Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A többség zenét hallgat és újságot olvas

Világszerte legtöbbek fő érdeklődésének középpontjában a zene áll – a többség legalább hetente zenét hallgat, illetve újságot olvas. Moziba, múzeumba és művészeti kiállításokra, valamint sportrendezvényekre ritkábban, inkább havi rendszerességgel látogatunk.

Világszerte legtöbbek fő érdeklődésének középpontjában a zene áll – a többség legalább hetente zenét hallgat, illetve újságot olvas. Moziba, múzeumba és művészeti kiállításokra, valamint sportrendezvényekre ritkábban, inkább havi rendszerességgel látogatunk – derül ki a globális fogyasztói trendeket vizsgáló és a globális fogyasztó életmódjába, attitűdjeibe, értékeinek világába és viselkedésébe bepillantást engedő GfK Roper Jelentésből.

A világ több mint 30 országában mintegy 30.000 megkérdezésre kapott válaszokat összegző GfK Roper Jelentés eredményei azt mutatják, hogy világszerte legtöbben a zenében találják örömüket: közel minden második megkérdezett (46 százalék) a zene iránt érdeklődik leginkább. A főbb kulturális érdeklődési körök sorában második helyen a mozi és filmek állnak (35 százalék), amivel közel annyian szeretik tölteni idejüket, mint olvasással (34 százalék). Kikapcsolódásként a válaszadók több mint negyede, ha teheti a sportműsorok nézését választja, ám sportolni ennél már lényegesen kevesebben, csupán 14 százalék szeret. A művészetek és kultúra – így tánc és színház – zárja a sort: e témakör csak egy szűk kör, a válaszadók 13 százalékának kifejezett érdeklődésére tarthat számot.

Az egyes témák iránt KIFEJEZETTEN érdeklődők arányának alakulása globálisan, Nyugat-, valamint Közép- és Kelet-Európában

A globális – és nyugat-európai – rangsortól egy picit eltérően alakul a felmérésben Csehországot, Lengyelországot, Magyarországot és Oroszországot magába foglaló kelet- és közép-európai régióban jellemző sorrend. Itt minden második megkérdezett (51 százalék) a mozi és filmek iránt érdeklődik leginkább, a zene tízből négy válaszadó (42 százalék) érdeklődésének áll a középpontjában. A megkérdezetteknek csupán harmada (33 százalék) szeret olvasni, 26 százalék néz szabadidejében szívesen sportműsorokat, mérkőzéseket. Szűkebb régiónkban azonban – a kontinens nyugati felétől eltérően – az aktív testedzés szorult a lista végére (10 százalék), ennél többen (13 százalék) érdeklődnek a művészetek és kultúra iránt.

Hazánkban a legnagyobb érdeklődésre szintén a zene tart számot (51 százalék). A megkérdezettek válaszai alapján második helyen az olvasás (43 százalék), harmadik helyen pedig a mozi és filmek állnak, melyek iránt a válaszadók 38 százaléka érdeklődik kifejezetten.

A hetente, vagy ennél gyakrabban végzett tevékenységek világszerte jellemzően a zenehallgatás és újságolvasás, de nincs ez másként Európa nyugati és keleti felét vizsgálva sem, bár a heti újságolvasásnak Kelet- és Közép-Európában némiképp kevesebben (66 százalék) hódolnak, mint a nyugati régióban (72 százalék). Magazinokat legalább hetente mintegy minden második megkérdezett vesz kezébe Nyugat-Európában – különösen igaz ez a németekre (63 százalék), a svédekre (59 százalék) és a franciákra (57 százalék). Kelet- és Közép-Európában ez az arány 43 százalék, mely érték legmagasabb a Cseh Köztársaságban, ahol a válaszadók közel 70 százaléka olvas valamilyen magazint legalább heti rendszerességgel – Magyarországon minden második megkérdezett nyilatkozott hasonlóképpen. Könyvolvasásra globálisan a válaszadók 37 százaléka adja a fejét ugyanilyen gyakran és e téren, ha hajszálnyival is, de jobb eredményt mondhat magáénak a kelet- és közép-európai (38 százalék), mint a nyugat-európai régió (37 százalék). Legnagyobb arányban a svédek (46 százalék), a britek (44 százalék), az oroszok (42 százalék) és mi, magyarok (41 százalék) olvasunk legalább hetente egy alkalommal könyvet.

Forrás: GfK Roper Jelentés, 2007

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező a bejelentés

Budapest - A szaporítóanyag-előállítók – az úgynevezett „vizsgálatköteles árukat… Tovább olvasom