerül a képviselő-testület elé. Az önkormányzati cégek vezetői külön juttatást nem kapnak, a prémiumfeltételek teljesítése esetén a felügyelőbizottság javasolhatja a prémiumok kifizetését.
Csornán és Kapuváron sem a polgármesterek, sem az alpolgármesterek nem vesznek fel jutalmat év végén. Ugyanez a helyzet az önkormányzati intézmények vezető beosztású munkatársaival is.

Végül a megyei önkormányzat Szakács Imre elnök aláírásával közleményben válaszolt a körképünkben feltett kérdésre: „A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat választott tisztségviselői sem kapnak jutalmat. A hivatal és az önkormányzat által fenntartott intézmények dolgozói a 2008-as költségvetési rendeletünkben foglaltak szerint kapják meg juttatásaikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tegye szebbé karácsonyát a Kisalföld Online-nal!

Huszonhárom értékes nyeremény és két fődíj talál gazdára a Kisalföld Online játékában. Nyerjen… Tovább olvasom