Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

A természet megadta, amit a borászok kértek

Kiváló évjárat lehet az idei a Pannonhalmi borvidéken, főleg a fehér fajtáknál, mert a természet megadta a dűlőkben, amit csak kívánni lehetett.

– Gyenge-közepes a termés a mennyiség tekintetében: ötven mázsa a hektáronkénti termésátlag a borvidéken. Ez meglepte a gazdákat, kevesebb lé jött le a tőkékről, mint amit vártak. Viszont nagyon jók lettek a mustfokok, magasabbak, mint amiket az utóbbi években mértek – mondta el az összesen mintegy hatszáz hektárnyi termőterülettel rendelkező Pannonhalmi Borvidék Hegyközségének hegybírója, Hangyál Balázs a szüret összegzéseként. Hozzátette: újborversenyükre a környékről harminchat minta érkezett, ami azt mutatja, a borvidéken egyre többen ezzel is foglalkoznak. Így lehet már idei pannonhalmi bort inni az ünnepekkor, több szőlőfajtából is. Ebben az is segített, hogy korán kezdődött a szüret.

Szintén a jó hírek közé sorolja a hegybíró, hogy nagy az igény – nagyobb, mint korábban – a szerkezetátalakítási támogatásra, ami új tőkék telepítését jelenti. A kérelmek szerint jóval nagyobb arányban terveznek a borvidék gazdái friss ültetvényeket, mint szőlőkivágást. Bár a hegybíró sem igazán tudja, mitől jött meg ehhez a kedv, ugyanis az idei szőlőfelvásárlási árakkal nem lehettek elégedettek a termelők. Negyven és nyolcvan forint közötti összeget kaptak kilónként, fajtától függően. Hosszú távon viszont érdemes kihasználni a környék remek bortermelési adottságait.

A hegyközség idén két pályázatot is nyert, amely révén a borászok közös marketingjét segítheti. A borvidék határait jelző óriástáblák kerültek ki az utak mellé és megjelenhetett a kiadvány, ami a ˝Teremtett borvidék˝-et bemutatja. Most szétszedhető faházak vásárlásához keresnek támogatást, amelyekkel egységes arculattal jelenhetnének meg a termelői vásárokon.

Az összefogás előnyét egyre jobban kihasználják, s erősítik alapjait. Legközelebb december 27-én, Szent János ünnepén, amikor a pannonhalmi főapátság bazilikájában Várszegi Asztrik püspök-főapát szentmise keretében megáldja a 2009-es év újborait. Ezúttal a régi hagyomány felélesztését követően nemcsak az apátsági pincészet mutatkozik be boraival, hanem más borászatok is, így kihasználják az alkalmat, hogy még jobban megismerjék egymás munkáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri cég újíthatja fel a bencés gimnáziumot

A győri székhelyű Euro Generál Kft. újíthatja fel nettó 148 millió forintért a Pannonhalmi Bencés… Tovább olvasom