Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A tenger gyümölcseiben több az arzén, mint az ívóvízben

Győrfi Pál szerint "sokat hallhatunk manapság az ivóvíz arzén tartalmáról, néhány híradás igyekszik elferdíteni a tényeket, ezért szeretnénk hitelesen tájékoztatni a lakosságot".
Tények és tévhitek az ivóvíz arzéntartalmáról címmel rendezett kerekasztal beszélgetést a héten a Magyar Viziközmű Szövetség.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a rendezvény házigazdája így fogalmazott: "sokat hallhatunk manapság az ivóvíz arzén tartalmáról, néhány híradás igyekszik elferdíteni a tényeket, ezért szeretnénk hitelesen tájékoztatni a lakosságot".

Magyarországon ismert, de nem eléggé hangsúlyozott tény, hogy az ország ivóvízbázisainak egy része természetes eredetű arzént tartalmaz. Ez hozzá tartozik a Kárpát Medence geológiai adottságaihoz, Szent István kora óta ugyanezt a minőségű vizet isszuk.

Az arzén kis mennyiségben gyógyszer, nagy dózisban pedig erős méreg; Arisztotelész és Hippokratész is foglalkozott az arzén hatásaival.

Hazánkban az ivóvíz arzéntartalmának határértéke 50 mikrogramm/liter volt.

Az uniós jogharmonizáció keretében ezt az értéket nemrég drasztikusan szigorítanunk kellett. Ennek oka, hogy egy uniós átlagpolgár a magyarhoz képest jóval nagyobb mértékben fogyaszt tengeri eredetű élelmiszereket. A tenger gyümölcseinek arzéntartalma viszont nagyon magas, 2000 -20000mikrogramm/liter értékű.

Az élelmiszerekkel bevitt arzén mennyisége uniós átlagban tehát magas, az ivóvízzel bevitt arzén mennyiségét emiatt drasztikusan alacsony értéken kell tartani.

A magyar táplálkozási szokásokra hivatkozó érvelésünk alapján minden reményünk megvolt arra, hogy kedvezményt kapjunk a határértékből. Nemrég azonban megszületett a végleges uniós döntés a drasztikus szigorításról. Az ivóvíz arzéntartalmának elfogadott határéke 10 mikrogramm/liter.

Magyarra lefordítva ez annyit jelent, hogy rövidesen eljön az a pillanat, amikor egyik napról a másikra 365 településen 211 ezer fő ivóvize nem megfelelő minőségű.

A nagyobb vízszolgáltatók, a Nyírségvíz és a Borsodvíz fel tudtak készülni, a vízminőség javító program keretein belül rég elkészültek és mára üzemelnek a tisztítóberendezések. A Pannon-Víz területén szolgáltatott ivóvíz minősége is mindenhol megfelel az új szigorú határértékeknek.

Sajnos más a helyzet a kisebb vízszolgáltatóknál, ahol önkormányzati forrásból, önerő és szakértelem hiányában remény sem volt arra, hogy megoldják a problémát.

Nekik mostantól az Országos Vízügyi Főigazgatóság segít, 20 milliárd forint áll rendelkezésre a pályázati önerő biztosításához. Ha szükséges, a projektek lebonyolításában is segít az OVF.

A Belügyminisztérium illetékese, Számadó Róza főosztályvezető pedig ígéretet tett arra, mindent megtesznek azért, hogy minél hamarabb elkészüljenek a víztisztító berendezések.

Ezen felül a Honvédelmi Minisztérium megbízást kapott arra, hogy 200 db konténeres arzénmentesítő berendezést telepítsen, jövő év közepétől, 5,6 milliárd Ft költséggel - tudhattuk meg Molnár Attilától, a Honvédelmi Minisztérium hadiipari cégének, a HM EI Zrt.-jének vezérigazgatójától. Ekkora, összehangolt feladatra ugyanis az országban egyedül a honvédség képes.

Addig azonban az érintett - főleg Dél Alföldi - kistelepüléseken idén december 26-odikától tartálykocsiból juthatnak ivóvízhez az ott lakók.

Valószínű a kereskedelmi televíziók karácsonyi híradásaiban riportokat láthatunk majd a Dél Alföldi kistelepülésekről, ahogy tartálykocsikból idős nénik kannában vizet hordanak.

"Mi, kérem szépen nem tudunk semmit, nekünk csak azt mondták, hogy nem iható a víz és meg vagyunk ijedve" És a riporter nem fog visszakérdezni, a nénike a karácsonyi menüjében szerepel-e homár, osztriga vagy languszta, mert ha igen, az némileg indokolttá tenné a dolgot.

Olvasóink írták

 • 10. elemér 2012. november 24. 09:32
  „A tenger gyümölcseiben több az arzén, mint az ívóvízben, de azt kihugyozzák. Ezután jöhetne a magyarázat. Ez igy viszont csak politikai propaganda. Mi itt ezt a vizet isszuk Szent istván óta, és minket az unio akar regulálni.;))”
 • 9. elemér 2012. november 23. 20:38
  „Magyarra lefordítva ez annyit jelent, hogy összekeverték a szezont és a fazont a forditásban.”
 • 8. elemér 2012. november 23. 17:59
  „"Magyarországon ismert, de nem eléggé hangsúlyozott tény, hogy az ország ivóvízbázisainak egy része természetes eredetű arzént tartalmaz. Ez hozzá tartozik a Kárpát Medence geológiai adottságaihoz, Szent István kora óta ugyanezt a minőségű vizet isszuk."
  Az lehet, de a tenger már Szent Istvánt is megelözte.;))”
 • 7. elemér 2012. november 23. 17:12
  „Én is szeretnék egy interjut adni az ATV-nek ezekután. Kérem mondja ön meddig volt magyar ? Ez nem jó kérdés nékem, mert én ikább igy fogalmaznám, mikor lett ön felvilágosult ? Akkor mikor hazalátogattam. Utána jobban tudtam viszonyitani és már ámerikában otthol éreztem magam. Mikor pedig kezdtem a net-t használni, rájöttem hogy az europai ember buta és beképzelt. O.K. de ön is europai vagy nem ? Én csak voltam, de ma már amcsi vagyok. Hogy történt ez ? Egyszerü, ezt úgy hivják hogy evolució. Miért jött vissza ? Azért hogy adjak felvilágositást. Remélem megint eljön. Nemszükséges, mert itt a net-n én mindig jelen vagyok. Mikor érezte ezt elösször ? Mikor mély halgatás volt egy felvilágositásom után.;))”
 • 6. elemér 2012. november 23. 16:09
  „"Magyarországon ismert, de nem eléggé hangsúlyozott tény, hogy az ország ivóvízbázisainak egy része természetes eredetű arzént tartalmaz. Ez hozzá tartozik a Kárpát Medence geológiai adottságaihoz, Szent István kora óta ugyanezt a minőségű vizet isszuk."
  Szerintem ez a zember nem normális, mert ez nem érvelés manapság a tudományban. Ez olyan mint a mangalica zsir az jó.;))”
 • 5. elemér 2012. november 23. 15:45
  „A nagyobbik baj szerintem hogy Győrfi Pál tudatzavarban van, mert ez pont forditva mint ahogy ö elöadja. Fejlödik a tudomány és van internet, meg gugli ami fordit.
  Ez a osztrák Kevin Francesconi arsen tanulmányaira van alapozva Kb.2009-böl
  Ez egy bonyolult vegyi anyag. Arzén jön legalább 50 formában, melyek sorolhatók két fő kategóriába: Szervetlen formában jelennek meg a víz és a rizs, valamint szerves is, hogy megjelenik a tenger gyümölcseiben . Hosszú távú expozíció szervetlen arzén összefüggésbe hozták a szív-és érrendszeri betegségek, valamint a rák a bőr, húgyhólyag és más szervekben. A vizsgálatban a kutatók tiszta organikus arzén folyadékkal etettek mint egy hat önkéntest. Az elkövetkező négy napi, vizsgálatban a vizelet és a vér kimutatta, hogy négyböl a hat résztvevő közül kiválasztódott a vizeletben legalább 85 százalékkal, mint 95 százaléka az általuk elfogyasztott arzén, a legtöbb, kiment az első napon. A fennmaradó két önkéntes közül, az egyikben kiválasztodva maradt mindössze 15 százalék, és a másikban, kevesebb mint 4 százalék arzén. Tölem: Én ettem sok barna rizsát mert egészséges, de ebben van a legtöbb arsén. amit a talajbol sziv fel a rizsa. Ezért kevesebbet fogyasztok. Persze én futok, uszok sujozok és jógázok naponta.
  (Francesconi, an analytical chemist at the University of Graz in Austria.)
  http://news.discovery.com/human/arsenic-seafood.html (A gugli ezt forditsa.)”
 • 4. studyfy 2012. november 22. 22:30
  „Megértem az egészségünkért aggódó vízügyes lobbizókat is, de azért a fokozatosság elvét nem ártott volna betartani. Az 50 és a 10 mikrogramm között óriási a különbség. Sok dél-alföldi településen 15-20 mikrogramm a tény. Ezen falvak, községek esetében - most a válság közepén - nem kellene több tíz-száz milliós kiadást elszenvedni. Számomra ez a hirtelen szigorúság nem ésszerű, sőt egyenesen gyanús.”
 • 3. Loich 2012. november 22. 17:08
  „Az ivóvíz fluoridtartalma érdekesmód nem zavarja őket. Pedig az csakis ipari szennyezés miatt kerülhet az ivóvízbe, és pusztít a szervezetben, az agyban.”
 • 2. Mankapunka 2012. november 22. 00:51
  „Pali bácsi,kár a gőzért. Vannak időszakok,mikor olyan cucc van a kútvizben is,hogyha nem törlöm le ruhával az ablakot,és cseppekben rászárad nyáron,utána az istenért sem lehet szépen megtisztítani.”
 • 1. Hobbitka 2012. november 22. 00:17
  „A tenger gyümölcsiben nem toxikus arzén található, szemben az ivóvízzel...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világhírű trombitaművész a Richter Teremben

Nem túlzás azt állítani, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar november 24-i hangversenyén napjaink… Tovább olvasom