Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

A top 100 egytizedét itt körözik

Győr-Moson-Sopron - Először hozta nyilvánosságra a százas körözötti listát az Országos Rendőr-főkapitányság, s a „top 100"-ból tízet Győr-Moson-Sopron megye (is) köröztet. Vannak itt közokirat-hamisítással és emberöléssel gyanúsítottak egyaránt.
Farkas Róbertről például minden tájékozottabb olvasó hallott már, a móri bankrablással egykor összefüggésbe hozott férfit a Nemzeti Nyomozóiroda körözteti. De nem ez a „súlycsoport" a jellemző, s az ábécésorrendbe szedett lista nem rangsorol. A névsor nagy része vagyon elleni bűncselekmények gyanúsítottjait tartalmazza, köztük 11 nőt találunk. A legidősebb egy hetvenéves asszony, a legfiatalabb pedig mindössze 16, akit éppen a győri kapitányság köröztet.

Az átláthatóságot nem könnyíti meg, hogy több „toplista" is készült. Károlyi Zoltán alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság életvédelmi és felderítési alosztályának vezetője elmondta: a törvény hét éve teszi kötelezővé, hogy az interneten lehozzák annak nevét és körözési adatait, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki és aki esetében a nyilvánosság nem sért állami érdeket.

A top 100 tehát azok közül válogat, akiknek neve, arcképe, kora már megjelent az interneten, s akiket vagy a velük összefüggése hozott bűntett súlya miatt sorolnak ilyen „előkelő" helyre, vagy pedig azért, mert bűnözői életmódot folytatnak és több szerv is körözi őket. Példaként hozta fel Károlyi Zoltán alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság életvédelmi és felderítési alosztályának vezetője Gróf Benedeket, aki ellen kilenc különböző szerv – köztük a megyei rendőr-főkapitányság – adott ki elfogatóparancsot.

A harminckét éves férfit azzal gyanúsítják, hogy részt vett kétkamionnyi, összesen 120 millió forint értékű plazmatévé eltüntetésében.
De keresik őt többek között jövedéki visszaélés miatt is. Gróf Benedek az egyike azoknak, akik nemcsak a top 100-ban, de a győri top 10-ben is szerepelnek.


Van helyi lista is

Az itteni hatóságnak ugyanis van saját listája is a legkeresettebbekről, ám ezekből néhányan nyomozati okból nem hozhatók nyilvánosságra. Így két lajstrom készült végül: egy, amolyan saját használatra, egy pedig az ORFK-nak, amely végül szintén tíz megyei körözöttet tett fel a honlapra. Közülük a győri top 10-ben is szerepel – Gróf Benedek mellett – a 40 éves Sági Ferenc, aki ellen lopás és embercsempészés miatt adott ki elfogatóparancsot a megyei bíróság. A legnagyobb „vad" a megyében is keresettek közül Leshi Nikoll, akit emberrablás miatt köröznek. Róla és társairól már több ízben írtunk, a bűncselekményt még 1997-ben követték el, de évekig külföldön rejtőzködtek, s szinte egyenként kellett őket kézre keríteni: Leshi Nikollt Spanyolországban fogták el. Ám a Svájcban és emberölés miatt Horvátországban is körözött férfit annak idején szabadlábra helyezték és ismét eltűnt a hatóság látóköréből.

A legfiatalabb és a legidősebb

Országosan is a legfiatalabb a körözöttek közül a 16-ot épphogy betöltött Nyári Nikolett. A lányt a győriek közokirat-hamisítás miatt keresik, a gyanú szerint egy idegen személyi igazolványával élt vissza, hogy milyen tevékenység kapcsán, azt nem lehet bizonyítani, legfeljebb sejteni. Itt van még a szintén nagyon fiatal 19 éves Kaszás Róbert, akit lopás miatt, a 28 éves Szalai Ferenc, akit zsarolás miatt, Szpevák János Zsolt, akit csalás miatt és a 31 éves Muskovics Tamás, akit sikkasztás miatt köröznek. Nikolett mellett a másik nő megyénkből Dömötör Anna, őt a gazdaságvédelmisek körözik szintén sikkasztás miatt, a harmincas éveiben járó gyanúsítottal szemben egyébként már nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak.

Az egyetemista megölésével  gyanúsítják
A top 100-ban megtaláljuk azt a Tomori Tamás Jánost is, akit egy győri egyetemi hallgató meggyilkolásával gyanúsítanak. Talán emlékeznek: P. D.-t, a 19 éves joghallgatót 2004 októberében Debrecenben eszméletlenre verték, értékeit elvették és otthagyták a szerencsétlen fiút. Nem sokkal később a győri egyetemista meghalt. Tomorit két bíróság és a Hajdú-Bihar megyei rendőrség is nagy erőkkel keresi.
A nyilvánosság ereje

Károly Zoltán elmondta: a nyilvánosság ereje kimutatható, a lakossági bejelentések megszaporodnak a körözési fényképek hatására, de olyanra is volt már példa, hogy valaki maga jelentkezett kapitányságon, mivel be nem jelentett lakcímváltozása miatt – és nem rejtőzködés okán – tűnt el a rendőrség szeme elől. A győri kapitányág munkáját egyébként megkönnyíti a célkörözési csoport, amelynek határozott feladata a listákon szereplők felkutatása. Munkájuk nyomán 2007-ben 120 embert sikerült elfogni és 83-nak derítették fel a tartózkodási helyét.
Az alezredes elmondta még azt is: a top 100-as listát folyamatosan – legközelebb január 10-ig frissítik, s ha például valakit elfognak időközben, akkor helyébe más kerül az ORFK honlapjára. Az országos listát egyébként itt tekinthetik meg: http://www.police.hu/data/cms491288/Top100.pdf

Dömötör Anna
Gróf BenedekKaszás Róbert
Leshi Nikoll


Muskovics Tamás
Nyári Nikolett

Sági Ferenc


Szeleczky János Antal
Szpevák János Zsolt

Olvasóink írták

  • 2. ismerős 2008. augusztus 30. 23:05
    „Tomori Tamás-t jó lenne ha már végre megtalálnák.”
  • 1. Cseter János 2008. január 03. 09:44
    „Gratulálok e lap szerkesztőinek! Szinte csoda számba is tehető, hogy a fotókat mutatnak be a különhféle büncsekmények miatt körözött személyekről! Ez már haladás egy lépés abban az irányban, hogy a fehérgalléros bűnözők is listára kerüljenek! Igaz lehet, hogy optimista vagyok és azt képzelem, hogy a parancsuralomban "fentről" kapnak utasítást a fehérgallérosok üldözésére is! Igaz ahhoz fel is illene ismertni a bün még fel men tárt formáit. Mert ugyebár az is bűn, ha az emberek pénzét már, akkor elzsebelik még mielőtt az oda kerűlne! Persze ehhez nem az utcasarki póznákra kellene a kamerákat fókuszálni, hanem azokba a hivatalokba, ahol a visszaéléseket követik el! Így kárositva meg a védtelenembereket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szemetes árokpartok ellen

Abda - A veszélyes hulladékok helybeli begyűjtésétől reméli az abdai faluvezetés, hogy jelentősen… Tovább olvasom