Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A túlköltekezés vége?

Győr - A világválság csillapításához a nemzetközi pénzügyi intézményrendszer reformjára, a magyarországi hatások enyhítéséhez az állam szerepének újragondolására lenne szükség - erről esett szó a Pro Urbe Egyesület találkozóján nemrégiben, ahol dr. Kovács Gábor egyetemi adjunktus tartott előadást.
„A gazdasági világválság és magyarországi hatásai" címmel szervezett beszélgetést nemrégiben a Pro Urbe Egyesület, a rendezvényen a szakmai előadást dr. Kovács Gábor, a Széchenyi István Egyetem Gazdálkodástudományi Tanszékének egyetemi adjunktusa tartotta. A szakember azt gondolja, ahhoz, hogy a világválság csillapodjon, a helyzet rendeződjön, szükség lenne a nemzetközi pénzügyi intézményrendszer reformjára, a nemzetek feletti ellenőrző rendszer sokkal hatékonyabb működésére. Úgy véli, létjogosultsága lenne akár egy új létrehozásának, akár annak is, hogy a meglévők hatáskörét kiterjesszék. Vannak is erre irányuló kezdeményezések. Beszélt arról, hogy a pénzügyi válság azt jelentheti: elérkezett a kapitalizmus a végéhez. Úgy véli, nem biztos, hogy ez a piaci berendezkedés a XXI. században is fenntartható. Szerinte ugyanis a válság kirobbanásának a lakosság és az üzleti szféra túlköltekezése is oka.

A világgazdaság érdekes tendenciája az előadó szerint, hogy Amerika, a szabadpiaci kapitalizmus törzshazája is korlátozza a piaci folyamatokat, a hazai áruk védelmére törekszik. Erről napjainkban nálunk is egyre több szó esik.

Azt viszont dr. Kovács Gábor szerint látni kell, hogy a magyar gazdaság egy kicsi és nyitott gaz- daság, amely kiszolgálta- tott a kereskedelmi kapcsolatoknak.

Önmagában belső piaca nem elegendő a gazdaság működtetéséhez, ezért az exportorientált stratégiának kell elsődlegesnek lennie. Emellett hazánk több mindenben importra szorul, ezért is kívánatosak az aktív kereskedelmi kapcsolatok. Mindennek ellenére az adjunktus egyetért a belső piac védelmének erősítésével, azzal, hogy ennek most prioritása szükséges, főként olyan területeken, ahol kiszolgáltatottjai vagyunk multinacionális cégeknek és azon ágazatoknál, iparágaknál, amelyek versenyelőnyét segítheti a hazai vásárlóerő.

Mi a válság megoldása, a jövő útja? Ezt még nehéz megmondani, de a Pro Urbe rendezvényén jelen lévők egyetértettek abban, hogy társadalmi konszenzus kellene egy, a helyzetet kezelő stratégia felállításához. A megjelentek a téren is közös álláspontra jutottak: ahhoz, hogy Magyarországon a válságkezelés eredményes legyen, a fellendülés meginduljon, szükséges az állam szerepének újragondolása. Kisebb, hatékonyabb állam kell, úgy vélik, nem lehet halogatni az államháztartás nagyobb fundamentumainak (nyugdíj, szociális ellátások, önkormányzatok stb.) reformját, mert anélkül nincs esély a válságból kilábalásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyelemre tanít a kommandós tábor

Győrújbarát - Az egyre gyakoribb fiatalkori bűnözésről szóló híradások adták az ötletet három megyei… Tovább olvasom