Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

A turul egyharmada megvan, darabokban

Győr - A kismegyeri Turul-emlékmű megrongálásával és a bronzturul ellopásával gyanúsított három férfi tagad, vallomásaik ellentmondóak. A szobor maradványainak egyharmada megvan, egy jánossomorjai fémátvevő és a körzeti megbízott hathatós fellépésének köszönhetően.
A győr-kismegyeri Napóleoni csata emlékére 1897-ben állított Turul-emlékművet szombatra virradóra ismeretlenek megrongálták, a bronzturult ellopták. A nagy felháborodást kiváltó ügy jelenlegi álláról Reinhoffer Csaba alezredes, a győri kapitányság bűnügyi osztályvezetője elöljáróban elmondta, a nyomozással még nagyon az elején vannak, de már eredményekről is be tudnak számolni.

A bejelentés múlt hét szombatján, reggel fél 7-kor érkezett az ügyeletre. A soron kívüli szemlét követően – a húsvéti ünnep ellenére – nagy erőkkel kezdték el a színesfém-kereskedők ellenőrzését. Az eredményre nem kellett sokáig várni, eljutottak három férfihoz, valamint a turul darabjaihoz.

Az alezredes tájékoztatása szerint a mosonmagyaróvári kapitányságnak még szombaton jelezte egy jánossomorjai színesfémátvevő, hogy Győr környékiek gyanús eredetű anyagot akarnak neki eladni. A körzeti megbízott azonnal a helyszínre ment, ahol három ládányi bronzanyagot talált, amit lefoglalt, majd a gyanúsítottakat előállította.

– A nyomozást restaurátor bevonásával folytattuk, aki megállapította, hogy a turul egyharmada került elő. A három férfit orgazdaság bűncselekménnyel gyanúsítjuk. Egymásnak ellentmondóak a vallomásaik, tovább vizsgáljuk szerepüket az ügyben. Azt állítják, hogy Pápáról kaptak egy telefonhívást egyikük „Csaba" nevű ismerősétől, aki nagy mennyiségű hulladékot ajánlott fel nekik,. Egy Fiat Ducatoval mentek érte, s szállították Jánossomorjára. Már itt nem passzol az állításuk, mert azok a pápai személyek, akikre hivatkoztak egy hónapja börtönben vannak – jegyezte meg Reinhoffer Csaba.

A szobor korábbi restaurátora, Lebó Ferenc a bronzturul egyharmadával.

A győri kapitányság vagyonvédelmi csoportjának vezetője, Takács József főhadnagy elmondta, a Győr környéki gyanúsítottak közül a 32 éves B. Ákos orgazdaságért, lopásért, s más bűncselekményekért már többször volt büntetve. Ugyanúgy a 30 éves R. Sándor is, akit egyedi azonosító jel megváltoztatásért, testi sértésért, orgazdaságért büntettek, míg a 24 éves R. Péter rablásért, testi sértésért volt már büntetve.

A rendőrség vizsgálja, hogy ebben az ügyben voltak-e bűntársaik a gyanúsítottaknak. Minden bejelentést, adatot ellenőrizni kell, s továbbra is keresik a bronzturul többi darabját is. Az egymillió forintos nyomravezetői díj is tovább él.

A Kisalföld azon kérdésére, hogy valóban a Magyar Gárda fellépésének köszönhető-e gyanúsítottak elfogása, Reinhoffer alezredes elmondta: a három férfi elfogása a jánossomorjai fémátvevő és a mosonmagyaróvári körzeti megbízott hathatós fellépésének köszönhető.

 A Győri Városi Bíróság első fokon elutasította az ügyészségnek a gyanúsítottak előzetes letartóztatására tett indítványát, ezért őket a rendőrségnek kedden délután szabadlábra kellett helyezni. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen.
– Abban köszönet illeti meg a Magyar Gárda aktivistáit, hogy ők hívták fel a figyelmünket arra a villamos kapcsolószekrényre, amelyről feltehetően az elkövetők az áramot vették a lopásnál. Több nyomot és dns-mintát rögzítettek ott a technikusok. Az a szakértők feladata lesz, hogy megállapítsák, azok valóban a gyanúsítottakhoz tartoznak-e. Egyébként minden bejelentő segítségét köszönjük – mondta végül Reinhoffer Csaba.

A város alpolgármestere és Kismegyer önkormányzati képviselője, Simon Róbert Balázs a tájékoztatón megköszönte a rendőrség hatékony és gyors munkáját. Azoknak is köszönetet mondott, akik állampolgári bejelentésekkel segítették a nyomozást. Egyben bejelentette, hogy a közérdekű kötelezettségvállalás keretében segíthetnek azok, akik úgy érzik, támogatnák az emlékű felújítását, a szobor helyreállítását. Az alpolgármester kérte, senkinek ne indítson magánakciót, s ne adjanak magángyűjtőknek pénzt. Aki szeretne közreműködni az emlékmű restaurálásában, az Németh Sándornál, a városépítési osztály munkatársánál érdeklődhet a 96/500-118-as telefonszámon.

A zöld patinát a tolvajok megégették, hogy nehezen lehessen azonosítani. Fotók: H. Baranyai Edina

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. Alajos 2009. április 28. 20:38
  „Tisztelt Lebó Úr!
  Sajnálom, hogy ingyenes segítségemre nem tart igényt. Reménykedtem, hogy korábbi kapcsolataink alapján együtt dolgozhatunk. További jó munkát és jó egészséget kívánok Önnek!”
 • 43. megmondó 2009. április 15. 19:47
  „Nem értem...
  Elkapják őket, másnap meg kiengedik...
  Én lecsuknám őket börtönbe és napi 1 órát kínoznám mindegyiket sorban.
  Ez Magyarország...”
 • 42. pisti83 2009. április 15. 19:00
  „Kiengedték őket???? Ez gyalázat!!”
 • 41. 13.István 2009. április 15. 18:34
  „Ezeket a mocsadékokat még etetni is na ne, de lehet ,hogy taktika a többi darabért.
  Mert még az is megvan , de korongot nem mernek venni, de előkerül a többi rész is.
  Továbbra is napra állítani őket had legyenek még f.......-ek”
 • 40. AHA. 2009. április 15. 16:55
  „Miért kell csodálkozni,hogy kiengedték őket?
  Az olaszliszkai gyilkosok is szabadlábon vannak!
  Magyarországon semmin sem kell csodálkozni!
  Már az felmentő indok, hogy roma vagy!”
 • 39. ASHER 2009. április 15. 15:29
  „VALAMIROL EN ITEN LEMARADHATTAM!!
  hogy hogy "elengedtek" az elkovetoket??akkor targyalas sem lesz??
  netan meg is koszontek nekik??”
 • 38. Alajos 2009. április 15. 13:44
  „Amíg az utolsó darabkát is meg nem találják, elő nem adják, addig én sem engedtem volna ki az elkövetőket.
  Így felmerülhet a gyanú, hogy a nemzeti jelkép megsemmisüléséhez az igazságszolgáltatás (és a mögötte nem tétlenül álldogáló politikusi kör) tevékenyen hozzájárul.
  Tisztelt Lebó Úr! Imádom a Puzzle játékokat. Ha ingyenes segítségre van szüksége, kérem, hívjon. Itt elérhető leszek április 28-ig. Ettől függetlenül sok kitartást és sikeres munkát kívánok Önnek.”
 • 37. MTT 2009. április 15. 11:42
  „35-nek, voltak, de kiengedték őket. NONSZENSZ....”
 • 36. tomweaver 2009. április 15. 10:01
  „Ez tényleg több a soknál! Ma reggel hallottam, hogy a kár meghaladja a 20 millió forintot. Ezek visszaeső bűnözők, valamennyien voltak már bűntetve.
  Most kiengedték őket... megvárjuk, mig valakinek a lányát megerőszakolják legközelebb, vagy kirabolják fényes nappal az utcán????!!!!
  Szép lassan ezek az emberek már bemerészkednek saját otthonunkba is. Megtehetik, nem is egyszer ezek szerint.”
 • 35. Andianyu 2009. április 15. 09:33
  „Én most olvastam a Hirtv portálján,hogy nincsenek előzetesben.Felháborító és elfogadhatatlan !
  Ezt soha nem goldoltam volna.Akkor irány lopni !Ettől lesz szines az ország,de szó szerint.”
 • 34. tati 2009. április 15. 09:21
  „Üdv!
  Valaki már megint hazudik,nem újdonság!
  A rendőrség,vagy a gárda képviselője mond igazat?
  Máskülönben ez a bíróság kit képvisel,aki kiengedte ezeket a lúzereket?
  Most minden bűnöző ismét röhög a becsületes ember pofájába-hogy itt mindent lehet.
  Lecsukni az összeset,és minimum megfizettetni velük a helyreállítást.
  Már megint az összes többinek kell kiköhögni a költségeket,mert így-vagy úgy,de a P.m.hivatal most zsebbe fog nyúlni,és az a közösből megy el.
  Persze lehetett volna fordítani útra,járdára,parkosításra,stb
  Szégyellem magam,hogy ilyen világban kell tengődnünk....”
 • 33. Phobos 2009. április 15. 09:17
  „Én a bűnösök megbüntetésében szeretnék részt venni, ahhoz hol kell jelentkezni ????”
 • 32. Accra 2009. április 15. 00:11
  „Sírhatnékom volt, amikor megláttam ezeket az öklömnyi darabokat. Ebből ugyan nem fogják összerakni a turult, mégha minden darabja is megkerülne. Egyenként beleverném a mocskok orrát minden darabba.
  Kiváncsian és türelmetlenül várom, mikor teszi meg felajánlását a városi cigány önkormányzat !
  A t. Bíróság meg elmehet a pi....ba, felháborító. Ennél kisebb vétségért is bent tartanak legalább 72 órára. Látszik, hogy országosan nincs vezetőjük, sem helyettesük.”
 • 31. HarconaMarcos 2009. április 14. 22:27
  „Próbálom megérteni, hogy mégis mire gondolt a bíró, amikor szabadon engedte ezeket.
  De nem jövök rá.
  Talán hogy tényleg ´elvihessék´ még ma éjjel a csónakos embert is?”
 • 30. Flúgatlan 2009. április 14. 22:23
  „Bármilyen normális lelki önvédelmi rendszerrel bíró nép igen súlyosan ítélné meg, hogy nemzeti jelképeit így meggyalázzák. Nem bírom elképzelni, hogy sok ország lenne, ahol ilyenkor a bíróság szabadon engedi a gyanusítottakat, hogy aztán eltüntethessék a nyomokat, a turul többi maradványát, stb. De még azt sem, hogy a magyar bíróság más, "kivételezett" népek jelképeinek meggyalázóival ilyen lazán bánjon.

  Ha tetszik valakinek, ha nem: a turul nemzeti szimbólum. A címer is, amit szintén levertek.Ilyenre csak olyan ember képes, akinek a magyarság nem jelent semmit. Az a minimum, hogy bevasalják rajtuk a teljes helyreállítás költségeit. Remélem, erre a jog is lehetőséget ad.

  Tudom, hogy ilyen nincs a mai jogban, de én az elkövetőket megfosztanám az állampolgárságuktól: keressenek maguknak máshol országot. (De csak az elkövetők! Ne általánosítsunk eszetlenül!)”
 • 29. onem 2009. április 14. 21:41
  „b.a,r.s,r.p kik ezek a névtelenek??? ha gyurcsányt, orbánt vagy bármely közszereplőt név szerint gyalázhat bárki, a büdös, bűnöző cigány nevét miért titkolják??? ez áldemokrácia!!!”
 • 28. TakácsTamás 2009. április 14. 21:29
  „Már bocsánat, de hogyan jön itt képbe a Magyar Gárda? Hogy szóltak a villamosszekrényről? Én is voltam a helyszínen, és csak a hülye nem látta, hogy onnét vehették az áramot. Ehhez nem kellett a masírozó gárda, meg mennybe sem kell emelni őket. Inkább vigyáztak volna jobban a turulra, ha akkora fajmagyarok... Megnézném, hogy aggódnának, ha a Baross úti csónakost lopták volna el. Hehe!”
 • 27. Hombre 2009. április 14. 21:22
  „Én meg kérem,hogy valaki indítson már magánakciót! Felháborító ami itt ma Magyarországon megy!!”
 • 26. vet 2009. április 14. 21:20
  „hát a pofám leszakad. Még mi fizessünk, hogy helyreállítsák amit a -moderálva- cigányok tönkretettek? Egy fillért bele nem adok és akinek van esze az nem is ad. Vegyék el a tetvesek segélyét. Ezek mindent megtehetnek??? Mi meg azonnal ugrunk, hogy helyrehozzuk amit ők elbarmolnak? Na neee.”
 • 25. Hunicum 2009. április 14. 21:15
  „A -moderálva- RTL Klub így gondolja:
  " A Győr-Kismegyeren felállított emlékművet valószínűleg színesfém-tolvajok rongálták meg."
  "Tisztelt" balos média!
  Nem kell hülyének nézni az embereket! Nem megrongálták, hanem a cigányok ellopták és feldarabolták akkorára mint a bodzaszemek!”
44 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megszorítás után reformok kellenek

Győr–Magyarország - Először az állami költségvetést kell rendbe tenni. Ezt kövesse az alapvető… Tovább olvasom