Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A Tesco mellett tüntettek a tejtermelők Győrben

Ingyentejet osztottak, s mérgelődtek a megyei tejtermelő gazdák a Marcal II-ön tartott csütörtöki demonstrációjukon. Videóval.

"Egészséges magyar tej=magyar munkahely", "Ha külföldi tejet veszel, azzal a magyar teheneket vágod! Vágod?!" – ilyen és ehhez hasonló transzparensek várták az arra járókelőket a békésen tüntető tejtermelők Győrben.

A gazdák azért elkeseredettek, mert míg 2007 végén 2008 elején még literenként 95 forint körül volt a tej felvásárlási ára, addig most 55-60 forintot kapnak a tej literjéért.Videó: Cseh Róbert.


"Ezért megkezdődött az állatok levágása"

Az önköltség pedig állításuk szerint literenként eléri - termelőtől függően - a 75-85 forintot. "Ezért megkezdődött az állatok levágása, így jövőre akár 30 százalékkal is kevesebb lehet a tejelő tehén Magyarországon, mint most" – magyarázták.

A győri demonstráción felszólalt Sümegi Péter mihályi termelő, aki elmondta, hogy "nagy bevásárlóláncoknak 30 százalékról 60 százalékra nőtt a nyereségük a tejen az utóbbi időben, miközben egyre több magyar termelő lehetetlenül el".Tüntetés és ingyenes tejosztás Győrben. Fotók: Bertleff András.

Hogyan tudnak 100 forint alatti tejet árulni a hpiermarketek?

A kisalfold.hu megkérdezte Sümegi Pétert arról, miszerint a hipermarketek úgy tudnak 100 forint alatti, főként külföldről származó tejet árulni, hogy közben bevállalják a tejből keletkező veszteséget, s ezt más termékekkel kompenzálják?

"Ez is megtörténhet, benne van a pakliban" – válaszolta felvetésünkre a mihályi gazda. "A nyugati termelők annyiban vannak nagy előnyben hozzánk képest, hogy ők akár áron alul is el tudják adni a tejet a piaci egyensúly érdekében. Ők ezt megtehetik, mi nem. Ráadásul Európában minden nemzet a saját gazdáinak kedvez; nem csupán a támogatásokkal, de főleg a hazai termék vásárlásával. Franciaországban elképzelhetetlen, hogy a franciák ne francia tejet igyanak" – közölte Sümegi Péter.

Ingyen tejosztás: hosszú sorok

A demonstrációs beszédek vége után a megyei tejtermelők ingyen tejosztásba kezdtek; például a helyi nagycsaládosoknak ajánlották fel ezt a lehetőséget.

Jól mutatva a szegényes magyar világot: rengetegen sorba is álltak az ingyentejért. Volt, aki 6-8 ásványvizes palackot is cipelt a kosarában...


"Ki teszi zsebre a különbözetet?"

2009 augusztusában termelői alapár 56 forint volt a tej kilójáért, melyet a feldolgozók már literben számolva 124 forintért értékesítették. Ezt követően egy liter tej a fogyasztókhoz 257 forintért jut el a boltokban. "Ki teszi zsebre a különbözetet? Miért hagyjuk ezt? Mi nem alamizsnát kérünk, hanem termékünk tisztességes ellenértékét" – tették fel jogos kérdésüket a termelők az egyik szórólapjukon.  


(Gyengén) támogatott bocik

Az EU-tól származó pénz literenként 50 fillérnek megfelelő támogatást biztosít, míg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által előrehozott literenként több mint 8 forintos támogatást nemcsak a magyar tejtermelők kapják meg, hanem az unió többi tejtermelője is.

Pillanatnyilag a tehenek száma hazánkban mintegy 340 ezer, ebből a ténylegesen tejet adó tehenek száma 190 ezer. Az úgynevezett kettős hasznú állatok – köztük tejet is adók – száma összesen 250 ezer.
 


Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. bonita2 2009. november 08. 19:56
  „Ahogy elnezem a holgyeket a kepen, rajuk ferne egy kis "kocogas" a legkozelebbi farmra friss tejert:) Itt nem az idosebbekre gondolok... tudjatok kik vagytok.”
 • 41. pancser 2009. november 07. 00:08
  „40-hez! Aki úgy beszél embertársairól, keményen dolgozó emberekról ahogy Te tetted, szóval ismét mondom moderáld magad. Nagyértékű tenyészállatok vágóba küldése bűn, de a körülményel ha nem változnak ezrével kell ezt megtenni. Ezért cipelték a tehénfejeket! Több ezer tehén feje hullhat a földre, persze ezt jó nem látni mert akkor nem szólhatod le azokat aki állataikért és a megélhetésükért küzdenek. A magyar történelem bizonyos alakjai megvetették a Tiborcokat, de ők nem a magyar történelem dicső lapjainak szereplői.”
 • 40. jirzi1 2009. november 06. 23:08
  „pancser " Ezt ép ésszel nem könnyű felfogni, akinek ez hiányzik vagy beteg annak könnyű!"Szerintem meg az beteg és nincs is esze aki szerencsétlen állatok fejével mászkál az utcán.Ha ez tetszik lehet nálad vannak gondok? Silence Honnan kéne kitiltani két évre ? Azt sem érted amit Te írsz.Ha meg paraszt vagyok akkor lehet .Biztos ismerjük egymást ha így személyeskedünk.Bár én nem vágyom rá...Ez az én véleményem”
 • 39. kolombela 2009. november 06. 16:46
  „Ez nagyon jellemző: az ingyen tejért sorba állnak.
  Aki közvetlenűl a termelőtől akar vásárolni minőségi tejet, az veszi a fáradtságot és megkeresi a lehetőséget, mert van jó pár lehetőség.”
 • 38. adamasz1977 2009. november 06. 12:55
  „Pont emiatt nincs az zembereknek pénze, mert a multi kilopja az országból! I dióták! Nem a termelő adja drágán, hanem a multi, ráadásul a szart!”
 • 37. KIRA 2009. november 06. 12:13
  „Igen sok ,,hazafi,, van, mint látom. Sajnos sok ember nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy
  magyar terméket vásároljon, és ez nem a gazdák ellen szól, hanem a pénztárca mellett. Ez van.
  Ettől még nem rossz ember.
  Macskám meg nincs, nem tudok macskatesztet végezni:)”
 • 36. antikomcsi 2009. november 06. 11:10
  „Én nem iszok tejet, de igyekszek magyar termékeket vásárolni. Ennyit mki megtehet. Persze ha döntő árkülönbség van két termék között elbizonytalanodok. Ilyenkor az elvet felülírja a gyakorlat, figyelni kell a kiadásokra....”
 • 35. todoer 2009. november 06. 10:44
  „Csak jelzem hogy a " hazai "üzletlánc is ugyanilyen áron forgalmazza az import tejet mint a multik . Vajon oda miért nem mennek tüntetni ?
  Egyébként két éve , karácsony körül a gazdák külföldre adták el a tejet ( tartálykocsikban ment ki a tej Olaszországba ) , akkor nem számított a vásárló .
  Jó ötlet a tejautómata , de találkoztam olyannal amiből lefölözött tej jött ( szinte nem rakódott le zsír az üvegre , míg a másik autómatából származó tej után alig lehet kimosni az üveget ) .
  Emlékszem hogy 90-ben az Antall kormány idején 10 ezer ft-ot fizettek minden kivágott marha után,kérdezzeket meg olyan embert aki akkor ott dolgozott , sorban álltak a teherautók a vágóhíd elött .”
 • 34. Silence 2009. november 06. 10:21
  „moderátor
  Szerintem meg a büdös parasztot aki, büdös parasztozik azt kéne kitiltani ki két évre. Persze én nem tenném mert ÉN hiszek a szólásszabadságban. Ennél sokkal durvább, és kifejezetten gyűlölködő kommentek is maradhatnak a hozzászólásokban, mint az enyém. Érdekes.
  Véleményem szerint a multinacionális cégek, bankok és a nálunk sokkal nagyobb érdekérvényesítő képességgel bíró (nemzet)államok, karöltve az évszázadok óta mindig is felbukkanó elvtelen hűbéres magyarokkal alapos munkát végeznek. Szép lassan, de biztosan kivéreztetik a magyar parasztokat és piacot nyernek egy olyan országban, ami valaha Európa éléskamrája volt! El tudja valaki képzelni mi történt volna, ha itt gyújtottak volna fel libamájjal teli kamiont (mint tették Franciaországban) a saját piacunk védelmében?! Nálunk az első komolyabb paraszt megmozdulás után, traktorral behajtani tilos táblákat gyártottak. A magyar emberek többsége még az életében nem ivott valódi tejet, és fogalma sincs a különbségről. Inkább megveszi a hiper- szuper tartós, fél évig garanciális és a tehenet soha nem látott olcsó ,,terméket". Már gyártják a tejet, és a semmihez közelítő előállítási költséggel készülő műtejen lehet a legnagyobbat kaszálni. Persze nem azért veszi meg a sz@.t mert az olyan jó, hanem mert arra van pénze. Holott az VALÓDI tej felvásárlási ára is csak 55 forint és ez mire eljut, a fogyasztókhoz lefölözve a javát már feldolgozva, minimum négy-ötszörös áron kerül a boltokba.
  Véleményem szerint ki kell szórni a rendszerből mindenkit, aki nem tisztességes módon működik a piacon . A spekulánsokat, a 70%-os árréssel dolgozó kerekedőket(?), a gabonát felvásárló, majd azt ügyvédi segítséggel másnak átjátszó és persze azt ki nem fizető csalókat, a kamu pályázatírókat és még sorolhatnám . Az egész mezőgazdasági struktúránkat gyökeresen meg kell változtatni és át kell alakítani , és az Uniós pályázati - támogatási rendszert felül és ki kell vizsgálni .

  Üdvözlettel : egy városi ember, aki felfogja hogy miért van szükség a parasztságra, és nem szeretné ha a parasztok elmennének utcát seperni, vagy futószalag mellett UHT tejet csomagoni.”
 • 33. pancser 2009. november 06. 09:53
  „"jirzi1" Nem fognád vissza magad? Ezekkel a beszólásokkal magadat minősíted. Sokan ruháztak be a tejtermelésbe, épületeket emeletek, tenyészállatokat vásároltak. Most számolják fel amire áldoztak? Az értékes, jól tejelő állatok menjenek a vágóhídra? Ezt ép ésszel nem könnyű felfogni, akinek ez hiányzik vagy beteg annak könnyű!”
 • 32. pancser 2009. november 06. 09:48
  „28-hoz! Az UHT-el végezd el a macska tesztet. Az abból áll, hogy tegyél a cicád elé 3 tálat. Az egyikben legyen termelő tej, a másikban dobozos Mizó vagy más normál tej a harmadikban UHT tej tej legyen. A többit bízd az állatkára. Majd ő minősít. Az erősen hőkezelt tej nem ugyanaz mint a másik kettő. Ha egy tejből teljesen kiirtják a tejsavbaktériumokat, továbbá ha a működésükre is alalmatlanná teszik ezt a fehér folyadékot ez emésztési problémákat is okozhat. A sterilitás nem feltétlenül előnyös. Magam 130 ft körüli áron veszem a szupermarketekben a dobozos sima tejet, mert egyszerűbb vele bánni minthogy üveget mosogassak nap mint nap!”
 • 31. Silence 2009. november 05. 23:26
  „moderálva személyeskedő”
 • 30. jirzi1 2009. november 05. 23:09
  „Ja és ha nem éri meg ne csináld .Van utcaseprés ,gyári meló........Lehet válogatni .”
 • 29. jirzi1 2009. november 05. 23:02
  „Én meg a büdös parasztot aki levágott állatfejekkel mászkál leültetném legalább két évre .Bevonnám az összes papírját ami feljogosítja hogy állatot tartson (ha eggyálltalán létezik ilyen).És mind ezt csak azért mert aki ennyire tiszteli azt az élőlényt aki a kenyeret a szájába adja az nem érdemel mást csak megvetést”
 • 28. laura01 2009. november 05. 21:41
  „Honleányság vagy sem ez van. Én támogatom az adómmal is a magyar tejtermelőket, kapnak elég támogatást az államtól. Na ez persze vicc.:)Amúgy meg ha nem 3szoros, akkor kb. közel kétszeres biztos. Drágább mint az olcsóbb tej. Nekem jelen pillanat ez számít. Kb. 1 éve biztosan csak UHT tejet veszünk. Ja a Kuntejet nem szeretem, a Mizo-val nem vagyok kibékülve, még egy ideig a Plusban lehetett kapni az ALPA tejet azt szerettük. Aműgy meg drágábbak. Ne már meg lehet nézni a Tesco-ban hogy 1 l dobozos kunsági vagy mizo tej mennyibe kerül.”
 • 27. Freehill 2009. november 05. 19:12
  „Először én is félreértettem :). Akkor már lehetett volna "A Tesco mellett tüntettek a Tesco ellen" :)”
 • 26. majkani 2009. november 05. 19:09
  „Hogy lehet ilyen címet adni? A firkász nem tudja, hogy valaki vagy valami mellett tüntetni mit jelent?”
 • 25. pancser 2009. november 05. 19:05
  „Kedves "laura01"! Nem vagy éppen honleány, miért haragszol ezekre az emberekre? Nem tudom honnét veszed a 3x-os árat? A nálunk forgalomba lévő import tej, szlovákiai és lengyel eredetű. Ha megnézed a csomagolást és mondjuk Mizo ,vagy Kuntejet stb.veszel szlovák helyett segítesz az országnak. Ezek sem drágábbak a többinél.”
 • 24. viperetta335 2009. november 05. 18:55
  „Aki ennek a lényegét nem fogja fel és a tuskóban vásárol ...<moderálva>”
 • 23. laura01 2009. november 05. 18:49
  „Na a Tesco mellett éles kiefejezés, az OTP bejárata mellett tüntettek és a kocsi a fűbejáarttól kb. 5 méterre volt, a tescótól meg 25-re akkor miről beszélünk!
  Kisalföld szerkesztője, helyileg nézze már meg jobban na mindegy a Bank mellett . Ja és ott voltam és láttam, hogy helyileg hol is van. Ugyanezt a m távolságot már nem merték volna Tescótól megtenni. Amúgy meg akkor fogok magyar tejet venni, ha ugyanolyan árban lesz mint a multik által forgalmazott tej. És nem kerül 3x annyiba.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kincsekkel, kódexekkel ünnepelnek

Győr - Új kiállítással ünnepli 20. ˝születésnapját˝ az egyházmegyei kincstár és könyvtár. Tovább olvasom