Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

A tele postaláda vonzza a bűnözőket

Győr-Moson-Sopron - A Győri Rendőrkapitányság vagyonvédelmi csoportvezetője, Takács József főhadnagy a nyári utazási szezonban óvatosságra int mindenkit.

– A betöréseket a profibb bűnözők hajtják végre, hiszen a biztonsági zárak kinyitásához nagyobb felkészültség kell. Sajnos gyakori a sértettek hanyagsága is és sokszor tágabb környezetüket is informálják arról, meddig nem lesznek otthon, ami sokszor a bűnözők fülébe jut.

A postaládákból kilógó újságok, szórólapok felhívják a bűnözők figyelmét arra, hogy melyik az üres lakás – folytatta az árulkodó jelek sorolását Takács József.

A családi házba sokszor úgy törnek vagy surrannak be a tettesek, hogy a tulajdonosok otthon alszanak. Kiakasztják a meleg miatt bukóra nyitott ablakot, kivágják a szúnyoghálót vagy a redőnyt, s összeszedik a zsákmányt. A bűnözők szinte mindig készpénzt és ékszereket visznek magukkal, esetleg kisebb, táskában elférő műszaki cikkeket.

– Az értékeket ne az általában megszokott helyekre tegyék a tulajdonosok, s csak annyi pénzt tartsanak otthon, amennyi éppen szükséges. A bankkártya PIN kódját se tegyék a kártya mellé. Hosszabb idejű távollétnél gondoskodni kell arról, hogy a postaláda rendszeresen legyen kiürítve. Erre és a lakás felügyeletére meg lehet kérni egy rokont vagy  megbízható szomszédot – hívta fel a figyelmet Takács József.

– A főhadnagy azt tanácsolja: rövid idejű távollétnél se hagyja senki nyitva az ajtót, ablakot, a földszinti lakásoknál még „bukóra" állítva se. A műanyag nyílászáróknál a földszinteken érdemes rácsot felszereltetni, de segíthet a redőny leeresztése is.

– Ma már viszonylag olcsón hozzá lehet jutni mozgásérzékelőkhöz, amelyek felszerelése hatásos lehet. Visszatartó hatású, ha egy időzített kapcsoló rendszertelen időközökben felkapcsolja a villanyt a lakásban. Így amikor figyelik a bűnözők, azt látják, hogy van otthon valaki. A kamera ugyan drágább, de amellett, hogy elriaszt, videomagnóhoz kötve segíthet is a betörő megtalálásában
– mondta végül Takács József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisgyerek esett a busz alá (Galéria!)

FRISSÍTVE! Győr - Koponyasérüléssel szállították a mentők kórházba azt a 6 éves győri kisfiút, aki… Tovább olvasom