Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

A tökéletesség gömbjeit már elkezdték készíteni

Sokáig gondolkoztunk azon, milyen is lehetne a Kisalföld TAPS-díja: legyen szobor? Legyen plakett? Mi az a forma, amely kifejezi, hogy a megyei művészeti intézmények legjobbjai közül kik az elmúlt évad nagy kedvencei?
Végül egy egyszerű és mégis teljes megoldás született, a TAPS-díj a tökéletesség gömbje lesz! Azokat a segítőket is megtaláltuk, akik részt vállaltak a díj létrehozásában. "Olyan díjat szerettünk volna készíteni, amely ötven, száz év múlva is ugyanazt a minőséget fejezi ki, amelyet a TAPS-díj jelent" – mondja Borsodi László, a Borsodi Műhely Kft. ügyvezető igazgatója, aki segítőként elsőként állt a kezdeményezésünk mellé.

Borsodi László a nikkelezésre előkészített, egyenként több mint két kilós alumíniumgömbökkel. Fotó: Mészáros Mátyás
Borsodi László a nikkelezésre előkészített, egyenként több mint két kilós alumíniumgömbökkel. Fotó: Mészáros Mátyás

Pátkai Balázs
Színpadi jelenlétére a kisugárzó férfias erő, a karizmatikus kitárulkozás a legjellemzőbb. Sorsformáló karaktereket keltett életre pályafutása során, élvezve világhírű koreográfusok és a közönség bizalmát, szeretetét. Címszerepet, főszerepet táncolva emlékezetes volt a Carmenben, a Rómeó és Júliában, a Gaudiban, a Halál és a lánykában és a társulat nagy sikerének számító Kakas, Queen darabban, valamint a Rózsaszínházban.
Pátkai Balázs a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskolában végzett 1992-ben Horváth Erika és Sterbinszky László tanítványaként. A Magyar Táncművészeti Főiskolán 1998-ban szerzett klasszikus balett és pas de deux pedagógusi diplomát. A Győri Balettnél 1992. óta táncol mint magántáncos, 2007-től a társulat Örökös tagja.
2000-ben Nívódíjat, Az évad legjobb táncosa díjat, majd 2002-ben Harangozó díjat kapott, 2010-ben Euro-PAS-díjas lett.

Sebestyén Bálint
Kapuvár lehet méltán büszke arra a fiatalemberre, aki elszántsággal és tehetséggel megáldva indult el a balett táncosi pályán, hogy olyan sikereknek legyen a kovácsa, mint A Gaudí, a Petruska, a Kakas, A halál és a lányka, a Queen- Balett, és a Rózsaszínház. De lehet, ha a közönséget kérdeznék meg, melyik az a produkció, amelyben belekerült a nézői szívek szeretetkosarába, az egész biztosan a Keep Smiling – Hódolat Chaplinnek lenne. Chaplin megformálása a tánc formavilágával első pillanatra tűnik egyszerűnek. De a jellegzetes lépéseken túl egy ember életét, nagyságait és érzéseit bemutatni, hatalmas kihívás. 2007-ben Sebestyén Balázs örömmel állt a kihívás elé, és általa születhetett meg a győri Chaplin figura. Aki a nézők számára sokszor szinte valóságosabbtudot lenni a fimvásznon játszó nagy koméduiás. A művész a Győri Tánctagozatos Általános Iskola, majd a
Tánc és Képzőművészeti Iskola után lett a Győri Balett tánckari tagja, később magántáncosa. Elvégezte a Magyar Táncművészeti Főiskola (klasszikus balett pedagógus) szakon.

Gyurmánczi Diána
Gyurmánczi Diána a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskolában végzett táncművészként, 2007 óta tagja és meghatározó balett táncosa a Győri Balett társulatának.
Tehetsége, kitűnő technikai tudása, különleges karaktere Gustavo Ramirez Sansano GAUDÍ c. darabjának Josefa címszerepében mutatkozott meg elsőként. Sokszínűségét a Tóth Ilona emlékére ’56 c. darabban alakított érdekes férfi szerep is bizonyítja. A társulat repertoáron lévő darabjaiban kiemelt szerepeket táncol: Magyar rapszódia, Rózsaszínház (La vie en rose), Forgószél, avagy a képzelet csodája.
2010. februárjában a Legígéretesebb pályakezdő táncművész díjat kapta balett kategóriában. 2012. április 29-én a Tánc világnapján az Évad legjobb női táncművésze díjban részesült.

Szalai Judit
A Győri Tánc - és Képzőművészeti Iskolában végzett William Fomin növendékeként 2001-ben. Jelenleg a Magyar Táncművészeti Főiskola Klasszikus balett pedagógus szakát végzi.
Pályafutását a Debreceni Balett társulatánál kezdte. Ezután visszatért Győrbe, 10 éve a Győri Balett minden darabjában szerepet kapott. A társulat meghatározó balett táncosa mind a klasszikus mind a modern stílusú, előadásokban.
Tehetsége, kitűnő technikai tudása, különleges karaktere az alábbi szerepekben mutatkozott meg: Gertrúd (Hamlet), Vásti (Purim vagy a sorsvetés), Josephine Baker (Keep smiling – Hódolat Chaplinnek), Edith Piaf (Rózsaszínház).
Életének meghatározó élménye az, hogy a Kakas c. darabban együtt dolgozhatott a világhírű Christopher Bruce koreográfussal.

Fodor Zoltán
2002 óta független táncművész, szólista vendégművészként dolgozott a Debreceni Balettal, a Szegedi Kortárs Balettal, és a Budapest Táncszínházzal. Hazai sikerei mellett számos külföldi vendégszereplésen, és nemzetközi projectben vett részt. Az elmúlt 14 év alatt több mint 60 bemutatója volt. 2006 óta a Magyar Táncművészeti Főiskola művésztanára.
Önálló alkotóként 2005-ben mutatkozott be először, a Budapest Táncszínházzal közös esten. A Győri Balett számára 2011-ben készített koreográfiát a Liszt-évforduló alkalmából Magyar Rapszódia címen. Munkájának elismeréséül:
Többször kapott Fülöp Viktor Koreográfusi Ösztöndíjat. 2010-ben Harangozó díjjal, a legmagasabb táncszakmai elismeréssel jutalmazták.

Velekei László
10 éves koráig néptáncot és versenytáncot tanult, balett táncosként a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában végzett.
Pályafutását 1996-ban alapító tagként kezdte a Magyar Fesztivál Balettben. 1997-től a Győri Balett társulatához került, 1999-ben az együttes magántáncosa. 2009-től a táncot befejezve koreográfusként és művészeti asszisztensként dolgozik a társulatnál. Kiemelkedő táncos szerepei voltak : Magyar Fesztivál Balett (Markó Iván koreográfiái): Nap szerettei, Bolero, Tánc az életért.

A Győri Balettnél a Trójai játékokban, a Rómeó és Júliában, a Tűzmadárban is táncolt. Saját koreográfiái között szerepel: Imagine, Movements, Tóth Ilona emlékére ’56, Pleasure Minutes és a Forgószél is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perelnek a Concordia győri túlélői

A Costa Concordia óceánjáró január 13-i balesetekor szerencsésen megmenekülő négy magyar –… Tovább olvasom