Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

A többség már készül a karácsonyra

A legtöbb bevásárlóközpontban egy-két héttel később kezdték idén adventi díszbe öltöztetni az üzleteket, sokak szerint ez így is túl korai. A vásárlói roham mindig a gyertyagyújtással kezdődik, de van, aki egész évben készülget a karácsonyra.

A vevők többsége kivár decemberig, s a boltok is inkább egymás szórólapjait, akcióit próbálják feltérképezni novemberben.

– A belvárosi üzleteknek tudni kell, hogy a nagykereskedők milyen akciókkal, árukészlettel és árakkal készülnek – mondja az egyik győri játék- és ajándékbolt vezetője, Nagy Ferencné. A gyerekek által igen kedvelt, mozgalmas bolti kirakatot a hét végén díszítették fel az ünnepre, az érdeklődést már érzékelik is, de valódi vásárlási kedvre a gyertyagyújtástól lehet számítani.

Úgy látszik, nemcsak a jó munkához, hanem a jó ajándékozáshoz is idő kell, Csányi Mária már a tavalyi karácsony után elkezdte gyűjteni az ötleteket, sőt, vásárol is ezt-azt alkalomszerűen. Így mindenki személyre szóló ajándékot kap a családban.

A győri testnevelő tanár emlékszik: először furcsa volt számára például Ausztria, ahol a valódi adventet már korábban is megelőzte a kereskedők ˝adventje˝, de végül is minél hangulatosabb az előkészület, annál kellemesebb lesz az ünnep is – véli a tanítóképző tanára.

Egy frissen berendezett ünnepi kirakat Győr belvárosában. Fotó: Krizsán
Egy frissen berendezett ünnepi kirakat Győr belvárosában. Fotó: Krizsán


Nagy Györgyéknél tízfős a család: néhány éves kis unokák és a fiatalok gyűlnek össze karácsonykor. Az Egyeden élő nagyszülők most kezdik felmérni a terepet, decemberig még inkább csak érdeklődve a kínálat iránt. A házaspár egyébként minden évben körülbelül 30–40 ezer forintot tud erre fordítani, ez természetesen mindig kevesebb ajándékra, de annál több személyre szóló kedvességre elég – teszi hozzá Nagy Györgyné.

A fiatalok között egyre nagyobb divat, hogy nemcsak rokonaikat, hanem barátaikat is felköszöntik, itt a személyes figyelmességnek, ha lehet, még nagyobb szerepe van, hiszen egy jövedelem nélküli egyetemistától senki nem vár el komolyabb pénzkiadást.

Családját és barátait lepi meg valamilyen – mintegy ezerforintos – ajándékkal a Széchenyi-egyetem jogászhallgatója, Sipos Zsuzsanna is. Az elsőéves lány tegnap kezdett készülni a karácsonyra, barátnőjével, a szintén széchenyis zenészhallgatóval, Kanderka Andreával járták a győri belvárost. Általában november végére már mindenkinek megveszik az ajándékot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Audi-megaberuházás: az előkészítő földmunkák elkezdődtek - videó

Az Audi győri szerszámgépgyára mellett már látszanak a 250 milliárdos megaberuházás első jelei: a… Tovább olvasom