Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

A tulajdonos már szeretne visszaköltözni

Lassan négy hónapja, hogy kiégett egy győri, marcalvárosi panellakás. Tulajdonosa azóta kislányával ideiglenes helyen lakik, s várja, várja, mikor költözhet végre vissza...
A tűz még május 29-én pusztított Marcalvárosban, a Mécs László u. 12. számú tízemeletes ház egyik hatodik emeleti lakásában. Akkoriban és azóta is írtunk róla, most csak röviden a történet: a tulajdonos volt élettársa (mert akkor már hivatalosan is megszüntették az életközösséget) ételkészítés után bekapcsolva felejtette a villanytűzhely főzőlapját, s így tette vissza az étolajos edényt. Mikor a tulajdonos kislányával hazaért, már lángolt az edény. Ő először a 9 éves kislányt menekítette ki a lakásból, majd hívta a tűzoltókat. Közben a volt élettárs felkapta az égő edényt, hogy kivigye, ám az előszobában kénytelen volt letenni. A műpadlóról a tűz gyorsan terjedt...

Köszönet a segítségért

A lakás tulajdonosa, Szeredi Andrea fontosnak tartja a körülmények tisztázását, nehogy a lakótársak – akiknek szintén komoly káruk és rengeteg kellemetlenségük támadt – őt hibáztassák.

Mi történt azóta? Szeredi Andrea, mint mondja, sok és gyors segítséget kapott, köszönet érte a polgármesteri hivatalnak, a lakásirodának, az Inszolnak, a kommunális szolgáltatónak, a Kisalföld Volán Rt.-nek, a Jókai-iskolának, a hajléktalanokat segítő szolgálatnak, a családsegítőnek, a Vöröskeresztnek és a Máltai Szeretetszolgálatnak, a ház közös képviselőjének – s persze a rokonoknak, barátoknak, a ház lakóinak.
Ideiglenesen szép lakásba, a Zöld utcába költözhettek, ám természetesen fizetni kell a lakbért, a rezsit – s ezt a négy hónapja üresen álló lakás után is. Az ingóságokat biztosító társaság gyorsan és korrektül rendezte a kárt, ennek egy részét kell most a lakásfelújításra fordítani. Mert a házbiztosításból csak körülbelül egy húsz évvel ezelőtti „színvonalú" felújításra futná. Márpedig ez a lakás a tűzeset előtt luxusszintű felszereltséggel rendelkezett. (Más tapasztalatok alapján is megjegyezzük: a szokásos panelházi „közös" lakásbiztosítások kár vagy például hitelfelvétel esetén ingatlanfedezetkor messze alatta vannak a valós értéknek, hasznos kiegészítő biztosítást kötni.)

Két hét, két tapétacsík

Szeredi Andrea szerint a felújítók a szomszédos lakásokkal és a lépcsőházzal másfél-két hónap alatt végeztek, az ő lakására csak ezután került sor. Először sokan jöttek, nagy lendülettel láttak neki – aztán mindinkább megritkultak a mesteremberek. Az utóbbi két hétben például összesen két tapétacsíkot raktak fel az előszobában. Olyan üzenetet kapott: két festő egyszerre megbetegedett...
Munka pedig még bőven lenne a lakásban: befejezni az előszobát, festeni a konyhát, lefesteni az összes, újra cserélt ajtót, végül lerakni a szőnyegpadlót... Ha igazából nekidurálnák magukat, akár egy hét alatt végezhetnének.

Szép lesz, ha elkészül

Jó lenne már visszaköltözni, mondja a lakás tulajdonosa. Nem kellene a kislánynak egy órával korábban kelnie, utazgatnia az iskolába, nem kellene dupla rezsit fizetni... Szüksége van-e valamilyen segítségre? A mesterembereken kívül nem. Rokonoktól, ismerősöktől kaptak ezt-azt, a szobákban beépített szekrények lesznek, egyéb bútorokra meg majd telik valahogy. Szeredi Andrea a Kisalföld Volánnál távmunkában dolgozik, munkaidejét maga osztja be, de jobb lenne már saját otthonában.
Az egy nagy és két kisebb szobából álló lakás egyébként szép lesz, ha végre elkészül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városképi felújítások hatmillióból

Tizenhét helyi védettség alatt álló ház, lakás kisebb-nagyobb felújításához járul hozzá idén a győri… Tovább olvasom