Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A tíz legnépszerűbb megyei alapítvány

Össze sem lehet hasonlítani a civil szervezetek támogatottságát, akkora különbségek vannak az adóhivatal kimutatása szerint.

A tavalyi adónk 1 százalékából a legnagyobb falat az állatvédelemnek jutott a megyében.

Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságát arról kérdeztük, mely szervezetek kapták tavaly a legtöbbet az 1 százalékos felajánlásból, s mint az várható volt: az első 10 helyen az állatvédelmi, egészségügyi és az oktatási céllal létrehozott alapítványok, szervezetek szerepelnek. Ami viszont különös, hogy a 10-ből 8 győri székhelyű, s a többségnek a hatásköre is csak a megyeszékhelyre terjed ki.

Az első hely az Emberek az Állatokért Alapítványé, amely 14.306.384 forintot kapott az 1 százalékból. Valószínű, hogy a szervezetet nem csak a Győrött és környékén élők jelölték meg adóbevallásukon, mivel az alapítvány ma már a megye egyetlen állatmenhelyét tartja fenn.

Szorosan mögötte a Győri Kórházért Alapítvány – 13.684.740 forintos támogatottsággal – áll a második helyen. A győri adózók erejét jelzi az is, hogy a harmadik rubrikába került 2009-ben az Universitas – Győr Alapítvány neve, amelyen keresztül a Széchenyi István Egyetem munkáját segítették, összesen 9.138.005 forinttal. A negyedik a győri állatkert 6.671.115 forinttal, az ötödik a Pannonhalmi Bencés Gimnázium 6.007.663 forinttal, a hatodik a megyeszékhelyen működő Egészséges Újszülöttekért Alapítvány 5.776.523 forinttal, míg a hetedik a csornai Margit Kórház Alapítvány 5.460.091 forinttal. A nyolcadik helyen ismét a római katolikus hívők adóját láthatjuk, s bár az Egyházi Iskolák és Templomok Fenntartásáért Alapítvány – amely 5.167.965 forintot kapott – győri székhelyű, tevékenysége az egész egyházmegyére kiterjed. A kilencedik legtámogatottabb az Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítvány, végül a tizedik a Szívkatéterezés Győr Alapítvány, az előbbi 5.093.177 forintot, az utóbbi 3.539.992 forintot kapott a személyi jövedelemadóból.

A soproni Erzsébet-kórház elsősorban két alapítványra támaszkodik, egyrészt a sajátjára, másrészt a Soproni Egészségügyi Alapítványra, amely tavaly például 3 és fél millió forinttal támogatta a kórház fül-orr-gégészeti osztályát. Szilágyiné dr. Fodor Zsuzsannától, a kuratórium elnökétől megtudtuk: tavaly alig több mint 800 ezer gyűlt össze az egy százalékból, kevesebb, mint a korábbi években. Az elnök szerint kevés az erős vállalkozás a térségben, s magánemberek is megsínylették ezt az évet.

Az ennél kisebb szervezeteknek természetesen igen erős propagandára van szükségük, hiszen egy falusi klub csak a helyiekre számíthat. Pozitív példa erre a 800 lelkes Győrsövényház, ahol a sportegyesület relatíve igen magas – 295 ezer forintos – adótámogatásban részesült, s a Győrsövényházért Egyesületnek is 271 ezer jutott. A horgászegyesület pénzével kiegészítve ez 612 ezret tesz ki, amiért igen meg kell dolgozni. Hokstok Imre polgármester elmondta: látható a honlapon, elhangzik a közmeghallgatáson és olvasható a kiküldött levelekben is: számítanak az 1 százalékra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyét átszelő Nabucco

Huszonhét megyei település határában fut majd a Nabucco gázvezeték: Enesén, Mosonmagyaróváron és… Tovább olvasom