Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

A tisztességre épülő élet

– Ha még egyszer kezdhetném, akkor is pedagógus lennék, mert a sok bosszúság ellenére rengeteg örömet ad az embernek egy-egy szorgalmas, okos gyerek – vélekedik Patyi Alajosné, az enesei iskola egykori igazgatója, aki nemrég vehette át gyémántdiplomáját.
Patyi Alajosné
Magdi néni szegény családból származik, ezért tanulhatott hajdan kedvezménnyel. Előbb Budapesten egy katolikus iskolában, ahol az apácáktól kapott példát a rendre, a fegyelemre, az önuralomra és a pontosságra. Ezek későbbi életében-munkájában is teljességgel vezérlő elvei maradtak. A polgári után – szintén tandíjmentesen – a pápai katolikus tanítóképzőben folytatta tanulmányait. Ahogy mondja: szép idők voltak, a szinte családként összeszokott társaság idén éppen hatvan éve végzett. A háború közepén – 1942-ben – Nemesbükön kezdett helyettesként tanítani.

Fával jöttek iskolába

– Erre a Hévíz melletti kis falura ma is csak végtelen szeretettel gondolok. Abban az időben a tanítónak tekintélye volt: mindenki tisztelt, a gyerektől a felnőttekig – emlékezett a kezdetekre Magdi néni, aki a tanítás mellett leánykört vezetett és szervezte a Szív-gárda foglalkozásait. Nem volt kötelező óraszám, délelőtt-délután tanítottak. Télen, akár a Móra-írások hősei, a diákok néhány darab fával jöttek iskolába, hogy ne kelljen fagyoskodniuk. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a most jubiláló pedagógus mennyire nem felejtette a nemesbüki időszakot, mint az, hogy férjével minden évben elautóznak a Balaton mellé, és végigsétálnak a szép emlékű kis falun.

„ A falu népét szeretem"

– Ötvenegyben házasodtunk. A férjem katona volt, helyezték jobbra-balra, volt úgy, hogy egy hónapon belül több helyen is megfordultunk. Egészen az Alföldig jutottunk. Kecskeméten és Szolnokon tanítottam, de igazából én a falu népét szeretem, a városi élettel nem nagyon tudtam mit kezdeni, illetve azzal, hogy ne ismerjem teljes közvetlenséggel tanítványaim családi körülményeit. Néhány év után egyre határozottabban megfogalmazódott bennem az elhatározás: mindegy, hová, csak a Duna másik oldalára! A párom leszerelt, a győri repülőklubnál kapott állást, ő készítette elő a visszakerülésemet. Az enesei iskolát ajánlották, ahol három új kollégával együtt ötvenhat júliusában kezdtem a munkaviszonyomat.

A nővérek elvei szerint

A nevelői munka mellett Magdi néni Enesén is részt vett a falu közéletében, ami – ahogy önkritikával mondja – sok időt elvett a családtól. Időközben elvégezte a matematika–mezőgazdasági ismeretek szakot a tanárképző főiskolán, igazgatóhelyettes, majd nyugdíjazása előtt öt évvel az iskola igazgatója lett.
– Egész életemben azok az elvek vezéreltek, amelyeket annak idején a nővérektől tanultam. Nagyon szerettem a nyílt, becsületes gyerekeket, akik nem húzódtak el a munkától, tisztelték-segítették egymást és nevelőiket. Szeretem a szavahihető, őszinte embereket. Ezt hoztam magammal otthonról, ezt kaptam útravalóként iskoláimban, és ezt adtam tovább a diákjaimnak is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átszervezés az áramszolgáltatónál

Létszámcsökkentéssel járó szervezeti átalakításba kezd a győri székhelyű Észak-dunántúli… Tovább olvasom