Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

A tűz után: a helyzet változatlan

Táplánypuszta - Két hónapja leégett egy hatlakásos sorház a Győrhöz közeli Táplánypusztán. Ideiglenesen mindenkit fedél alá juttatott a helyi és a megyei önkormányzat, ám a lakókat immár a végleges megoldás foglalkoztatja: szeretnének megnyugodni, hogy lesz otthonuk.

Múlt év november kilencedikén hajnalban egy sajnálatos tűzeset következményeként huszonnégyen, köztük 12 kis- és nagyobb gyermek maradt fedél és otthon nélkül a Töltéstavához tartozó Táplánypusztán. Akkor a lakók gyorssegélyt és ruhaneműt, valamint több helyről élelmiszercsomagot is kaptak, ám azóta érdemben nem történt változás a szerencsétlenül járt emberek életében. Statikus vizsgálta meg az egykori cselédlakások állagát, a mostani tulajdonosok pedig úgy tudják, a tető újraépíthető lenne. Nagy valószínűséggel némi anyagi  segítséggel már el is kezdhették volna az ácsok a munkát, ám egyelőre pénz és engedély híján csak panaszkodnak.

– Többször is kértük az önkormányzatot, találjunk helyben valamilyen megoldást, ám a gyorssegélyen kívül két hónap alatt semmilyen intézkedés nem történt – panaszolta Csehi Róbert, akinek akkor az iratai is a házban égtek. – Egyedül megoldani nem tudjuk a problémánkat, s jóformán már az sem tudjuk, kihez fordulhatunk. Mi a helyi boltosnak köszönhetően egyetlen szobában hatan húzzuk meg magunkat. Megtakarított pénzünk nincs, megélni is alig tudunk a négy gyermekkel. Ha innen is mennünk kell, hajléktalanok leszünk.

Egyedül nem tudják megoldani: Hédl Márta és Csehi Róbert egyelőre csak reménykedik sorsuk jobbra fordulásában. Fotó: Harcsás Judit


Érkezik Hédl Márta, a férfi élettársa, aki ebéd után hozza át a pusztai gyerekeket Töltéstaváról. Az asszony sem optimistább, ám azért azt megtudom, szorgos kéz a helyszínen lenne, már ha újjáépítésről vagy a tető felhúzásáról lenne szó. Nehezíti a helyzetet, hogy egyetlen család kivételével senkinek nem volt biztosítása, a tüzet okozó férfit – felelőtlenségéért –  nem tudják elővenni, jelenleg egy terápiás intézet lakója.

A körülményeket csak tovább bonyolítja, hogy a terület – a lakóházak kivételével – a töltéstavai önkormányzaté, az évekkel ezelőtt itt üzemelő hizlalda területét pedig egy vállalkozó vette meg, a hírek szerint logisztikai központ épülne itt. Mindez szép is, jó is, ám a leégett s két hónapja parlagon hagyott házak  a hideg és az esős, fagyos idő miatt szinte teljesen tönkrementek. Megoldás kellene, mégpedig a lehető leggyorsabban, hiszen óvodás- és kisiskoláskorú gyermekek szenvednek nagy szükséget, s szorulnak – Hédlékhez hasonlóan – akár hatan is egyetlen szobába.

Aki   segíteni szeretne a bajba jutott családokon,  a Pannonhalma és Vidéke Takarékszövetkezet 59300340-11013477-00000000
 számú iskolai alapítványi alszámlaszámán keresztül megteheti. Minden forint számít, hiszen a bajban az is közös, hogy a családoknak nem volt megtakarításuk.

Meddig terjed a felelősség?

A Kisalföld megkérdezte Sándor Károlyt, Töltéstava polgármesterét is, aki visszakérdezett: vajon meddig terjedt az önkormányzat felelőssége akkor, amikor annak idején nagy kedvezménnyel és segítséggel jutottak az ott élők otthonaikhoz? A kialakult helyzetet anyagiak híján megoldani egyelőre nem tudják, a lakóknak maguknak is tenniük kellene azért, hogy a jelenleginél kedvezőbb irányt vegyen a sorsuk, s végleges lakásmegoldást találjanak itt vagy akár másutt.
 
Lapunk a helyszínen megtudta, hogy az oltás idején egyik tűzcsapot sem tudták használni,  ugyanis az egyiket állítólagos vízlopás miatt lezáratták,
a másikat pedig a kritikus időben nagy hirtelenjében nem találták  a tűzoltók.

Olvasóink írták

 • 4. Sunyi 2008. január 18. 10:28
  „Sajnálattal olvasom a hozzászólásokat, ahelyett hogy segítenének nekik inkább mutogatnak. Nem akarok sem kiállni sem ellene szólni a polgármesternek igaz ami igaz adót támogatást a rászorulóknak de amit kaptak az maximum etetésre jó! Nem szeretném ha mindenki azon rágódna miért írok én ilyeneket amikor nem ismerem a helyzetet mert lehet jóban ismerem mint sokan mások mivel tartom a kapcsolatot az éppen képen látható családdal! Azt a házat látni kell nem 500ezer nem 1millió forint lenne a felújítása! Teljes tetőszerkezet csere és a falak is eléggé meg sinlették a tűzet és a tél sem tett már neki jót! Szóval ha egy mód van rá mindenki segítse az éppen rászorulókat!”
 • 3. karika 2008. január 17. 11:44
  „A polgármesternek igaza van!!!!!!!!! Igenis nekik is tenni kellene valamit, mert a kezedet nyújtod és a karod sem elég !!!!!!!!”
 • 2. gyakor 2008. január 17. 09:45
  „Lilike! Felhívom a figyelmedet a cikkben szereplő számlaszámra, ahelyett, hogy máris bűnbakot keresel.”
 • 1. Lilike 2008. január 17. 07:49
  „szégyellje magát a polgármester. Biztosan jó meleg helyen töltötte a karácsonyt”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honnan származik a feltálalt egér?

Koroncó - Egy koroncói zöldség- és gyümölcsforgalmazó céget fenyeget perrel a Mercator, mivel egy… Tovább olvasom