Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

A templom az elődök hitvallása

Több püspököt és esperest is adott a magyar evangélikus egyháznak a nagy múltú téti gyülekezet, amely a hétvégén ünnepi programmal emlékezett temploma fennállásának 225. évfordulójára.
Jankovits Béla igehirdetésében a az elődök példáját hangsúlyozza.
„ Mária Terézia kegyes királynő jóakaratából ez a ház hamvai-
ból épült." Díszes felirat hirdeti a múltat a téti evangélikus templom karzatán. Azt a 225 évvel ezelőtti napot – 1778 májusában –, mikor a hitvalló elődök elhatározták: téglából épül hajlék Istennek az 1774-ben leégett fatemplom helyén.
Jankovits Béla, a Győr–Soproni Evangélikus Egyházmegye esperese ünnepi prédikációjában egy évszázadokkal ezelőtti vizitáció adatait idézte, amikor a településnek csak 259 – többségben evangélikus – lakosa volt. Majd azt az időt, amikor pár esztendő múlva Tét, a dunántúli protestantizmus egyik központja, püspöki székhellyé növekedett. Igehirdetésében az egyházmegye vezetője megemlékezett azokról az ősökről, akik egyházi előmenetelüket, külföldi tanulmányaikat cserélték fel a téti szolgálatra. A megmaradásért, gyülekezetükért vállalták a mellőzöttséget, a világi hatalmakkal folytatott vitát, mert számukra a nyáj volt a fontosabb: „Krisztus ügye".

Eredménnyel jártak, hiszen az emberek cselekedeteiben Isten akarata felépítette a templomot. Jankovits Béla esperes hangsúlyozta, hogy tanulni kell a múltból és megérteni, hogy Jézus Krisztus nem egyszerűen orvos, humanista, a régi tanításokat összegző bölcs, nem tanító, ahogy sokan magyarázzák, hanem az „élő Isten fia", aki az új világot, és „nem a régi javított kiadását" hozta létre. Az új életet, amely Isten kegyelméből, a bűnbánatból és a feltámadásból épült. És a hit bátorságával, annak jóvoltából épült fel 225 évvel ezelőtt a téti templom is.

Az ünnepi istentisztelet úrvacsoraosztással és közgyűléssel ért véget, ahol többek között Karsay Lajos, a gyülekezet lelkipásztora is megemlékezett elődeiről, „az ódon falak hitet építő sajátos leheletéről". Az ünnepi programot a téti evangélikus gyülekezet több száz éves, a templomnál is régebbi történetét bemutató helytörténeti kiállítás, a helybeli ifjúsági fúvósok és énekkar közreműködésével zenés áhítat gazdagította.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanösvényt avattak

Győr város környezetvédelmi bizottsága és a Kisalföldi Erdőgazdaság meghívására csaknem 400 diák… Tovább olvasom