Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

A tragédia után hazatért Pérre a Cobra 15

Egy sajnálatos tragédia után került el Pérről az SZD 36 Cobra 15-ös vitorlázó repülőgép, melyet sokáig a Győri Repülőklub használt. Három évtizedes hányatott sors után ismét visszatérhetett egykori otthonába, úgy, hogy közben több ezer órás munkával meg is szépült.
Újra a megyénkben szolgálja – három évtized kihagyás után – a repülés szerelmeseit a SZD 36 Cobra 15-ös vitorlázó repülőgép. A hányatott sorsú légi járművet Szűcs János hozta haza és újította fel barátai segítségével. Most a Magyar Szárnyak Pilóta Iskola tulajdonát képezi a több ezer órás javításon, átalakításon átesett repülőgép.

– A Lengyelországban 1976-ban gyártott vitorlázó repülőgépet 1977-ben a Győri Repülőklub kapta meg. Innen egy sajnálatos tragédia után került el 1980-ban a budapesti központi repülőjavító-műhelybe. 1981 tavaszától már Kiskunfélegyházán szolgálta az ottani repülőklubot egészen 2004-ig. Ezt követően több társával az ottani hangárban romlott az állapota – foglalja össze röviden a jármű történetét a péri születésű Szűcs János, aki gyerekkora óta kötődik a repüléshez, annak nagy "szerelmese". Mint elmondta, a jármű valóságos győri emlék, mely sok emberhez kötődik, aki valaha is Péren repült.

A Cobra 15 vitorlázó repülőgép és a felújító csapat.
A Cobra 15 vitorlázó repülőgép és a felújító csapat.


– Két éve kerestem már egy használt repülőgépet, az egész országot bejártam, amikor a Cobrát megtaláltam. Jó tulajdonságokkal rendelkezik, jó teljesítményű, mely oktatásra is kiváló. Michl Mátyás és Boncz László repülőgép-szerelő kollégáimmal, Rákász Ernő és Monori András barátaimmal, fiaimmal, Jankóval és Botonddal a nővéremék garázsában javítottuk ki.

Újrafestettük, vászonoztuk, műholdas útvonaltervezővel láttuk el. Egy modern versenyrepülőgépet kaptunk – sorolja az egyébként repülőgép-szerelői végzettséggel is rendelkező férfi.

"Ennek a repülőgépnek lelke van, és én hiszem, hogy meghálálja" – tette hozzá. A ma már a kor technikájának megfelelő jármű nemrég kapta meg a repüléshez szükséges engedélyeket. Már a környéket is bejárta, Pannonhalmától a Velencei-tóig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyakunkon a parlagfűszezon: 1,8 millió négyzetméter gazos terület van Győrben

A megyeszékhelyen parlagfű vonal már nem üzemel, de a GYŐR-SZOL Zrt. munkatársai évi 2-3 alkalommal… Tovább olvasom