Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

A téti utca lakóihoz nem jutnak el a postai levelek

Tét - Ami szabályosnak látszik, az nem biztos, hogy működik – tapasztalták a téti Kinizsi utca lakói. Leveleik nagy részét nem kapják meg, ami főként a közüzemi számlák miatt gond, többletköltség nekik. A posta még nem találta meg panaszuk okát. „Hova, kihez fordulhat az ember, ha panasza a postánál lassan két éve süket fülekre talál? Mit lehet tenni, ha egy utcában van öt család, akik rendszeresen nem kapják meg a küldeményeket és ez rengeteg bosszúságot és pluszköltséget jelent számukra? Nagyon szépen kérem, segítsenek, mert ez már tényleg elviselhetetlen!" – a téti Kinizsi utcából öten fordultak szerkesztőségünkhöz.

Kukorelli Beatrix, Hegedűs Lászlóné, Polgár Ferenc, Kukorelli Barnabás és Szabó László címeiket, elérhetőségeiket pontosan feltüntették levelükön. A mai internetes világban meglepő, hogy így, személyes adataikat vállalva és ennyire udvariasan kértek segítséget. Azt értik, hogy a posta nem vállal garanciát a közönséges levelekért, viszont szerintünk ha egy utcában hosszú ideje több hasonló panasz van, elvárható, hogy érdemben foglalkozzanak az esettel.

„Nem csak arról van szó, hogy hónapokon át egyetlen levelet sem kaptunk. Előfordult, hogy megjelentek a közüzemi szolgáltató emberei, hogy kikapcsolják a villanyt. Ugyanis nemcsak a csekket, a figyelmeztető felszólításokat sem kaptuk meg. Több előnyös szerződési lehetőségtől is elestünk nem kézbesített levelek miatt." Mindemiatt többször tettek panaszt, a posta pedig ellenőrzését rendre lefolytatta, számukra eredmény nélkül. Igaz, némi javulást mindig tapasztaltak egy-egy újabb reklamáció után, aztán újra előállt a régi helyzet. A téti posta vezetőjének válaszát, miszerint a szolgáltatók hibájából nem érkeznek meg hozzájuk a csekkek, nem fogadhatták el, mivel nem egy szolgáltatóról és nem csak szolgáltatókról van szó. Ráadásul próbaképpen átírattak néhány levelet egy győri címre, amelyek oda hiánytalanul meg is érkeztek. A szintén próbaképpen Győrben saját maguknak feladott két levél közül pedig csak az ajánlott érkezett meg.

Rejtély: Hegedűs Lászlóné (felvételünkön) és Kukorelli Beatrix is azt szeretné, nem csak a posta vizsgálatairól szóló leveleket kellene olvasniuk. Fotó: Bertleff András
Rejtély: Hegedűs Lászlóné (felvételünkön) és Kukorelli Beatrix is azt szeretné, nem csak a posta vizsgálatairól szóló leveleket kellene olvasniuk. Fotó: Bertleff András

„Leggyakrabban azt a választ kapjuk: Miért a postát hibáztatjuk?. Azt azonban nem tudni, ki mást okolhatnának. Azt a tanácsot is kapták már a postától, hogy minden levelüket ajánlva kérjék, de ha vállalnák ezt a hátrányos megkülönböztetést, akkor nyilván a közüzemi szolgáltatók a többletköltséget rájuk áthárítanák. „Nem ismerjük pontosan a posta belső működését, nem tudjuk, milyen állomásokon keresztül jutnak el, vagyis inkább kellene hogy eljussanak hozzánk a levelek. Különösebben nem is vagyunk rá kíváncsiak.

Egyszerűen csak meg szeretnénk kapni azokat" – mondják még ma is türelemmel a Kinizsi utcaiak.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság is vizsgálta ügyüket, azonban elkeserítette őket a válasz, miszerint a helyszínen is vizsgálódtak, de „az elveszés körülményeit behatárolni nem lehet". Szabálytalanságot nem észleltek, így bármennyire is megértik a küldemények elveszéséből adódó bosszúságot, a szolgáltatóval szemben eljárni nem áll módjukban. Az adott reményt olvasóinknak, hogy amelyik napon megkerestük a posta sajtószóvivőjét problémájukkal, ismét felkereste őket a szolgáltató képviselője, számukra úgy tűnt, végre komolyabban kezdenek foglalkozni panaszukkal. „Meggyőződésem, hogy ez a Kisalföld megkeresésének köszönhető. Úgy tűnik, csak a nyilvánosság erejében bízhatunk" – írta Kukorelli Beatrix.

Többnyire üres: Kukorelli Beatrix is többnyire hiába keres küldeményt a postaládában, a levelek csak ajánlottan érkeznek meg. Fotó: Bertleff András
Többnyire üres: Kukorelli Beatrix is többnyire hiába keres küldeményt a postaládában, a levelek csak ajánlottan érkeznek meg. Fotó: Bertleff András

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője is arról tájékoztatta lapunkat, hogy a múlt héten a Kinizsi utcai ügyfélpanaszokat ismételten vizsgálták. „A helyszíni ellenőrzés tapasztalatai megerősítették a korábbi vizsgálatok eredményét, miszerint a téti postára érkező számlalevelek kézbesítése szabályszerűen történik. A lakosság többsége – a jelzett utcában is – küldeményeit rendszeresen megkapja. Az említett vizsgálatok nem terjedtek, nem terjedhettek ki a teljes, felvételtől a kézbesítésig tartó folyamatra, tekintettel arra, hogy úgynevezett közönséges, regisztrálás nélküli küldeményekről van szó. Így azok feladását, további sorsát utólag behatárolni már nem lehet. Megnyugtató eredményt a számlalevelek postai rendszerbe történő belépésének és nyomkövetésének vizsgálata hozhat, melyhez ügyfeleink és a számlakibocsátó szolgáltatók partneri együttműködése is elengedhetetlen. Az ehhez szükséges kezdő lépéseket megtettük."

Olvasóink írták

 • 6. mrakos 2008. december 18. 22:27
  „Hajaj Poltergeist én is így álltam hozzá kezdetben, nem az a fajta vagyok aki hagyja magát.
  Aztán egy olyan öskövületbe ütköztem amelyt egy meglehetősen paradox törvény véd (és ennek tudatában van). Így hamarosan úgy éreztem magam mint egy groteszk álom valószinűtlen szereplője lennék.
  Hidd el te se jutnál messzebb az ügybe, maximum így hogy hírverés lett az ügyből.
  Ha valaki kételkedik az én vagy a téti történet valóságában akkor elég megnéznie az un. Posta törvényt.
  Habár létezik rá direktíva, hogy pl egy levél hány nap után tekinthető elveszetnek, ugyan akkor egy másik passzus ezt érvényteleniti, hogy számonkérhető legyen. Hivatalosan ugyanis nem létezhet olyan, hogy "elveszet normál(nem ajánlott/regisztrált) levél". A törvény nem tekinti bizonyíthatónak a normál levél feladásának tényét és annak kikézbesítését, így habár elméletileg elveszhet egy ilyen levél, de bizonyíték hiján ezt sose lehet számonkérni.
  Dupla védelem az értelem ellen. Ha valamiképpen (videófelvétel) bizonyítja valaki, hogy feladta a levelet (amit persze a posta akkor se fog elfogadni), akkor bevédi magát a másik oldalról miszerint az ügyfél nem tudja bizonyítani, hogy a levél nem a kézbesítés után tünt el a ládából.
  (Nekem pl finoman arra utaltak, hogy az ellenőrzésük által megfelelőnek talált, zárt posta ládámból, minden bizonnyal a kisebbéghez tartozó gyerekek lopkodták ki a levelet)

  Ez azért vicces ha megnézzük egy olyan cég esetbéen akinek fő profilja a zömében az un. normál levél kézbesítése, hogy ez nem számon kérhető utólag.

  Gyakorlatilag ez a rendszer arra alapul csak, hogy a postások nagyrésze becsületes (ezt is meg kell említeni)!

  Ugye utaltam rá, hogy volt másik postás révén belső információm.
  Nos ilyen esetekben rendszerint habár az ügyfél elött kapásból bevéd a posta, de azért a kézbesítő kap egy szóbeli "ejnye-bejnyét", de ennyit és következmény ott sincsen.
  Ugye utaltak rá ez ügyben, hogy panasz után egy darabig mindig jött levél.

  Persze a vezetőknek meglenne az eszköze a postás beszabélyozására (pl. járat elvétel), de hát kérdés, hogy megfelelő-e a vezetőség?

  Perre menni nem érdemes, mert a posta törvény miatt vesztésre vagy itélve aztán akkor fizetheted a per költséget is. :(

  Kry
  De bizony egy utcában, sőt egy körzetben rendszerint ugyan az a postás van, csak betegség illetve szabadságolás esetén van helyettes.”
 • 5. Poltergeist 2008. december 18. 11:08
  „Ne ne,hogy hasbaakassztok már!!!Minden kirendelt postának van egy vezetője akinek feladata és kötelessége bármely problémával foglalkozni és ezt továbbítani a feletese felé illetve jegyzőkönyvet felvenni.Azt aláírom,hogy ebben az országban szerinetem a legnehezebb valamit is elintézni,de az utat végig kell járni és a lépcsőket,ha mindenhol süket fülekre talál simán mennék és feljelenteném a postát,hidd el egyből kezesebbek lesznek nem kell ezektől a csőcseléktől megijedni mert azt hiszik mindenki hülye és ha azt mondják,hogy nem akkor ők azt hiszik az úgy is van.Pedi nem úgy van,főleg ha igazad van.”
 • 4. lolita 2008. december 18. 10:22
  „Ellenörzes miert nincs?Akkor is a posta a hibas hogy ilyen link emberekket foglalkoztat!”
 • 3. mrakos 2008. december 17. 23:15
  „Nekem volt egy nagyon hasonló esetem, ahol hasonló falakba ütköztem, ráadásul némi belső információnak köszönhetően tudtam, hogy a postás a saras.
  Bementem, beszéltem a vezetőséggel, nem nagyon akartak foglalkozni érdemben az ügyel ezért vizsgálatot kértem.
  Ahogy a cikkből is kiderül és én is azt tapasztaltam, hogy:
  Ma kishazánkban a postás nagy úr. Ha egy postás úgy dönt, hogy valaki nem kapja meg a normál, alapdíjas levelét (ugye 90%-ban ilyet kap a legtöbb ember) és nem dobja be, akkor nincs jogorvoslat!
  Csak az esetben lehetne tenni valamit, ha a postást (pl ez ügyben) rajta kapják, hogy a ki nem vitt leveleket éppen elégeti otthon, de erre minimális az esély.
  A posta mereven elzárkózik hogy ténylegesen tegyen valamit egy ilyen ügyben, mert a törvény szerint nem tartozik tényleges felelőséggel az ilyen leveleknél.
  Ez van. A postás nagy úr...

  Amúgy nekem is jöttek ezzel a szöveggel, hogy nem ellenőrizhető erre én kértem, hogy csinálják meg azt hogy egy próba levelet ők maguk beraknak a postás reggeli adagjába a postás tudta nélkül és lássuk meg mi lesz.
  Némi vörösödés és sokamondó hallgatás után egy rövid "Nem" volt a válasz.
  Kérdeztem, miért nem, mert így akkor kiderülne ki a hibás?
  Erre választ se kaptam már.

  Remélem a kézbesítési piac megnyitása végkép tönkreteszi ezt az öskövületet.”
 • 2. 1.László 2008. december 17. 21:10
  „Szerintem az is lehet hogy kulcsal rendelkező "jóakarók" pártfogásukba veszik a postaládák tartalmát. Persze mindenkit megillet az ártatlanság vélelme az az senki sem tekinthető ártatlannak amíg ártatlanságát bombabiztos alibivel nem igazolja. (rendőrségi verzió)”
 • 1. kry 2008. december 17. 17:23
  „ha nem kapok meg valami levelet a szolgáltatóktól akkor keresem,vagy irány a posta,vagy megnézem megfelelőé a postaládám (a kép szerint is gagyi a postaládájuk).már jártam ugy hogy gyerekek heccből kiszedték a leveleim.csak ennyit akartam,ja szerintem nem csak egy postás dolgozhat abban az utcában!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz méteres kalács a győri sétálóutcán

Győr – Szerda délután száz méter hosszúságú, aranybarnára sült mazsolás kalácsot kóstolhat… Tovább olvasom