Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

A túléléshez kutatás kell

Győr - A kutatás-fejlesztés és az innováció a válságból kilábalás, a gazdasági folyamatok megújításának fontos eszköze – hangsúlyozta Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter azon a csütörtöki győri fórumon, amin helyi vállalkozókkal is találkozott.
Tavaly az ország 250 milliárd forintot költött kutatás-fejlesztésre, de a forrás nagy részének felhasználása Budapest-centrikusságot mutatott Molnár Károly tájékoztatása alapján. Holott szellemi potenciállal szerinte más régiók is rendelkeznek.

Azért, hogy a támogatás elosztása egyenletesebb legyen, kezdeményezte a fórumsorozatot, aminek azóta szerinte a válság még inkább aktualitást adott.

Hangsúlyozta: az ötlettől nemcsak a szabadalomig, a piacig kell eljutni. Ezért a hazai gazdaság és tudományos élet innovációs teljesítményeinek növeléséhez a támogatási rendszer hatékonyságának növelésén túl a vállalkozások igényeinek feltárása is szükséges. Erre teremtett alkalmat az Innovációs dialógus című rendezvény. A cél ugyanis az, hogy hazánk középtávon olyan országgá váljon, ahol a gazdaság hajtómotorja a tudás és az innováció, és a vállalatok a globális piacon versenyképes termékekkel, szolgáltatásokkal jelennek meg.

– A válság túlélésére kutatás kell. A nemzetközi válság jelentős kockázatokat rejt, de hosszú távú lehetőségeket is hordoz. Azok a cégek, amelyek most innovatívak, két-három év múlva új esélyeket kaphatnak az átrendeződő piacon – szögezte le a miniszter.

A fórumon szó esett arról is, hogy a kormányzat a magyar K+F célú ráfordítást a GDP 1,2 százalékára kívánja emelni 2010-ig.

Ezért elsősorban a magánszférát ösztönzi vonzó pályázati kiírásokkal arra, hogy a gazdasági válság idején is erősítsék kutatás-fejlesztésüket.

A várható trendek elemzése alapján a 2009–2010-es években éves szinten 250–290 milliárd forintot fog fordítani Magyarország kutatás-fejlesztési és innovációs célokra. Ezen célok elérése, segítése érdekében 2009-ben 170 milliárd forint, 2010-ben csaknem 180 milliárd forint pályázati forrás lesz felhasználható kutatás-fejlesztési és innovációs célokra.

A kisebb cégeket is segíteni kell, hogy ösztönös, spontán fejlesztéseik tudatos innovációvá váljanak. Erről Borsodi László, a Borsodi Műhely Kft. vezetője beszélt, aki fontosnak tartja, hogy gyors döntések szülessenek a pályázatok elbírálásánál és a bankoknál is, különben a jó, eladható terméket eredményező ötletek is elvesznek. Szerinte az olyan cégeknek, amelyek már hosszú ideje bizonyítottak teljesítményükkel, a pályázati feltételeket teljesítették, tartozásaik nem voltak, könnyítéseket kellene kapniuk a pályázati és a banki adminisztráció során.

A kreativitás éve

Az Európai Bizottság 2009-et a kreativitás és innováció európai évének nyilvánította, mivel a kreativitás az innováció mozgatórugója, és ez alapozza meg a személyes és hivatásbeli fejlődést, a vállalkozói szellemet, a társadalmi beilleszkedést, Európa nemzetközi versenyképességét. A tagállamok saját rendezvényeikkel csatlakoznak ehhez az évhez, hogy minden európai polgár figyelmét felhívják az innovációban rejlő lehetőségekre. Ennek része a régiós székhelyeket végigjáró rendezvénysorozat, aminek a tegnapi volt a győri állomása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkéntesek mentőöve kicsiknek

Győr-Moson-Sopron - Húsz gyermekrögzítőt adhattunk át tegnap a megyei mentőknek – köszönhetően… Tovább olvasom