Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

A tervek készek- pénz azonban nincs

Igaz a szóbeszéd: valóban bajba került a győri Széchenyi-egyetem tervezett fejlesztése: pénz hiányában nem kezdődhet el tavasszal az új könyvtár, illetve egyéb együttes építése. Az egyetem vezetői ettől függetlenül bizakodóak.
Az új épület tervei impozánsak, sajnos nincs pénz, amiből meg lehetne építeni.
Kattintson a képre >>
A győri Széchenyi István Egyetem új tanulmányi és könyvtárépületére az egyetem vezetősége által készített programtervet az Oktatási Minisztérium 2002 februárjában fogadta el. A döntés azt jelentette, hogy az intézmény állami költségvetési forrásból, vissza nem térítendő támogatás felhasználásával épülhet tovább.
A legfontosabb feladat volt a könyvtári kapacitás, az oktatási terek és az adminisztrációs helyiségek számának növelése.

Minden határidőre

Az építészeti tervpályázaton a megadott határidőre harminchét pályamű érkezett be a bírálóbizottsághoz, de ezek közül három, a formai követelmények megsértése miatt, nem volt értékelhető. A harmincnégy pályamű értékelését követően a zsűri 2003. március 17-én hirdetett eredményt, mely szerint a Gelesz és Lenzsér Kft. (vezetőtervező: Gelesz András) által készített terv valósulhat meg. További kilenc pályaművet pénzjutalommal ismertek el.

A nyertes pályamű a benyújtott tervek között egyedülállóan két külön épületbe helyezte el az oktatás, illetve a könyvtár és adminisztrációs funkciót. Az új épületszárnyak a meglévő oktatási épülethez csatlakoznak, déli és keleti irányba meghosszabbítva azt. A terv legnagyobb értéke, hogy a már meglévő tömbök alaprajzi vonalai által kijelölt térben helyezi el az új épületeket, és így az épületek elrendezése átláthatóvá válik. A lapos tömbök azonban a parkolóhelyek kialakításakor állították kihívás elé a tervezőket, ezért a parkolók egy része a föld alá került.

Az eltelt időben „menetrend" szerint elkészült minden, a kiviteli terv és a tenderterv is, már „csupán" a közbeszerzési eljárást kellett volna beindítani a kivitelezésre. Ekkorra azonban kiderült: még sincs pénz.
Dr. Czinege Imre, az egyetem rektora lapunk kérdésére elmondta: állami beruházási forrásból költségvetési hiány miatt nem tud elkezdődni a beruházás. A tervezett kezdés 2004 tavasza volt, ebből azonban már bizonyosan nem lesz semmi.

A rektor bizakodik

Az építési engedély két évig érvényes ugyan, és további két évig meghosszabbítható, ám a rektor optimista, reméli, nem kell addig várni. Munkatársai hasonlóképpen bizakodók, azt említik, az egyetem korábbi nagy beruházásai is szinte kivétel nélkül ilyen bizonytalanul indultak, és lám, sorra-rendre megvalósultak. A rektor megemlítette: a beruházás szükségességét nem vitatja senki, azt az oktatási miniszter, Magyar Bálint is megerősítette, amikor idén júniusban a győri egyetemen járt.

A minisztériumban most „házon belül" keresnek megoldást. Dr. Czinege Imre úgy tudja, a minisztériumban egy 50 milliárd forintos „csomagot" gyűjtöttek össze a legfontosabb országos felsőoktatási fejlesztések megvalósításához, amelyekhez mindenképpen ragaszkodik a miniszter.
A győri egyetemi fejlesztés összesen 2,4 milliárd forintba kerülne, ebből 1 milliárd forint a kor kihívásainak mindenben eleget tévő könyvtár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapott, most adni szeretne

Ezüstvasárnap felcsendülnek az Ezüstös Dallamok és a nyugdíjasok, a magányosok, a rászorulók igazi… Tovább olvasom