Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A Tesco és a többiek: a saját termékek közül mennyi magyar?

Közeleg hazánk legszebb nemzeti ünnepe, a kisalfold.hu pedig ennek apropóján Győrben utánajárt, hogy a Tesco, az Interspar, a CBA és a Lidl saját márkás termékei hány esetben készülnek idehaza, s hány esetben származnak külföldről?


Győri portyánk során a szóban forgó négy üzletláncban ugyanazt a tizennégy, többségében alapvető élelmiszer származási országát gyűjtöttük lajstromba.

A termékek közé nem véletlenül bekerült a "Túró Rudi" is. Kíváncsiak voltunk ugyanis, hogy a jellegzetes magyar finomságot mennyire próbálják pofátlanul utánozni (értsd: külföldön gyártatni) a nagy multik.

Lássuk, mire jutottunk!


Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.


Tesco: kivételesen kellemesen csalódtunk

Ha kedves Olvasóink figyelemmel kísérik az üzletláncokat összehasonlító anyagainkat, akkor tán feltűnt már, hogy jelensorok elkövetője nem túlságosan elégedett a "Teszkóval". Ennek megfelelően eddig sok jót nem is írtunk a piros-kék multiról, most azonban kivételt kell tennünk. Legalábbis amellett biztosan nem szabad elmenni, hogy a termékeken messze a Tesco tünteti fel a legkorrektebben a származási országot.

Az persze megint más kérdés, hogy a saját termékek közül nem egyet importál külföldről a Tesco, de összességében azért nem olyan rossz az arány: 9:5 a hazai áruk javára. (Ha adott saját termékből találtunk magyart és külföldit egyaránt az üzletben, akkor a pontozásnál fél-fél pontot könyveltünk el.)


Saját termék  Származási ország 
tej  Magyarország 
virsli  Magyarország 
paprikás szalámi  Magyarország 
trappista sajt   Németország 
margarin  Lengyelország 
vaj  Németország 
tészta  a legtöbb termék Csehországból származik, de akad magyar is 
olaj  Magyarország 
uborka konzerv  Magyarország 
meggy befőtt  Magyarország 
ketchup  Csehország 
mustár  Magyarország 
"Túró Rudi" Magyarország 
jégkrém a legtöbb jégkrém Lengyelországból származik, de akad magyar is 


Interspar: szükség volt képzeletbeli szemüvegünkre

Az Intersparban bizony többször is fel kellett vennünk képzeletbeli szemüvegünket: egy-egy termék esetében ugyanis nem találtuk elsőre az árucikk származási helyét. A saját dobozos tejeken például nincs is rajta; azért merjük mégis kijelenteni, hogy magyar bociknak (is) köszönhető a SPAR-tej, mert a 12-es kartondobozon ott ékesedett a hazai gyártó.

A SPAR-ban a magyar és külföldi árucikkek aránya: 8,5-5,5.

Saját termék  Származási ország  
tej   Magyarország
virsli  Ausztria 
paprikás szalámi  Ausztria, Magyarország 
trappista sajt   Magyarország  
margarin  Ausztria 
vaj  Ausztria 
tészta  Magyarország  
olaj  Magyarország  
uborka konzerv  Magyarország  
meggy befőtt  Magyarország  
ketchup  Lengyelország 
mustár  Magyarország  
"Túró Rudi"  Magyarország  
fagylalt  Németország 

CBA: nem találtunk külföldről importált saját terméket

Ebben az összeállításban bizonyosan a CBA értékelése ígérkezik a legpikánsabbnak, hisz a "magyar üzletlánc" tulajdonosai, a Lázár-fivérek politikailag köztudottan elkötelezett jobboldaliak.

Nos, ha valaki azt várta volna esetleg, hogy a CBA-t telepakolták külföldről származó saját termékkel, akkor ki kell ábrándítanunk. A tizennégy vizsgált saját termékből tizenkettő ugyanis magyar készítésű, míg piros-fehér "Túró Rudit" és vajat nem találtunk a szabadhegyi üzletben.

Bár ennek a cikknek nem témája az árak összehasonlítása, de azt mindenképp meg kell említeni, hogy a CBA-ban több olyan saját márkás terméket is találtunk, mely nem olcsóbb egy-egy gyártó árucikkénél.

A CBA-ban a magyar és külföldi árucikkek aránya: 12-0.

Saját termék   Származási ország  
tej   Magyarország  
virsli  Magyarország  
paprikás szalámi  Magyarország  
trappista sajt   Magyarország  
margarin  Magyarország  
vaj  nincs/nem volt saját termékben 
tészta  Magyarország  
olaj  Magyarország  
uborka konzerv  Magyarország  
meggy befőtt  Magyarország  
ketchup  Magyarország  
mustár  Magyarország  
"Túró Rudi" nincs/nem volt saját termékben  
fagylalt  Magyarország 

Lidl: többnyire akad magyar és külföldi saját márkás termék is

Végezetül, elemezzük kicsit a Győrben villámtempóban terjeszkedő német diszkontot. A Lidl esetében alapjáraton nem könnyű a helyzet, hisz az üzleteik kis túlzással csak ilyen-olyan fantázianévre hallgató, saját márkás termékekkel vannak tele.

Ezek között gyakran találni magyar és külföldi árut is azonos árvolumenben, azaz mindenki maga döntheti el, hogy a magyar tésztának szavaz bizalmat, vagy inkább az olasz pastának?

A Lidl-ban a magyar és külföldi árucikkek aránya: 8-6.

Saját termék   Származási ország  
tej   Magyarország 
virsli Németország, Csehország, Magyarország 
paprikás szalámi  Németország, Magyarország 
trappista sajt  Magyarország 
margarin  nem tüntették fel a terméken, de nem tűnt hazainak a Lidl-margarin 
vaj  Made in EU (ezt olvastuk a LIDL-vajon) 
tészta  Olaszország, Magyarország 
olaj  Magyarország 
uborka konverv  Németország, Magyarország 
meggy befőtt  Magyarország 
ketchup  csak a forgalmazót tüntették fel a csomagoláson 
mustár  Magyarország 
"Túró Rudi" Magyarország 
fagylalt  Németország, Franciaország  

Szavazzon!

Olvasóink írták

126 hozzászólás
 • 126. sharapova2008 2010. május 15. 18:40
  „Szépen fejlett politikai tengeri kígyóvá vált a magyarkodó ideológia bevitele a kereskedelembe! A vásárlót a minőség és ár érdekli,a kettő meg is fordítható!A vásárlót nem érdeklik a közgazdasági megfontolások,nem kéri számon,hogy miért a legmagasabb az adózott jövedelem felső határa a mezőgazdaságban,azt sem érdekli,hogy mekkora állami támogatást kapnak a gazdák gépek beszerzésére(hogy aztán politikai okokból a fővárosba vonuljanak és felszántsák a Kossuth teret!).Mint ahogy a gazdákat sem érdekli,hogy a nagycsaládok hogyan tudják megvenni a 250-300 Ft/literes tejeket...! Ja,a szöveg ismert,a multik az okai! Megjegyzem,régen a gazdák értékesítési szövetkezetekbe tömörültek,tejcsarnokot működtetettek,úgy tisztességes áron tudták a tejet értékesíteni! Most is vannak találékony gazdák,akik 160 Ft-ért árulják a házi tejet(!),autóval járják körbe a várost és a falvakat,ők nem " magyarkodnak" és siránkoznak,GONDOLKODNAK,A VÁSÁRLÓK KEDVÉBEN JÁRNAK,ŐK IS MEGTALÁLJÁK SZÁMÍTÁSUKAT!”
 • 125. Agent 2010. március 14. 07:46
  „"Panaszkodtok,hogy nem éritek meg a 65évet"
  hogyan panaszkodik az aki már nem is él?:)”
 • 124. fortuna54 2010. március 13. 13:45
  „121 turtle.Hasonlicsd össze a holland,és magyar átlagos életkort,és utánna mondj véleményt.A piacokon zsirral töltöt kolbászok,hurkák,azok ám a hungarikumok. Panaszkodtok,hogy nem éritek meg a 65évet,a nyugdijhatárt,látod ez hollandiában nem probléma.Különben,jártál te már hollandiában?”
 • 123. pancser 2010. március 12. 21:40
  „120! Nem a jó magyar borokat ostroroztam, hanem azt, hogy a régi gondos bor és szőlőtermelést eluralta a trehányság. Ott is akarnak minőségi bort termelni ahol nem lehet. Emlékeztek még az SzDSZ-es figurára, aki a saját területére is kiterjesztette a borvidékekek egyikét. Kérdem én ettől az a bor minőségileg megváltozott? Ah dehogy, elrontotta a többit!”
 • 122. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. március 12. 19:09
  „#121Turtle:Ezért van mindig tele a saroglya paprikával, paradicsommal nyaranta mikor jövünk vissza.
  Biztos a Lidl-s sajtos esetre gondolsz. Amint kiderült levette a polcairól a LIDl. De!!!! Vigyázz, mert átcímkézve még Magyarországra kerülhetett, attól hogy azt hazudták, hogy nem került belőle Mo-ra, mivel már nincsenek határok, így az kerül be, amit gondol a LIDL....”
 • 121. turtle 2010. március 12. 18:29
  „Kedves Félix ,én úgy látom hogy a kajáiktól a németek is megbetegszenek. Sőt Ausztriában páran bele is pusztultak a kiváló minőségbe. Nem igaz, hogy az ottani termékekben kevesebb lenne az adalékanyag (mivel az a modern élelmiszeripar lelke). Azonkivül a gyümölcsöket,zöldségeket ténykeg sikerült élvezhetetlenné nemesíteniük élen a hollandokkal. A paradicsomnak , dinnyének is egyszerű víz íze van, lehet hogy külsőleg jól néz ki.”
 • 120. Mankapunka 2010. március 12. 18:25
  „Felix

  Én nekem a BitBurger ízlett oadkint. Hozott már más is 10 %-os sört,na az már cucc.

  pancser

  Nem hinném,mert egy Spanyol gazdaggyereknek 2004-ben Valnecia mellé egy egész kamionnyi Tokaji bort vittünk. Jó kis régi hűtős,Hungarocamionos póttal.

  Világ szinten elismert volt a Hungarocamion,csak jöttek a Wabere Gyuri bácsi,és felvásárolta.”
 • 119. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. március 12. 18:23
  „#118fortuna54:Sajtot én is csak azért szoktam kihozni, mert szeretem az Óvártej termékeit. Nem utolsósorban náluk írtam az első diplomamunkámat, illetve diákként is dolgoztam náluk. Felvágottféléknél, kenőmájasféléknél pedig a Kaiser-Food-ot preferálom.”
 • 118. fortuna54 2010. március 12. 17:16
  „Félix.Minden héten németben vásálgatunk.Gondolom,a német söröket is eléggé ismerem,és a rövid italokat is.Azért igazad van,minden jóbol van elég,mind a két országban.”
 • 117. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. március 12. 16:56
  „#113fortuna54:Te sem tudod mennyiféle sajt, illetve sör van itt Németben.....Sörből a Schwarzer Hahnt tudnám javasolni (feketesör).Eszméletlen finom...”
 • 116. Patriot 2010. március 12. 16:32
  „115!
  Nem vagy Te rossz ember ha ismered a Sárkány pincét.
  :))”
 • 115. Agent 2010. március 12. 16:25
  „112:1 Rugó=1000 Ft
  http://szleng.blog.hu/2009/09/02/rugo_2

  Borvitához annyit tudok mondani, ahogy a falfirka mondja, a haza borokat leszólónak:
  +CABERNET
  -INTERNET
  :)
  Szerintem meg a nyúli sárkány pince vörösborát (helyben fogyasztandó!) nem verheti semmi, a chileiek meg tuti dobnának egy hátast a jóféle kajárpéci nohától:)”
 • 114. fortuna54 2010. március 12. 16:20
  „112-es.Te milyen rugókkal fizetsz mindenhol?A rugót ismerem,de nem mind fizetöeszközt.53 éves külföld után,talán valamit elfelejtettem?”
 • 113. fortuna54 2010. március 12. 16:13
  „101-es Félix.Hát a cukron,és sajton kivül mi is minden évben bevásállunk,m.országon.De azért sajtot csak ne hozzak hollandiába.Ha tudnád,micsoda választék van itt a sajtokbol.A cukor pedig,mindenhol édes,és ezt lehetöleg mellözzük.”
 • 112. 983 2010. március 12. 15:28
  „De jó, h a magyar hajléktalanoknak van 6 rugója olyan borra, amit én csak Karácsonykor látok, azt is csak ajándékba kapom!”
 • 111. pancser 2010. március 12. 15:18
  „109! Velem borban nem érdemes vitatkozni! Egyrészt nem szoktam kannás bort inni, eléggé válogatós vagyok. A hasonló minőség a chilei esetében harmada árában van a magyarnak. Fizikai tulajdonságokat illetően a hasonló árkategórájú magyaroknál sokkal jobbak. Teltebb gyümölcsesebb ízűk van. Ízről nem érdemes vitatkozni, kinek a pap kinek a papné. Minden esetre, figyelem az embereket, Shiraz, Cabernet van a kocsikban rendesen, csak nem magyar. Magyart a hajléktalanok vesznek ugyanabban az áruházláncban, meg lepukkadt alakok. Hozzá kell tennem ebben az áruházban nincsenek magasabb árfekvésű magyar borok.
  az átlag borívó meg rájött, hogy a chileivel jobban jár!
  Amit írtam ez nekem sem tetszik, de a megoldás az nem a versenytársak leszólásában van, ez legfeljebb egy ideig tartja vissza a fogyasztóket.”
 • 110. pancser 2010. március 12. 15:07
  „108! Sajnos nem, mert lényegesen jobbak a chilei, az ausztrál, és dél-afrikai borok. Nem véletlenül kéne kivágni a magyar termőhelyekről a fele szőlőt. Versenyképesek csak a legjobb termőhelyeinken termelt borainkkal lehetünk még itthon is. Tehát a megoldás: nem pocskondiázni kell a versenytársakat, hanem felülmulni!”
 • 109. 983 2010. március 12. 14:44
  „Pancser: Te sem ittál még jó cabernet-et. Mit gondolsz, hogy kerül ide Chile-ből, úgy, h mikor még ideér is ugyan azon alacsony árkategóriában van ? Ilyenkor nekem mindig eszembe jut mennyibe kerülhet abból ott egy liter... akár mi is legyen benn, mert ki tudja mitől olyan a színe, fogalmad sincs milyen ott a szabályozás.
  Egyébként hány Ft-os borokról beszélsz? 500 - 1000 ? Nézz szét szomszédéknál mennyi egy igazi "menő" fajta, elárulom 10 rugó előtt nem találsz. Egyik éven szerencsém volt jó kis drága franciához, meglepetésemre az üveg alján valami átlátszó szintetikus maradványoknak kinéző bigyókkal volt tele... felettébb különös... azt nem is mondom milyen volt a gyomrom utána.
  Különben meg külföldön a híg pancsot szeretik, nálunk van ez a jó kis testes igazi nekünk való fajta...
  Cabernet... az egyik kedvencem... sok ember szerintem a kannáshoz szokott, aztán annak ízvilágát keresi utána mindenben... :)”
 • 108. Agent 2010. március 12. 14:40
  „104, szerintem a borokat nem lehet és nem is érdemes összehasonlítani”
 • 107. Patriot 2010. március 12. 14:17
  „104, az anyagi nyomorod mellé ne találjál ki meséket.
  Kutyát sem érdekel a 100ft-os chilei borod, meg a veszélyes hulladék temetőben történő minőségi vásárlásaid.”
126 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városrét: szakított a Rába az Engellel

A Budapesti Értéktőzsdén szerdán a Rába Járműipari Holding Nyrt. bejelentette, hogy felmondással… Tovább olvasom