Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

A túlélés legnagyobb tanítói

A legutóbbi Sajtóklub egyik témájául a fogyatékosságügy és a média kapcsolata szolgált.
Felvételünkön Litavecz Annát kollégánk faggatja
Litavecz Anna, a Közvetítés címmel nemrég megjelent kötet szerkesztője kollégáival együtt hiánypótlónak szánta a kézikönyvet, amit nemcsak a média munkatársai forgathatnak nagy haszonnal.

Megdöbbentő, ugyanakkor megbízhatatlan adat, hogy a fogyatékossággal élő emberek száma 1990 és 2001 között a duplájára nőtt. Innen is látszik, hogy a rendszerváltozással együtt ez a probléma úgymond „láthatóvá vált", azaz szem elé kerültek a sérültséggel élők. A média feladata és ki nem mondott kötelessége közelíteni napi gondjaikat, életüket az épek felé, s fordítva. Az esélyek évezredek óta kiegyenlítésre várnak.

Ha a szívünkre tesszük a kezünket, a mindennapi életben sem mindig tudjuk pontosan, miként közelítsünk, hogyan szólítsuk meg látás-, mozgás- vagy éppen hallássérült embertársunkat. A sajnálat, a szánalom – noha természetes érzelem lehetne – mégis tilos, ahogyan az ügy legnagyobb ellensége a közöny, a lélektelen jelenlét. Litavecz Anna és munkatársai mindenesetre példát adnak a megszólításra, akár egy interjú, riport elkészítésére.

– Fontos lenne akár az újságíró-, kommunikációs képzésben is felhasználni, erősíteni a meglévő ismereteket – vélekedett a győri könyvismertető kapcsán Litavecz Anna szerkesztő, aki annak is hangot adott, hogy az életünk minden területén: a sportban, a művészetben, a munkában is megjelenik a fogyatékosságügy, illetve a fogyatékossággal élők különböző élethelyzete. Az információ – hatalom, és ha társadalmi szemléletváltást szeretnénk elérni, mindehhez különösebb anyagi befektetés nélkül út és eszköz, ha magunk mellé állítjuk azokat, akik ebben az ügyben bármit is tesznek, jobbítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főszerepbe kerül a Baross híd

Győr legnagyobb közúti beruházása elkezdődött, a repülőhídon már nem lehet közlekedni, a repülőhíd lábánál pedig már szerelik az egyirányú forgalmat kontrolláló közúti lámpákat. Az autósok – ha el akarják kerülni a nagy biztonsággal megjósolható torlódásokat az Eszperantó utcában – a Csaba utcán át a Baross hídon eljuthatnak a belvárosba. Tovább olvasom