Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

A több gyerek igazi ajándék

Bográcsparti és egész napos szórakoztató program várta a közelmúltban a Família nagycsaládos-egyesület tagjait és mindazokat, akik pártolóként csatlakoztak hozzájuk a Püspökerdő Piknik parkjában.
illusztráció
Míg Völcsey Lajos döri fazekasmester a gyerekeket a korongozás csínjára-bínjára tanította, a szabadtéren bográcsban rotyogott a paprikás krumpli és a gulyás, a Família jóvoltából pedig szomjukat olthatták a kicsik és a felnőttek.

Új elnök új tervekkel

– Fontos egy olyan hely és közösség, ahol nem kell magyarázkodni, miért vállaltunk több gyermeket, akik egyébként nagyon jól érzik magukat együtt – magyarázza Petrovicz Andrea, a szervezet új elnöke. – Szeretnénk képviselni a nagycsaládosok érdekeit, folytatva a Família hagyományait. Akár egy állatkert vagy strand elérése, netán a kicsiknek egy-egy táborban való részvétel a szülőknek jelentős anyagi teher, többek között ezen is könnyítenénk. Százötven regisztrált családról tudunk, ám ennél jóval többen lehetünk, éppen ezért fontos egymás megismerése, hiszen egymásnak is csak így tudunk segíteni.

„ Nagy szükségünk volna egy olyan helyiségre, ahol például ruhabörzét szervezhetnénk. Nincs irodánk, telefonos elérhetőségünk, így meglehetősen nehéz a szervezet élete. A megoldást egyelőre keressük."
A győrszentiváni Hirni családban három gyermeket nevelnek a szülők. Megoldhatatlannak tűnő gondjuk, hogy a zártkerti ingatlanra – amely papíron eredetileg gyümölcstárolóként szerepelt – nem kapnak hitelt, így a jelenlegi lakhelyüket nem tudják bővíteni. Egyetlen bank sem áll szóba velük, a személyi kölcsönt pedig nem tudják vállalni. A családfő már belefáradt a segítségkérésbe.

Három a testvér

– Miután beléptünk a NOÉ-ba, szerettük volna megismerni a többieket – avat be Fülöpné Dorcsi Rita, aki férjével és négy gyermekével érkezett a családi találkozóra. Hatéves kislánya mellett hármas ikreket nevelnek, s mint mondta, mindig is több gyermeket szerettek volna. Igaz, a gyermekáldást tekintve némi orvosi beavatkozásra is szükség volt a testvéreket illetően, ám Dorka, Soma és Helga gyönyörű babák, a szülők és a testvér, Réka szeme fényei.

Toleranciára van szükség

Az anyuka szerint a társadalom részéről jóval nagyobb toleranciára volna szükség, mert sok helyen a négy gyermek hallatán szinte ferde szemmel néznek rájuk. A Fülöp családban pedig a négy gyermek igazi ajándék. Az anyuka nem érti azokat a kortársait, akik egyetlen gyermeket vagy még azt is csak nagy sokára vállalnak. A „szüljünk vagy karriert építsünk?" effektus már csak azért sem szerencsés, mert sok nő egyszerűen „kicsúszik" az időből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tilos a fürdés

A nem megfelelő vízminőség miatt tilos a fürdés a Rába úgynevezett Kóvalter szabad strandjánál… Tovább olvasom