Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A történelmi belváros rehabilitációja a cél Győrben

Elfogadta azt az előterjesztést a győri Városstratégiai Bizottság, amely az előzetes kötelezettségvállalásról szól a Dunakapu tér átépítésével kapcsolatban.

A győri Városstratégiai Bizottság kedden tartotta soron következő, s egyben alakuló ülését a Városházán. 

Mind a 11 napirendi pontot egyöntetűen megszavazták a bizottsági tagok, s leginkább Révi Zsolt városi főépítész előterjesztéseivel kapcsolatban születtek hozzászólások, felvetések.

Mint ismeretes, az előzetes fejlesztési elképzelések szerint a Dunakapu teret egy állandó, minden igényt kielégítő rendezvénytérré alakítaná a győri önkormányzat. A tér alá pedig mélygarázs építését tervezik, mintegy 500 - fizetős - parkolóhely kialakításával.

˝A végső cél a történelmi belváros egészének rehabilitációja, mely a Széchenyi-tér beruházásával kezdődött , s remélhetőleg a Dunakapu tér hasonlóan sikeres átalakításával folytatódik.˝
A tervezési folyamat elindulásához pénzforrás, fedezet kell, ezért volt szükséges elfogadni az előzetes kötelezettségvállalásról szóló előterjesztést - hangzott el a szerdai bizottsági ülésen.

A tényleges munkálatok megkezdésének idejéről egyelőre csak feltételesen lehet beszélni, így valószínűsíthető, hogy az a 2011-es év végén, de inkább 2012-ben indul be, vélhetően 2,5-3 milliárd forintból.

Az előterjesztés hozzászólásainál Vörös Gyula képviselő a tér történelmi emlékeire hívta fel a figyelmet, fontosnak tartja, hogy azok ne sérüljenek. Szabó Jenő alelnök szerint a piacra is tekintettel kell lenni az átalakításnál.

A felvetésekre Révi Zsolt elmondta, hogy a régészeti és kulturális örökségvédelem kiemelt figyelmet kap a tervezésnél, az őstermelői piac léte sem lehet kérdéses a téren. A ruha és kereskedelmi piac más megítélés alá tartozik, azt az egyéb belvárosi kereskedelmi egységekkel összehangolva alakítják majd.

˝A végső cél a történelmi belváros egészének rehabilitációja, mely a Széchenyi-tér sikeres beruházásával kezdődött. Remélhetőleg a Dunakapu tér is átalakítása is hasonlóan célba ér majd˝ - mondta Révi Zsolt.

A 4. napirendi pontnál - tájékoztató az önkormányzati beruházások jelenlegi helyzetéről - egy érdekes gondolat, jövőbeli javaslat is megfogalmazódott: a játszóterek felújítása után Győr egy másik korosztály, a tinédzserek felé is ˝nyithatna˝, a fiatalok számára hasznos programoknak adhatna helyet különböző projektekben.

A bizottság elfogadta továbbá a javaslatot az önkormányzati környezetvédelmi alap felhasználásáról (a 2010. évi közterületi fapótlási program támogatása), s a tájékoztatást Győr jóváhagyott rendezési tervének SZTM 2010-004 számú tervlapja - a Széchenyi István Egyetem és környezete területe - szerinti módosításáról is.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. egy_győri 2010. november 24. 21:12
  „Többen pálcát törnek a műemlékvédelem felett olyan házak miatt, amihez a hivatalnak nem volt köze. Ha ugyanis a ház (pl Káldy villa) nem védett, illetve nem védett a környezet vagy terület akár régészetileg, akár műemlékileg, amelyen a ház áll, a KÖH nem tehet semmit. Max, gyorsan ideiglenesen levédheti, ha még van rá ideje. Sajnos több esetben ez sem volt akadálya a bontásnak (pl. Stomfeld utca, régi magtár épület).
  Ha valaki úgy érzi, Győr veszít ezekkel a házakkal, keresse meg az örökségvédelmi hivatalt, biztosan segítenek, ha lehet. De csak még a bontást megelőzően!:) Végülis nem emberevők ülnek ott sem, egy próbát megér. Ügyfélfogadás az iroda ajtajára ki van írva, hétfő és szerda, ha jól emlékszem. De előzetes egyeztetés után máskor is lehet oda menni, nekem még mindig sikerült.”
 • 28. elemér 2010. november 18. 18:22
  „Ha valami unalmas létezik Eu.-ban az a templomok, muzeumok és ezek a barok épületek. Egyszer aki volt már ilyen turán, többet nem kiván. Én inkjáb megyek a thermálba.”
 • 27. odre 2010. november 18. 16:00
  „"Sajnos Európa legszebb barok terét teljesen eltüntették. :("
  1. hogy ez lenne Európa legszebb barokk tere, az azért enyhe túlzás... valaki kitalálta ezt a szlogent és azóta sokan el is hiszik... persze nem leszólni akarom, a tér nagyon szép, csak hát kis elfogultság érződik az idézett mondatban...
  2. mivel tüntették el? illetve mennyivel volt barokkosabb a felújítás előtt? aszfaltrengeteg, szocreál Lloyd, a többi épület is lepukkanva... tiszta barokk.......
  ami a teret barokkossá teszi, az épületek kora, formája, díszítése, a Mária-szobor, a bencés templom... ez mind maradt olyan, mint régen, csak mindet rendbehozták, felújították.
  a sok vaskalapos ítész helyett sokkal beszédesebb, amit már korábban is írtak, hogy a tér életre kelt, nyüzsögnek az emberek, kiülnek a teraszra, rendezvények vannak... az meg, hogy valakik a szökőkútban fürdenek... hát az csak nevelés és komoly pénzbüntetés kérdése szerintem.”
 • 26. annobon 2010. november 18. 12:33
  „24-hez: nem is kell olyan messzire (pl. Szarajevo) elmenni. Itt van pl. az esztergomi főtér (minő véletlenül: Széchenyi tér), szintén messze veri a győrit! Pedig árban ez is , az is 1 milliárd volt!”
 • 25. Agent 2010. november 18. 05:10
  „22, két "besztof" is volt tőleg az utóbbi két napban,az egyik, hogy az Audi beruházás környezeti hatása megegyezik a vörösiszap katasztrófával, a másik meg ez:
  "Sajnos Európa legszebb barok terét teljesen eltüntették. "

  Kapd össze magadat, mert így az életben nem fog senki komolyan venni.”
 • 24. elemér 2010. november 17. 21:55
  „Hogy ti is tudjatok viszonyittani. Europai hires terek igy néznek ki.

  http://www.google.com/images?hl=en&source=imghp&biw=1024&bih=573&q=famous+squares+europe&btnG=Search+Images&gbv=2&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

  Kelet Eu. hires terek igy néznek ki.

  http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=223908”
 • 23. háté 2010. november 17. 21:50
  „Számomra a Loyd úgy csúf ahogy van!--le kellett volna bontani!--csak a zsé többet jelent mindennél.
  Ebben a városban nőtten fel, nekem sokat jelent, nem úgy mint a fölfuvalkodott hatalmi tobzódásba tekeredett bandának.--vagy, hirtelen akar mind meggazdagodni, a város pénzén.
  --ahol csurran ott a cseppenovics.
  Mélygarázs?---hol van az a sokat hangoztatott parkolj és gyalogolj?
  --vajon miért nem építenek a városréten mélygarázst?
  --hol van az"agyonszájtépett" biciklizz jajgatás, vagy ez is csak addig tart míg a média felkapja?
  --beteges beépítési hullám kerítette hatalmába a narancsos bandát.”
 • 22. Cloeon_dipterum 2010. november 17. 21:29
  „Sajnos Európa legszebb barok terét teljesen eltüntették. :(”
 • 21. peet2 2010. november 17. 21:23
  „Egy lepusztult kényszerfunkciós teret 21 sz. módra felujitani nem ki kihivás.
  Figyelmbe véve ,hogy a történelmi belvárosban bárhol le ásol 2m mélyre
  régészeti leleteket sértesz.
  Az ötlet jó de kicsit futurisztikus.
  De várjuk meg a konkrétumokat is.”
 • 20. mir 2010. november 17. 20:22
  „Én még mindig fenntartom, hogy a Bécsi kapu tér meg le van ejtve a városvezetők részéről. A Dunakapu térre i ráférne egy renoválás de hát az látványosabb megagigaberuházás mint egy középkori kis tér helyreállítása. Persze ennek ellenére nem ellenzem a Duna kapu téri felújítást.”
 • 19. k-pityerke-k 2010. november 17. 20:14
  „Valóban fel kell újítani a Dunakapu teret, mert elég rossz állapotban van, az épületekre is ráférne egy kis rehabilitáció. Remélem, nem fognak itt is rombolni, még ha sokak szerint az gazdaságosabb is lenne... Nem is kéne beépíteni, mert úgy végleg elzárják a rálátást a révfalui töltésről a bencés templomra és a belvárosra, ráadásul elveszti a tér a levegősségét. Szerintem a mélygarázsok is elég veszélyesek ilyen szempontból...
  A Széchenyi térrel kapcsolatban (mert látom, hogy szinte minden kommentelő arról ír) annyit szeretnék mondani, hogy a Lloyd az nekem is tetszik, viszont Madarász véleményével teljesen egyet értek, kicsit régiesebben kellett volna megoldani, az jobban passzolt volna a környező épületekhez. Én már komolyan csak Széchenyi Fürdőnek nevezem, már lassan többen fürdenek ott, mint az élményfürdőben.:) A szökőkutak szerintem eléggé furcsák. Bár ettől függetlenül az nagyon jót tett a hangulatnak, hogy ekkora a nyüzsgés. A háttérzene viszont egy kicsit nekem már túlzás.
  Viszont szeretném a városvezetők figyelmét felhívni arra is, hogy nem csak a Belváros létezik, van itt Révfalu és Nádorváros is, ahol ugyanúgy vannak olyan épületek, amikkel érdemes lenne egy kicsit foglalkozni (és nem lerombolni őket)!!! Kiemelném például a Schlichter villát Nádorvárosban, a vidéki buszpályaudvar mellett. Aki vonattal érkezik Győrbe, annak egyszerre feltűnik az a romos épület. Hogyan ítélik így meg Győrt? Így hanyagolják a műemlékeket? Ráadásul már citromdíjat is kapott ez a villa. Ebben a városrészben rengeteg figyelemreméltó épület van, sajnos közülük számos elég rossz állapotban.
  Révfaluban meg divattá vált eltaposni a múlt emlékeit, pl.: Káldy villa tavaly, Holler ház jövőre...
  Most azt kérdezem, mit tesz ilyenkor az örökségvédelem?”
 • 18. Patriot 2010. november 17. 20:09
  „Mélygarázzsal vannak némi fenntartásaim, túl közel van a vízhez. Áradáskor a közlekedőedények elvén valszeg mennyezetig lesz vízzel.

  Mondjuk hallottam már tuti biztos szigetelésekről, de utólag mindig kiderült, hogy víz nem tudott róla.”
 • 17. Agent 2010. november 17. 20:09
  „"csak van ízlésünk..."
  Finomítsuk úgy, hogy más az ízlésed, ezért nem tetszik, sokaknak meg igen, ez van, mindenkinek nem lehet mindig minden szép és jó:)”
 • 16. Agent 2010. november 17. 20:05
  „15, menj el Párizsba és nézz körül érdemes megnézni a Pompidou központot, valamint a Louvre bejárati üvegpiramisát, mindkettő ultramodern, formabontó, teljesen más környezetbe illesztve.”
 • 15. Madarász 2010. november 17. 19:50
  „12. Nem a lelkünk üres, csak van ízlésünk...

  A Széchenyi térnek volt egy másik, valóban szép terve díszkúttal, meg hasonlók, ez a modern kövezet, padok, szökőkút stílusban nagyon messze áll egy barokk térhez, modern épületek közé való, nem oda!”
 • 14. turelem 2010. november 17. 19:39
  „Agent: ez az "óbarokk betonburkolat" nagyon jó hasonlat. Szerintem a műemlékvédelem lázasan dolgozik rajta, hogy gyorsan műemlékké nyilvánítsák,mielőtt még a város tényleg nekiáll a rehabilitációnak. Akkor legalább lehet akadályozni a beruházás megvalósulását és lehet kelteni a hangulatot. Legalább az elvtársaknak is lesz min csámcsogni, mint ahogy azt most is teszik.”
 • 13. Agent 2010. november 17. 19:06
  „11, könyörgöm, mutassad meg nekem hol van beton a Széchenyi téren!!!És teknő? Élettelen? Muhaha, a nyáron a Pállfyban sörözgetve egy pezsgő teret láttam, olyan kivitelezéssel, amely megállja a helyét Európa jobbik felén is. Persze, tudom, sokaknak a félig szétbontott tényleges betonplacc jobban bejött, fél méteres padkákkal, galambszarral, lehet is lázasan védeni a Dunakapu-tér "óbarokk" betonburkolatát (holott persze maga a tér is "rombolással" jöt létre, kazamaták legyalulásával illetve a Bástya utca Duna felöli házsorának lebontásával).”
 • 12. turelem 2010. november 17. 18:05
  „VJack: jártál Te már egyáltalán ezen a téren? Mert ha igen, akkor látnod kellett volna, hogy egyáltalán nem élettelen. Betonteknkő??? Nem tudom, emlékszel-e még a régire? Mert ha ez Neked betonteknő, akkor az eredeti nem tudom minek nevezhető. Akik meg itt fanyalognak, hogy megint szeretne valamit a város felújítani, az menjen inkább a sáros útra a putrikba. Ott biztos jobb. Sajnállak benneteket, hogy mennyire üres lehet a lelketek, sz*r lehet így élni, örök elégedetlenségben.”
 • 11. VJack 2010. november 17. 11:58
  „Széchenyi tér. Betonteknő. Nagy üres placc, szinte növény nélkül. Csak pár magyar nagyvárost kellett volna megnézni, oszt nem lenne ilyen szar, élettelen az egész. Egyébként a Lloyd szerintem sem rossz.”
 • 10. sztefanosz 2010. november 17. 11:21
  „Véleményem szerint a Széchenyi tér felújítás sikeres volt. Számomra a Lloyd épülete sem csúnya, ahhoz képest, amilyen volt. Szerintem beleolvad a történelmi környezetbe. (Tehát csatlakozom azokhoz, akik szerint valóban sikeres volt a Lloyd felújítás.) Viszont azt - mint laikus - nem tudom megítélni, hogy kivitelezés milyen minőségben zajlott le. Én is kerékpároztam a Széchenyi téren, de nekem nem voltak panaszaim.
  Ezenkívül ugyancsak az egyik előttem megszólalót erősítem meg abban, hogy Győr nemcsak a Belvárosból áll, ha már a turizmust, a helytörténetet és a műemlékeket nézzük!!!
  1. Újváros. Állandóan húzzák-halasszák a rehabilitációt. Mindig van kifogás. Tételezzük fel, hogy igazak a mindig felhozott okok ebben a tekintetben. De mit fognak tenni, ha már lesz pénz és lehetőség arra, hogy rendbe hozzák a városrészt. A műemlék jellegű vagy éppen már védelem alatt álló épületek - meglátásom szerint - többsége lebontásra ítéltetett. És mit fog tenni a városépítészet? Húzzunk fel egy társasházat (Remélem, annyira undorító épületeket építenek, ami a Bercsényi ligetnél a volt Olajgyár és Tejgyár környékén épültek. Formájuk, színük inkább egy újabb gyárépületre, mintsem egy lakóközösségnek otthont adó épületre emlékeztetnek.....tehát még nem is korhű stílusút, hogy a mellette álló - esetleg - klasszicista épület között diszharmónia legyen.). Igen, ez lenne a legegyszerűbb megoldás. Sőt még nagyszerűbb lenne, ha már átépítenénk a Rába bal partján lévő területet, mert arculatát kezdi elveszíteni ez a környék. Akkor mire is legyünk büszkék? Azt hiszem, hogy jogosan vetődik fel ezek után az, hogy megkérdőjelezem a jobboldali városvezetés nemzeti-lokálpatrióta szellemiségét. Remélem, a látszat csal.
  A második világháború után a földig - szó szerint - rombolt lengyel főváros történelmi belvárosát a régi fényképek, képeslapok és festmények, illetve rajzok alapján újból felépítették. Igen, lehet ezt így is csinálni (Újváros tekintetében is). Sőt még lehet, hogy olcsóbb is lenne, mint egy renoválás. És semmivel sem többe kerülne egy modern épület felhúzásánál. Hiszen itt is csak tervrajzot kell készíteni (és még nagyobb szerencsénk is van, mint Varsó esetében; ők nem tudtak felkészülni erre) és alapanyagot kell megvenni és a kivitelezőt felkérni. Ha már Magyarországon építenek műromokat, akkor ez már annyira nem nagy fáradság.
  Ja és gondoljunk abba bele! Lebontom, majd felhúzom a műemlék jellegű házat ÚJ, MODERNEBB anyagokból, amelyek IDŐT állóbbak és STABILABBAK, de a helyiségek belső elrendezését tudom változtatni annyira, hogy a mai kornak is megfeleljenek. Fel tudok használni környezettudatos megoldásokat és stb....
  Én aláírom, hogy nem lehet, minden épületet védelem alá helyezni, mert később hova fogunk építkezni, vagy simán csak megnehezítik életünket. Mert az építészetben az új megoldásokat, technikákat nem tudjuk kipróbálni, a fenntartható fejlődés érdekében tett kísérletek esetleg feleslegessé válnak. De már döntsük el, hogy mit akarunk! És hogyan! Ha már Európában a legtöbb város/falu úgy néz ki, mint egy öszvér (régi és új együtt), szép öszvér legyen és ne csúf....
  2. Sziget. Amit csak lehetett, tönkre tettek a Magyar Királyság egykori leggazdagabb falujának építészeti emlékeiből, történelméből. Pedig lehetett volna rá megoldást találni ugyancsak; hiszen 1990 után is voltak lehetőségek. De most már késő.
  Legutóbb a Jedlik híd építésénél vettem észre érdekességeket. (Miért Jedlik Ányos híd? - Tudom, volt róla szavazás. - Már van Jedlik Ányos utcánk, iskolánk, szobrunk. Ne kövessünk már olyan városokat, mint például Szombathelyet, ahol mindent Savariának neveznek. Néhány éve írt a Kisalföld arról, hogy Deák Ferencről nincs utca elnevezve - az már Aradi vértanúk útja - tehát úgy hiszem, nem kell folytatnom a gondolatomat. Tudom, hogy Jedlik Ányos Győr történelmének szerves része és egyáltalán nem akarom munkásságát vagy személyét alábecsülni. És miért csak kétszer egysávos az új híd? Miért spórolunk olyanokon, amin nem kellene? Optimista vagyok annak tekintetében, hogy a város népessége nőni fog. De egy leendő kétszázezres vagy annál is több lakosú városnak ez a híd kicsi lesz. Ennyire nem gondolnak előre? Aztán megint lehet toltozni-foltozni egy újabb közterületi építményt...Még egyszer sem mentem át a hídon, de ha jól tudom, elég szűk mind autónak, kerékpárosnak és gyalogosnak egyaránt. Legalább van külön kerékpár sáv/út rajta?...Félek, hogy nem...) Tehát a Stromfeld Aurél utca átépítése a híd érdekében, látom halad. És azt is, hogy ami ott állt régi épület - mert én már nem láttam legutóbb- műemlékvédelem alatt állt. Már pontosan nem tudom, hogy milyen helytörténeti érdekessége volt, de azt tudom, hogy egy tábla is hirdette azt. Ilyenkor hol van a KÖH/KÖSZ vagy már nem tudom, ki az illetékes. Vagy szándékos a lapítás? Talán én vagyok tájékozatlan, de nem hallottam semmi véleményt ezzel kapcsolatban.
  3. Révfalu....
  4. Gyárváros....
  5. Nádorváros....lehetne még folytatni a sort.
  Győr sokkal gazdagabb (a vidéki városok közül, Sopron után a második leggazdagabb város műemlékekben...nem sokáig) annál, hogy csak a Belvárosa létezne a turisták előtt. Ezek után meg csak csodálkozunk, hogy kevés (egy-két nap) az itt töltött éjszaka Győrben? Én magam tudnék legalább 5 napos programot Győrben.
  Nem akarok ítélkezni senki felett sem, de azok az emberek, akik igazán aggódnak Győrért és építészeti, történelmi emlékeiért, azok vagy itt születtek, vagy itt élték le életük nagy részét, és személyes tapasztalataik, esetleg ehhez még járul valamilyen szaktudás valamilyen területen, ami kapcsolódik az építészethez/helytörténethez, ők tudják legjobban, mi Győr érdeke, igénye. Azok akik, csak néhány éve ismerik a várost, vagy egyáltalán még nem jártak itt, de ,,tudják", mit kell tenni; többségük - tisztelet a kivételnek - sosem tanulmányozta a város történelmét, mert nem érdekli, csak a pénz.
  És nemcsak ez a ,,pár dolog" zavar engem Győrben....(fürdő, közlekedés, lakóparkok stb...) sajnos sok minden más is. Szerintem nem én vagyok itt egyedül ezzel a problémával.
  Remélem, nem voltam sértő senki számára sem, azonban ezek a személyes tapasztalataim, és véleményem.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen szeszes ital a győri szórakozóhelyen?

Ingyen piával várja vendégeit szerda este Győrben a Café Zanza! Hogyan lehetséges ez? Mit szólnak a helyi fiatalok és a fogyasztóvédelem? Utánajártunk a különleges akciónak. Tovább olvasom