Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A távfűtést átalányban is lehet fizetni?

Olvasóink kérésére utánajártunk annak, hogy lehet-e általányban is fizetni a távfűtésért. A Győr-Szol igyekszik ennek informatikai hátterét megteremteni.

Olvasói kérdés

A győri távfűtéshez csatlakozottak közül páran kérnénk, hogy lehessen általányt fizetni. Jelenleg télen húszezer forint felett fizetek, nyáron pedig körülbelül hatezer forintot. Ehelyett jobb lenne, ha havonta mindig mintegy tizenkétezer forintot kellene fizetni. Aztán persze év végén lenne a különbözet elszámolása a tényleges fogyasztáshoz képest. Ez a nehéz anyagi körülmények közt élőknek szerintem könnyebb lenne, mint télen ilyen nagy összegek előteremtése. Van erre lehetőség?
Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. válasza szerint a távhőszolgáltatás és annak számlázási rendszere eltér más közüzemi (gáz, víz, áram) szolgáltatókétól. A távhőszolgáltatásnál a fűtésre felhasznált hőmennyiség mérése általában épületenként történik. A díjat viszont a lakástulajdonosoknak vagy a szövetkezeti tagoknak kell fizetniük. Ezt megtehetik úgy, hogy összegyűjtik a pénzt és egyben juttatják el a szolgáltatónak, vagy külön-külön épületrészenként, lakásonként. Külön történő díjfizetéskor a díj felosztásának és kiegyenlítésének módját a felhasználóval (társasház, lakásszövetkezet) kötött közüzemi szerződés rögzíti.
Ha a díjfizetők nem azt a hőmennyiséget fizetik meg a számlázási időszakokban, amit elfogyasztottak, akkor az év végén vagy a fűtési időszak végén a részletekben megfizetett és tényleges fűtési hőfelhasználás közti különbséget el kell számolni - ahogy olvasónk is tudja. A Győr-Szol szerint ehhez komoly informatikai háttér szükséges. A társaság informatikai rendszerének átalakítása már folyik, jelenleg épp a távhőszolgáltatás számlázási rendszerének informatikai fejlesztése van soron. A szolgáltató lapunknak küldött tájékoztatása szerint olvasónk javaslatát a rendszer kialakításánál figyelembe veszik, azért, hogy a jövőben az ilyen igényeket is teljesíteni tudják.

Olvasóink írták

 • 8. Legs 2013. május 13. 19:44
  „6. strela

  Sajnos ma Magyarországon,fizetéstől fizetésig élnek.Félretenni sokan nem is tudnak.Számolni is csak kevesen.Nekik jobb az átalány.Tudják hogy minden hónapban ennyit kell feladni, s a maradékból gazdálkodik ki ahogy tud.A szolgáltatónak jobb a -most fizess!-mert nem tudhatja egy évre előre,mennyit emelkedhet a gáz ára adott évben.

  Ezt kellene valahogy összehangolni.”
 • 7. fjudit2 2013. május 13. 18:33
  „6. strela
  Elárulom, hogy most is ezt teszem! De jobb volt az általány, és szinte minden szolgáltató meg tudta oldani.”
 • 6. strela 2013. május 13. 17:58
  „1: Miért nem rakod félre a különbözetet, aztán télen meg felhasználod? Nem muszáj a szolgáltatónak megoldania, meg tudod magad is!”
 • 5. stuksza 2013. május 13. 17:26
  „Lobbo71: milyen számot osztassz el 12-vel? Mint azt a cikk is írta, a Társasházak fűtésfogyasztását osztják fel a lakások között. De miután a fogyasztás minden évben más és más, ahogyan az időjárási viszonyok, a fütött napok száma is állandóan változik, így elég nehéz előre, pontos átalány megállapítani. Annyit tudnak tenni, hogy a nagy számok törvénye alapján az eddigi fogyasztásokat átlagolva/súlyozva, stb. állapítanak meg egy éves fogyasztást, ezt osztják lakásokra és hónapokra, majd a fűtési idény végén elszámoló számlával egyenlítik ki a különbözetet. Ha a ház az előzőleg kalkulált fogyasztásnál kevesebbet fogyasztott, akkor visszatérítés, ha többet, akkor többletfizetés keletkezik. Na ehhez a házankénti, évenkénti átlag megállapításához kell az informatikai háttér, a több száz/ezer távfűtéses ház esetében.”
 • 4. Accra 2013. május 13. 14:46
  „Kifogások a köbön:( XXI. században ez meghaladja a képességüket? Szégyen:(”
 • 3. Lobbo71 2013. május 13. 12:40
  „Mekkora informatikai infrastruktúra kell ahhoz, hogy egy számot elosszanak 12-vel?”
 • 2. Mankapunka 2013. május 13. 11:19
  „NYáron így is azért fizetsz többet, hogy ne kelljen annyit télen.”
 • 1. fjudit2 2013. május 13. 10:30
  „Én is szeretném így fizetni, sokkal jobban be lehetne osztani a pénzt, mikor ide költöztünk 1985-ben így volt. Télen nagyon sok a fűtésszámla, szerintem sokan élnének ezzel a lehetőséggel, egyforma teher lenne egész évben. Remélem hamarosan megoldják az informatikai hátterét. Szurkolok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TAPS: díjátadó Cserhalmival - fotók a gáláról

Második alkalommal adtuk át a Kisalföld TAPS-díjakat a Győri Nemzeti Színházban. Az ünnepség díszvendége Cserhalmi György színművész volt.
Tovább olvasom