Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

A transzplantáltak számára a hőség nagy próbatétel

Nehéz helyzetben vannak a szívátültetettek, de nem csupán a rekkenő hőség miatt. A műtét milliókba kerül, a donor kevés, a rehabilitációt követően pedig a munkaadók többsége szóba sem áll velük...

Hazánkban közel százan, a megyében nyolcan élnek új szívvel. Győrben az 52 éves Trajtlerné Herczeg Zsuzsanna 2 éve, a 48 éves Bukovits Károly idén januárban kapott új szervet. Csütörtökön délelőtt még mindketten a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben voltak: a férfit hosszabb ideje egy fertőzés köti ágyhoz, Zsuzsának pedig egy speciális vérvétel miatt kellett a klinikára utaznia.

– A szívbetegeket, így a transzplantáltakat is rettenetesen megviseli ez a hőség – mondta Zsuzsanna. – Mivel a szívműtöttek mindegyike hasonló nehézségen ment keresztül, testvérnek tekintjük egymást, így ha valaki közülünk újra kórházba kerül, műtétre vár, folyamatosan érdeklődnek a többiek.

A győri Trajtlerné Herczeg Zsuzsa két éve él új szívvel és a hőség különösen próbára teszi szervezetét. A házimunka egy részét azonban maga végzi. Fotó: Har
A győri Trajtlerné Herczeg Zsuzsa két éve él új szívvel és a hőség különösen próbára teszi szervezetét. A házimunka egy részét azonban maga végzi. Fotó: Har

Az új szívvel élőknek, a szívműtötteknek szó szerint is nagy próbatétel a nyári hőség, a maszkot, a kesztyűt ilyenkor sem hagyhatják el.

Lehetőség szerint kerülniük kell a napot, a fokozott folyadékpótlás kiemelten fontos. A csapvíz és a nyers élelmiszerek fogyasztása tilos – sok beteg számára azonban jelentős anyagi megterhelést jelent, hogy csak palackozott vizet fogyaszthatnak.

A fizikai és lelki megpróbáltatásokat csak tetézi az a tudat, hogy a transzplantáltak többsége nem folytathatja addigi munkáját, lerokkantosítják őket, s ha állapotuk engedné, akkor sem kellenek jóformán sehova. Pedig sokuk még szívesen dolgozna. A szívátültetettek országos találkozóján hangzott el mindez, ott, ahol a betegek őszintén beszéltek gondjaikról.


Egy ember, öt új élet

Hazánkban 1992-ben végeztek először szívátültetést. Az újszívesek – a sürgősségi várólista alapján – többnyire a balesetben elhunytak szerveit kapják meg. A transzplantációról általában a kelleténél is kevesebbet beszélünk, pedig egyetlen ember – a szerveivel – öt embertársa életét mentheti meg. Nincs pontos statisztika a túlélésre (erről az orvosok már csak a személyiségi-betegjogi okok miatt sem beszélnek), a szívtranszplantáltak országos találkozóján 65 százalékos túlélési arányról hallottunk.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jó idő dugót hoz Ikrénynek

Menetrend szerinti nyári problémának tűnik a strandolók okozta torlódás az Ikrénybe vezető úton. Tovább olvasom