Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

A tervezett menekülttábor ellen tüntettek Győrben - videó a tiltakozásról

Több százan tüntettek a Vámosszabadira tervezett menekülttábor megnyitása ellen péntek délután Győr belvárosában.

Réti Csaba (független) polgármester közölte: Vámosszabadi befogadó település, ezt bizonyítja, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben jelentősen felduzzasztotta a lakosságszámot a beköltözés. Mivel azonban más kultúrkörből érkeznek majd a nyitott befogadótábor lakói, nem garantálható, hogy konfliktusmentes lesz a helyiek és a menekültek együttélése - mondta.


A raklapokból összerakott színpadra lépők közül többen is kiemelték: mindeddig semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kaptak a tábor megnyitásának tervéről, amelyet tudomásuk szerint hatástanulmánnyal sem támogattak meg.

A kulturális különbségek mellett többen az egészségi kockázatokat hangoztatták, mondván, olyan térségekből érkeznek a menekülők, ahol mindennaposnak számítanak Magyarországon ismeretlen betegségek. Mások azt hangoztatták: a családjukat, javaikat hátrahagyó menekülők olyan elkeseredettek, hogy nem számít nekik, ha feldúlják mások életét, biztonságérzetét.

Menekülttábor: Nem! Tüntetés Győrben.


A megmozdulás résztvevőinek csaknem fele "Menekülttábor - ide nem való! Tiltakozunk!" feliratú pólót viselt, s szinte minden felszólaló azzal zárta beszédét: "ez a tábor nem ide való".

E hónap elején, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat közgyűlésének ülésén Kovács Gyula, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyei vezetője bejelentette: hamarosan 216 illegális bevándorló elhelyezésére alkalmas nyílt befogadóállomás kezdi meg működését a magyar-szlovák határnál fekvő Vámosszabadiban.

Közlése szerint olyan embereket helyeznek el a falutól és a kisalföldi megyeszékhelytől is több kilométerre fekvő objektumban, akik nem jelentenek különösebb kockázati tényezőt, így nem kell őket menekültügyi őrizetbe venni.

A helyiek falugyűlésen és két alkalommal félpályás útlezáró demonstráción tiltakoztak a terv ellen.

Pintér Sándor belügyminiszter a múlt héten a Kisalfölddel azt közölte: Vámosszabadiban lesz a kilencedik magyarországi menekülttábor. A miniszter indoklásában arra hivatkozott, hogy az elmúlt hónapokban Magyarországra érkezett nagyszámú menedékkérő elhelyezését már nem tudják megoldani a meglévő létesítményekben. Azt mondta, Vámosszabadira szükség van, ott "nagyobb anyagi ráfordítás nélkül meg lehet nyitni a tábort".

Olvasóink írták

76 hozzászólás
 • 76. W118 2013. július 04. 22:48
  „to 64. pancser 2013.06.29. 22:45

  Miért nem tiszteled honfitársaid véleményét,akaratát?
  Úgy tűnik mintha egyedül lennél a véleményeddel.
  Még hogy Győr,semmit se fog észrevenni?
  Még Óvár is ,meg Sopron is.
  Tényleg azt gondolod,hogy nyugodtan megülnek a fenekükön azok ,akik több ezer kilométerről
  indultak és itt feltartóztatták őket?
  Hány éves vagy kis herceg?
  Ha már kinőttél a nagycsoportból vajon miért támogatsz olyan ügyet,ami minden érintett akaratával szembemegy?”
 • 75. juju78 2013. július 02. 20:32
  „Biztosan értesült/ek róla, hogy a kormányzat - "tökön-paszulyon" átgázolva - nyílt menekülttábort akar létrehozni Győrtől alig 5 kilométerre. Sok a téves, illetve fél-információ, ezért szeretnénk az emberek figyelmét pár dologra ráirányítani. (az összes pont dokumentumokkal alátámasztható, lásd http://www.vamosszabadi.hu/index.php/menekuelttabor)

  1.tény: 2012 egész évben 2200-an folyamodtak menedékjogért. Idén június 01-17 között (vagyis alig két hét alatt) 2300-an! Ebben a tempóban percek alatt megtelik az országunk menedékkérőkkel.

  1. kérdés: Miért ide jönnek? Mert jelenleg a schengeni-zónán belül Mo-on a legenyhébbek a bevándorlás szabályai. Mert Mo-on nem veszik előzetes őrizetbe a bevándorlókat arra az időre sem, amíg ügyüket elrendezik. Mert itt napi 3x étkezést, szállást, zsebpénzt, internetet, orvosi ellátást és közoktatást kapnak. Mert még a saját szállásukat sem nekik kell takarítaniuk.

  2. tény: A menedékkérők nagy része politikailag instabil, zűrös környékekről (Afganisztán, Pakisztán, a fekete-Afrika országai, stb.) érkezik, bármiféle személyes iratok nélkül.

  2. kérdés: Biztosított-e a köztörvényes bűnözők, erőszaktevők, kábítószer- és embercsempészek, vagy "egyszerű" rablók kiszűrése a menedékkérők közül? Nem sajnos nem biztosított. A magyar hatóságok a menedékkérelem benyújtásakor "bemondásra" készítenek igazolványt, új személyazonosságot adva azoknak is, akik egyáltalán nem a háború elől menekülnek. Ilyen jellegű szűrés a bevándorlási folyamatban nincsen!

  3. tény: A menedékkérők származási országaiban több helyen tiltott a védőoltások beadása, így ott a hepatitis, a HIV, az ebola, a kolera, a lepra, a szamárköhögés, a járványos gyermekbénulás, a dengue-láz, a malária mindennapos betegségeknek számítanak.

  3. kérdés: Biztosított-e a befogadó ország járványügyi védelme? Nem, sajnos nem biztosított. A magyar hatóság testsúlyt és vérnyomást mér, max. 3 napig figyeli meg a bevándorlót, majd a magyar közösségbe engedi. A felsorolt betegségek lappangási ideje hetekben-hónapokban mérhető, így a magyar lakosság bőven fertőződhet, mire valakin diagnosztizálják a betegséget.

  4. tény: a tervezett tábor NYÍLT befogadóállomás lenne.

  4. kérdés: miben különbözik ez az ún. "kiemelt kockázatú", vagyis zárt táboroktól? A nyílt tábort a lakó 06-22 óra között bármikor elhagyhatja, ha nem tér vissza, semmilyen szankció nem bünteti. BÁRMIT csinál a táboron kívül, ha nem megy vissza, sose találják meg.

  5. tény: A tábor Győrtől 5km-re, a magyar-szlovák határtól 200 méterre lévő épületben lenne.

  5. kérdés: Hova járnak majd a bevándorlók? Mivel Vámosszabadin semmi nincs (dohányáru, ruhanemű, élelmiszer, szórakozási lehetőség SEM), a bevándorlók bizonyosan GYŐRBE fognak bejárni. Tapasztalat: A bicskei táborból 4km az állomás, odáig elsétálnak, vonattal járnak Budapestre.

  6. tény: a származási országokban a nő = tulajdon, önálló joga nincs. Tulajdont az erősebb szerez, a gyerek nem érték. A 8-10 éves lány már házasulandó korú. A Győr melletti táborba EGYEDÜLÁLLÓ FÉRFIAKAT terveznek telepíteni (Bicske a "családos" tábor)

  6. kérdés: Befolyásolja ez a közbiztonságot Győr közterületein, sétálóutcáin, bevásárlóközpontjaiban? A debreceni nyílt állomás tapasztalatai alapján az egész város közbiztonsága drasztikusan romlik, a tábor környéke és a táborlakók "vonulási útvonalai" háborús övezetté válnak.

  7. tény: a tábor megvalósítása szembemegy minden hatályos jogszabállyal, natura2000 területen, az államhatár védett sávjában, mindenféle hatósági engedély nélkül akarják az idegenrendészeti célú létesítményt létrehozni.

  7. kérdés: megtehetik? Ha mindenki csak hallgat, akkor úgy fogunk járni, mint Debrecen, Bicske, vagy Balassagyarmat. Ezért kell minél szélesebb körben terjeszteni a fenti tényeket, amihez az Ön/Önök segítségét is várjuk.

  Kérjük csatlakozzanak a "Menekülttábor Vámosszabadin? Köszönjük NEM kérjük" facebook-csoporthoz, kövessék figyelemmel és terjesszék az ottani híreket a facebook-on kívül is.”
 • 74. Swani 2013. július 01. 15:11
  „Pancser!
  Mikor meglátják a kirakatokban a luxus cikkeket nekik is az kell.Nem lesznek bezárva! Oda mehetnek ahova akarnak! És hidd el nekem menni fognak. Többet lesznek a táboron kivűl mint belűl. Egy éve után akik családostól jöttek a helybeli tanács köteles lakást biztositani a reszükre. Ha nem megsertik a bevandorló család az emberi jogait!”
 • 73. Swani 2013. július 01. 14:53
  „Swing-heil!
  A nyugati gazdag országok megteltek már bevándorlókkal. Sőt, még belső te..oristákkal is! Most a szégény Magyarországnak kell eltartani azokat, akik senkinek nem kellenek. Itt látszik, hogy müködik az "EU. demokráciaja", Győr -Sopron megye lakosságának a kivánsága sárba van tiporva. Ez a kezdet. Várjátok meg, mikor tapasztalni fogjátok a negativ hatását ennek a politikai bevándolási project-nek. De akkor már keső lesz cselekedni!”
 • 72. Swani 2013. július 01. 14:14
  „Swing-heil!
  Én megirom neked kik jönnek. Nem erurópaiak! Olyanok jönnek kiknek a kulturájuk vallásuk teljesen ellentétben van keresztény Európa kulturájával. Olyanok jönnek , kiket orvos nem vizsgált meg évek óta és nem tudod, hogy egy tüsszenéssel hány személyt teritenek be TB-vel. Ha ez nem elég; nézzel körül mi történt Európa nagy városaiban, ahol a liberális Strasbourgi Emberi Jogok Biroságának paragrafusai több jogot adtak a bevándorlóknak mint az európai adófizetőknek. Ha csak Britannia városait nézzük gyönyörű környezetek lettek elgettósitva, ahova az ott született angolok félnek látogatni. A bevándorlókból ket generácio nem beszéli a befogadó ország nyelvét. Nem akarnak asszimilálodni és semmibe veszik a befogadó ország törvényeit mert az EU emberi jogok törvenye pozitivan kulönbözteti meg őket. Felhivom a figyelmedet! Ha egy gazdag országban mint Britannia, anyagi es szocialis gondokat okoz e bevandorlóknak az eltartása akkor képzeld el milyen hatással lesz az EU által Magyarországra erőltetett bevndorlási politika otthon?. Amint láthattad a TV-ben; Svédországban, Britanniában, Franciaországban, már saját börükön tapasztalták a globalizacio oltáránál hajlongó brüsszeli és frankfurti liberális elvtársak bevándorlási politikájának negativ hatását. Már nincs hova rakni őket most Magyarországot és a szegény országokat szemelték ki, a soha nem szünő bevándorlók eltartására!!”
 • 71. DON 2013. június 30. 20:18
  „64. pancser 2013.06.29. 22:45
  Kezdesz kiborítani!
  csak azért lenne ott jó helyen, mert nem Móvár mellett nyitják? A kibicnek a kártyaasztalnál is kuss a neve!”
 • 70. booo 2013. június 30. 17:38
  „Egy az Isten hátamögötti, régi orosz laktanyát alakítsanak át nekik, lakott településtől távol.
  Önellátó tábort !! Nem is kellene kimenőt adni nekik, mert nem volna hova! :-)”
 • 69. Swing-heil 2013. június 30. 02:27
  „Ha nem tévedek a szomszédos országokban nincs olyan körülmény, ami miatt az ott élő embereknek menekülnie kellene. Ezért nem is menekülnek. Ezek az emberek, akiket ebben a táborban el kívánnak helyezni több száz, több ezer kilométerről jönnek, javarészben egy másik földrészről. Aki menekül, az örül, ha elhagyja, el tudja hagyni azt az országot, ahol őt faji, vallási, politikai, stb. okokból üldözik és a szomszédos országban jelentkezik a hatóságoknál. Akiket ide akarnak elszállásolni mondva csinált indokokkal regisztráltatják magukat, mint "menekültek" és tucatszor próbálkoznak meg nyugatibb országba jutni. Tehát Magyarországot tranzitországnak tekintik. Javaslom, ebben az esetben viselkedjen is úgy az ország. Engedjük őket menni. Nem tábor kell, hanem zöld út!”
 • 68. sophiem71 2013. június 30. 00:29
  „Pancser64.
  Szerintem on nem a tabor mellett van, csak nincs kihez szolnia ezert szurkal be ilyen egetvero ostobasagokat folyamatosan. Maskent tudhatna, hogy vamosszabadi falu szeletol 1000 meterre lenne a tabor, gyalogosan 15 perc. Gyor busszal az Arkadig 8 perc, hadd ne folytassam.. Szoval ez egyaltalan nem csak Vamosszabadi problemaja. Azok ez emberek nagy hanyada nem menekult, hanem illegalis hatarserto. Nagy a kulonbseg! Latva a debreceni bekescsabai helyzetet itt sem lenne maskent. Egyszoval nem Vamosszabadira valo, vagy kulonben a kulonbuszok menni fognak folyamatosan, ne unatkozzanak a faluban, lassanak vilagot, szorakozzanak, mehetnek onhoz is pacsizni....”
 • 67. juju78 2013. június 29. 23:43
  „64. pancser
  Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna...”
 • 66. JKyra2013 2013. június 29. 23:06
  „Pancser Te ezt komolyan mondod, ez komolyan hihetetlen, hogy azt hiszed aki Afrikából idáig eljutott annak távolság Győr:-))) Mindent fogsz érezni belőle...ide fognak bejárni mindenért!!! Bízom benne, hogy a saját bőrödön fogod érezni mit tesznek majd Veled, az értékeiddel a Családoddal, és akkor talán gondolkodsz!Pl. Itt kap kórházi ellátást! vagy a Te kis náthás Gyerkőd mellett fog ülni a tbc-vel, vagy a maláriájával!”
 • 65. Pretorianus 2013. június 29. 23:00
  „64. pancser 2013.06.29. 22:45
  Ó, dehogy is nem,a szomszédodban. :)”
 • 64. pancser 2013. június 29. 22:45
  „Nem bolondozzatok, mit vesz észre a táborból Győr? Semmit! Ezek meg tüntessenek otthon vagy a Budapesten!
  Az a tábor jobb helyen nem is lehetne a megyében!”
 • 63. dödike 2013. június 29. 22:26
  „Valószínű hogy Győrnek vastagon ki kell venni ebből a részét.Borkainak lejött az ukáz és hallgat,pedig a menekültek egészségügyi és kórházi ellátását itt kell megoldani.Majd várakozhatunk még többet a rendeléseken.”
 • 62. JKyra2013 2013. június 29. 22:23
  „Kicsitmás, nincs háború? még szerencse, de marcipánból sincs a kerítés Nálunk se. Nem sajnálhatom mindig az egész világot, hanem ahol vagyok Nekem is élni kell. Én dolgozom, adót fizetek és majd eltartom azt a sok embert a többi honfitársammal együtt az országba aki belopakodnak hetekig, hónapokig itt maradnak, mert nekiindultak a világnak.
  Nem tud meghatni, hogy Ő a Gyerekével menekül, mert majd Én is menekülhetek a Magaméval, amikor az utcán Nekem esik, vagy megpróbál bármit is az éjszaka közepén elvenni Tőlem a lakásomból. És Ők nem ketten jönnek majd bármiért is!!! Mert mindent visznek amit látnak... Azt se tudják mi van itt Náluk, Nekik ez maga a kánaán lesz, visznek amit tudnak, ahogy tudnak...és majd amikor a kicsi rózsaszín barbiet kicsavarja a Gyereked kezéből két pofon kíséretébe lehet nyavajogni!!!

  Az a baj, hogy nem Győrbe kell jönni tüntetni, mert nincs értelme.Most itt arra gondolok, ez egy másik város, jogilag nem tartozik össze a két település...Vámosszabadi Polgármesterének kell kiírni szavazást erről, aláírni minden vámosszabadin élőnek. Aztán behozni Győrbe és további aláírásokat gyűjteni.Meg kell tudni biztos, hiteles forrásból ez ellen hivatalosan hol lehet fellépni, hivatalos formában. Szerezni kell egy nemzetközi, menekültügyi jogban jártas jogászt/ügyvédet! Minden hivatalos fórumon fellépni, ahol ténylegesen is tehetnek ezért. Mert facebookozni, megosztogatni lehet, meg itt véleményezgetni, de az együttérzés kevés. Ténylegesen lehet ez ellen tenni. A Zengő lokátorát is így akadályozták meg! A helyiek indította szavazás után. Biztos hogy lehet tenni valamit és kell is...
  Nagyon remélem erre most valakik azt mondják ezen túl vagyunk...de hivatalos szavazás kell és nem aláírás gyájtés! Ezért kellene egy jogi szakember!!! Szerezzenek mielőbb!!! Megéri!!!

  Én Győrben lakom, kiakartam költözni, de most komolyan megtorpantam, mert valahol döbbenetes és félelmetes, hogy ezek az emberek szabadon jönnek mennek majd és senki nem tesz majd semmit, mert ez van. Egyszerűen hihetetlen, hogy ebben az országban ez megy. Azt hiszem majd nagyon meglepettek leszünk amikor tényleg az Árkádba, a Baross úton vagy a Széchenyi téren vasárnap délután ott sétálgatnak mellettünk...és akkor már lehet késő lesz bármit is tenni. Azt hiszem sokan fel sem fogják mi vár Ránk és hogy micsoda veszélyeket jelent majd a létünkre.

  Az is érdekes lesz, majd amikor az Én pár éves Gyermekemmel egy olyan mellett fogunk az orvosnál várakozni, akinek ez lesz a első orvosi vizsgálata.Vagy a kórházba egy ilyen beteg mellett fekszünk, vagy megyünk be utána egy műtőbe... Nekünk a kötelező oltás hivatalos időpontbeli elmaradása miatt felszólítást küldtek 2 hét múlva, mert nem mentünk (beteg volt a Kicsi és így ügye nem kaphatott) akkor Ők akiknek egy oltása sincsen eddig nem ismert, vagy Nálunk nem létező betegségeket cipelnek be...úgyhogy Kicsitmás ezen is gondolkodj el miután egy afrikába utazó több hónapos oltási procedúrán megy át, addig Ők hopp itt vannak! És remélem a Te szomszédaid lesznek ha már ilyen nagy szeretettel fogadod Őket! mert milyen szerencse itt nincs háború...de majd lesz!”
 • 61. Naresz 2013. június 29. 22:21
  „A tudatlanság félelmet szül... Hihetetlen mennyi világlátott antropológus jár-kel köztünk, elképesztőek a prekoncepciók... És még azt találjuk felháborítónak, ha a magyarokról más nemzeteknek a paprika és a gulyás jut eszébe?”
 • 60. Valaki 2013. június 29. 20:28
  „56. Legs

  Minden coci ezt nyomatja.
  Unalmas vagy. :)”
 • 59. macizoli 2013. június 29. 20:22
  „Tisztelt pancser!
  Kis hazánkban rengetegen élnek munka és adó/járulék fizetése nélkül. Nem gondolja,hogy nem kéne már több bőrt lehúzni azokról akik eltartják azt a sok semmirekellőt!”
 • 58. statisztikaihivatal 2013. június 29. 19:57
  „46. Reális 2013.06.29. 16:25
  Fogsz még te csodálkozni, hogy mi a reális, meg mi ne az!”
 • 57. DON 2013. június 29. 19:55
  „47. Kicsitmás 2013.06.29. 16:59
  Javaslom, ebben az esetben fogadd be őket te! A felét viheti pancser, a többiek mehetnek hozzád.”
76 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bankett után felforgatta Nádorvárost négy részeg fiatal

A győri városrész több kukáját felborították, az útjukba került parkoló autókról márkajelzéseket téptek le. Tovább olvasom